Catedrala Stephansdom

Catedrala Stephansdom Mareste imaginea.


Catedrala Stephansdom

Aflata in inima Vienei, Catedrala Sfantului Stefan, este obiectivul emblematic al orasului si cel mai frumos edificiu gotic al Austriei. Fundatia lacasului, in stil roman, dateaza din anul 1147.

Diferiti imparati habsburgi si-au lasat amprenta aici prin reconstruirea naosului gotic, a capelelor laterale si a corului in secolele XIV si XV.

Catedrala Stephansdom a fost afectata in urma bombardamentelor din al Doilea Razboi Mondial, iar reconstructia sa a fost un simbol al sperantei, intrucat intreaga Austrie "a renascut din cenusa conflictului".

           

Amvonul cu multe ornamente a fost creat de Anton Pilgram, unul dintre mesterii care au lucrat la constructia catedralei in anul 1510.

In Stephansdom se afla mormantul lui Friedrich al treilea.

          

Pentru a ajunge la balconul vizitatorului din Turnul de Sud al Catedralei Stephansdom este necesara parcurgerea celor 343 de trepte ce urca spre turn. De aici, ochiului i se infatiseaza o privelistea incantatoare de la inaltime asupra Vienei.

Poarta principala de acces in catedrala a fost denumita Giganticul - dupa un os de mamut gasit acolo in timpul lucrarilor de constructie din secolul al XV-lea. Poarta a fost decorata cu sculpturi romane reprezentandu-l pe Hristos in ziua Judecatii intre doi ingeri.

          

Turnul de Nord al catedralei gazduieste marele clopot denumit Pummerin. Acest clopot, cantarind aproape 20 de tone, a fost turnat din 100 de ghiulele capturate de la turci in timpul asediului esuat asupra Vienei din anul 1683.

Impresionantul Altar Inalt in stil baroc a fost creat de fratii Tobias si Johann Pock in anul 1641. Pictura din centrul altarului de marmura reda scena uciderii cu pitere a Sfantului Stefan, patronul catedralei.

           

In anul 1732, cand imparatul Carol al VI-lea a inchis cimitirul catedralei, in zona s-a construit o retea de catacombe pentru inmormantarea orasenilor. Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, circa 11.000 de suflete se odihneau aici.

Cele cinci ferestre medievale colorate, din spatele Altarului Inalt, reproduc legendele biblice despre profeti si sfinti, precum si despre viata si patimile lui Hristos.

          

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5008

Voteaza:

Catedrala Stephansdom 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE