Catedrala Peterborough

Catedrala Peterborough


Catedrala Peterborough

 

Catedrala Peterborough, scaunul episcopului de Peterborough, este inchinata Sfintilor Petru si Pavel, dar si Sfantului Apostol Andrei, a carui statuie statuie priveste in jos de pe inaltimile fatadei vestice.

 

 

 

 

Intemeiata in perioada saxona, arhitectura acesteia este in mare parte normana, avand parte de o reconstruire prin secolul al XII-lea. Alaturi de catedralele Durham si Ely, Catedrala Peterborough este unul dintre cele mai importante si bine pastrate monumente ale secolului al XII-lea din Anglia - neluand in considerare extensiile si restaurarile acesteia.

 

 

Catedrala Peterborough este foarte apreciata mai ales pentru Fatada Vestica - o lucrare a stilului gotic timpuriu din Anglia. Avand in vedere prezenta celor trei arce imense pe care le inalta fatada, ajungem rapid la concluzia ca fatada nu are nici un monument asemanator anterior, dar nici posterior.

 

 

Fatada este, la prima vedere, putin asimetrica; aceasta se datoreaza faptului ca unul dintre cele doua turnuri ale ei, care se ridica in spate, nu a fost niciodata terminat, insa acest lucru este vizibil doar de la distanta. De aproape, Catedrala Peterborough este de-a dreptul impresionanta.

 

 

Prima biserica ridicata in acest loc - Abatia Medeshampstede - a fost fondata de catre regele Peada al Persiei in anul 655 ca unul dintre primele centre crestine din Anglia Centrala. Asezamantul monahal existent aici a supravietuit, in jurul bisericii, pana in anul 870, cand a fost desfiintat si imprastiat de catre vikingi.

 

 

Pe la mijlocul secolului al X-lea, pe locul viitoarei catedrale ia din nou fiiinta viata monahala. Intemeierea unei noi abatii benedictine a avut loc in anul 966, meritul fiind al episcopului Athelwold de Winchester, care a si inzestrat-o cu bunurile necesare. Acesta a folosit, in ridicarea noii abatii, tot ce mai ramasese de la fostul asezamant.

 

 

Turnul central original nu a fost ridicat odata cu biserica abatiei. Biserica a fost inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, si a ajuns in scurt timp un adevarat cartier (burg), deci de aici vine si numele orasului actual care inconjoara abatia - Peter-burgh. Comunitatea monahala de aici a fost revitalizata in anul 972 de catre Dunstan, arhiepiscop de Canterbury.

 

           

 

Aceasta biserica mai noua se definea mai ales prin turnul ei vestic. In cadrul acesteia s-a mai pastrat doar o mica portiune din fundatiile saxone anterioare - care se afla dedesubtul transeptului sudic. Toate celelalte obiecte si artefacte pastrate din perioada saxona sunt pastrate in muzeu, spre o mai buna pastrare.

 

 

Desi abatia a suferit mai multe de-alungul istoriei, mai ales de pe urma luptelor dintre normanzi si localnici, aceasta a supravietuit pana in anul 1116, cand un incendiu a devastat toate cladirile.

 

 

Acest trist eveniment a dus la ridicarea unei noi biserici in stil normand, inceputa de catre abatele John de Sais in anul 1118. Pana in anul 1193 cladirea era aproape terminata - erau gata capatul vestic si centrul navei, turnul central si tavanul de lemn decorat.

 

              

 

Tavanul, terminat definitiv intre anii 1230 si 1250, supravietuieste inca. Acesta este unic in Marea Britanie, fiind unul dintre cele patru astfel de tavane existente in Europa. Acesta a fost repictat de doua ori, o data in anul 1745, si o data in 1834, dar inca pastreaza stilul si caracterul celui original.

 

 

Turnul normand a fost reconstruit in stilul gotic-decorat intre anii 1350-1380, acestuia adaugandu-i-se doua randuri de ferestre romanice.

 

In anul 1541, la scurt timp dupa Dizolvarea Manastirilor, ordonata de regele Henry al VIII-lea, relicvele existente in catedrala s-au pierdut, insa biserica a supravietuit. Nefiind vanduta, aceasta a ajuns sa fie aleasa drept catedrala a Diocezei de Peterborough.

 

          

 

In timpul Razboiului Civil, Catedrala Peterborough a fost vandalizata - anul 1643 - de catre trupele parlamentare. Cum se obisnuia in acele vremuri, la un atac se spargeau in primul rand toate vitraliile si lucrarile din lemn. Marele altar a fost si eu daramat, alaturi de capele si alte parti de interes arhitectural.

 

          

 

Unele dintre daunele cauzate in aceasta perioada au fost reparate in perioada secolelor XVII-XVIII. In anul 1883 a inceput o imensa lucrare de restaurare a catedralei. Corul si capatul vestic au fost in intregime reconstruite sub supravegherea lui John Loughborough Pearson.

 

 

O alta incercare prin care a trecut catedrala este incendiul din data de 22 noiembrie 2001, cand o stiva de scaune de plastic a luat foc in transeptul nordic. Incendiul a fost, din fericire, sesizat la timp si stins.

 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7916

Voteaza:

Catedrala Peterborough 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact