Catedrala Chichester

Catedrala Chichester Mareste imaginea.


Catedrala Chichester

Catedrala Chichester este o catedrala anglicana aflata in Chichester, din regiunea West Sussex, Anglia. Nikolaus Pevsner a clasat Catedrala Chichester ca fiind "cea mai tipica" catedrala englezeasca.

Cu toate acestea, catedrala Chichester prezinta mai multe particularitati ce merita mentionate; astfel, ferestrele din nava si cor, zidite in stil romanic, au fost inlocuite cu unele zidite in stil gotic timpuriu; nava catedralei este neobisnuita prin faptul ca absidele acesteia au fost dublate in secolul al XIII-lea; este singura catedrala medievala din Anglia care are o clopotnita ridicata separat de corpul catedralei, si tot singura care se vede de pe mare.
 

Catedrala Sfintei Treimi din Chichester a fost ridicata in anul 1075, imediat ce scaunul episcopal a fost mutat in oras, din fostul loc - apropiatul orasel Selsey.
 

Catedrala a fost sfintita in anul 1108 de catre episcopul Ralph de Luffa, insa un incendiu ce a urmat la scurt timp dupa aceasta a dus la nevoia unei reconstruiri a catedralei. Aceasta avea sa fie terminata abia in anul 1184. Aceasta catedrala a fost sfintita in anul 1199, insa nici aceasta varianta de constructie nu avea sa fie cea finala de dezvoltare.
 

Richard de la Wyche - Sfantul Richard de Chichester pentru comunitatea anglicana - care a fost episcop intre anii 1245 si 1253, a fost inmormantat in catedrala. Mormantul sau a devenit imediat un loc de pelerinaj. Acest loc de pelerinaj avea sa existe pana in anul 1538, cand va fi distrus din ordinele primei etape a Revolutiei Engleze.
 

                     

Catedrala a mai fost afectata de incendii si dupa cea de a doua sfintire, ceea ce a dus la o noua nevoie de reconstruire a ei. Aceasta etapa din istoria sa avea sa poarte amprenta stilului arhitectural englez timpuriu. Tavanul original din lemn a ars in intregime, fiind inlocuit cu un extrem de simplu tavan boltit.
 

                     

Spira catedralei, care a fost construita in secolul al XIV-lea, a fost reparata in secolul al XVII-lea de catre sir Christopher Wren si a supravietuit unei lovituri de fulger ce a lovit-o in anul 1721.
 

In orice caz, ridicarea catedralei din materiale de proasta calitate - piatra din zona - a dus la prabusirea in intregime a acesteia, la data de 21 februarie 1861, din fericire, fara nici o pierdere umana. Catedrala Chichester a fost imediat reconstruita de catre sir George Gilbert Scott. Catedrala este cea care sta in picioare si astazi, atingand inaltimea de 82 de metri.
 

Pe langa elementele particulare mentionate mai sus, catedrala mai are si alte particularitati. Astfel, sub podeaua navei existenta astazi se gasesc ramasite ale unui vechi mazaic roman, mozaic ce poate fi vazut printr-o fereastra de sticla. In interiorul catedralei Chichester se mai afla si mormantul compozitorului Gustav Holst si mormantul gotic "Arundel" la care face referire un poem de-al lui Philip Larkin.
 

In pofida varstei sale, catedrala detine cateva opere moderne de arta, incluzand tepiterii de ale lui John Piper si Ursula Benker Schirmer, o fereastra vitraliu a lui Marc Chagall, o pictura a lui Graham Sutherland "Nu ma atinge".
 

Spitalul Sfanta Maria din Chichester, care are multe legaturi cu Catedrala Chichester, se crede a fi cel mai vechi din intreaga Anglie, datand din secolul al XIII-lea. Orga catedralei Chichester gazduieste tuburi construite de multi constructori englezi de renume; printre ei, Renatus Harris, George Pike England si familia Hill. Aceasta a fost mutata in transeptul de nord in momentul prabusirii spirei, in anul 1861, fara mari avarii.
 

Carcasa dubla a acesteia, construita de catre dr. Arthur Hill, i-a fost adaugata in anul 1888, incorporand si unele dintre tuburile din instrumentului din anul 1678 - al lui Harris. Aceasta este una dintre cele mai bune exemple pastrate din lucrarile lui Hil, insa, din pacate, ea nu a ramas decat o fatada a orgii, lateralele si spatele acesteia fiind descoperite.
 

In momentul in care Hele de Plymouth a largit orga, la inceputul secolului al XX-lea, orga a suferit si alte modificari esentiale. In stadiul final, orga a ajuns sa aiba trei randuri de clape si 35 de opriri. Un al patrulea rand de clape a fost construit de catre Hill, dar niciodata nu a ajuns sa fie instalat. Corul Catedralei Chichester, desi de dimensiuni mici, este printre cele mai respectate din tara, fiiind apreciat in special pentru tonurile curate ce le inalta in acustica buna a catedralei. Trezoreria catedralei detine o serie semnificativa de argintarie, mobila si vesminte, adunate din toate parohiile din jur.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2739

Voteaza:

Catedrala Chichester 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE