Cimitirul paleocrestin din Pecs

Cimitirul paleocrestin din Pecs


Cimitirul paleocrestin din Pecs

Necropola din Pecs - numele antic al orasului era "Sopianae" - este o necropola ce dateaza inca din era crestinismului primar. Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu.

Cimitirul din Pecs detine cele mai multe cladiri funerare pictate, nu numai din Ungaria, ci si din intreaga Europa, de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu. In anul 2000, Cimitirul paleocrestin din Pecs a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
 

Pecs - o istorie a crestinismului timpuriu

Pecs este unul dintre cele mai mari cinci orase ale Ungariei, si este situat in sud-vestul tarii. Orasul era cunoscut in trecut sub numele sau german Funfkirchen; in vremurile romane se chema Sopianae.
 

Orasul Pecs se afla la o distanta de aproximativ 213 kilometri de capitala tarii, Budapesta. Aici se poate ajunge cu masina sau cu trenul Intercity luat din Gara Deli. Orasul Pecs este situat la poalele muntelul Mecsek, in sudul Ungariei, si datorita climei, florei si strazilor inguste, serpuitoare, el are o atmosfera veritabila mediterana.
 

Pecs a fost infiintat de romani la inceputul secolului al II-lea d Hr. In secolul al IV-lea, Sopianae era o capitala de provincie infloritoare si in acelasi timp un centru important al crestinismului timpuriu.
 

                       

Regele Stefan cel Sfant, primul rege al Ungariei, a infiintat o episcopie in acest oras, in 1009, si tot aici a fost infiintata prima universitate din Ungaria. Din cei 150 de ani petrecuti sub jugul turcesc, aici au ramas monumente ca moschea orasului, baia turceasca si mormantul lui Pasa Idris.
 

Cimitirul paleocrestin din Pecs

In cimitirul Sopianaei stravechii romani credinciosi au construit biserici simple, capele si mausolee cu cripte sub ele. De mai mult de 200 de ani aici au loc sapaturi arheologice; in aceste cripte s-au gasit sute de morminte bogate in obiecte.
 

Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu.

                   

Situl detine cele mai multe cladiri funerare pictate, nu numai din Ungaria, ci si din intreaga Europa, de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu.
 

Ansamblul paleocrestin din Pecs este alcatuit din mai multe cripte si cladiri. Cea mai importanta este Capela Centrala, situata in centrul orasului.

Sub capela centrala se afla o cripta; nu exista o legatura directa intre nivelul criptei cu peretii pictati si capela; fiecare avea, si are si azi, o intrare separata.
 

Peretii dinspre nord si est ai criptei sunt decorati cu fresce biblice: Adam si Eva in Paradis cu pomul si cu sarpele, profetul Daniel aruncat in vizuina leilor. Pe peretele dinspre est se gaseste un fragment din monograma Hristos si o figura sezanda imbracata in alb.
 

Langa peretele lateral dinspre sud se afla un sarcofag cioplit din marmura alba, din secolul al III-lea. Partea dintre desenele figurative ale peretilor este zugravita cu o vopsea care imiteaza marmura cu motive de plante.
 

Pecs - Cripta Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

In aceasta cripta boltita, cu doua niveluri, toata suprafata peretilor interiori, care a ramas intacta, este acoperita cu fresce. Pe perete, vizavi de intrare, Sfintii Apostolii Petru si Pavel arata spre monograma Hristos, care simbolizeaza prezenta lui Iisus Hristos.
 

Pe peretii laterali sunt pictate scenele cu Adam si Eva, Noe, vedem pe cei Trei Crai, pe Iona si pe Sfanta Fecioara cu pruncul Iisus. Bolta este decorata cu desene de plante si animale (rate si pauni); tot aici vedem si patru portrete incercuite, poate ale persoanelor inmormantate in aceasta cripta.
 

Cripta si inca doua cladiri alaturate acesteia, peretii carora nu sunt pictati, sunt deschise publicului. Lucrarile de restaurare din acestea au pus si mai mult in valoare frescele si valoarea lor istorica.
 

Pecs - Cripta Ulciorului

Cripta Ulciorului se afla deasupra criptei subterane. Aceasta este de fapt o capela micuta. Numele acesteia provine de la imaginea unui ulcior si a unei cupe din nisa taiata in peretele dinspre nord al criptei (proscomidiar). Acestea simbolizeaza Impartasirea credinciosilor.
 

Initial, cripta era boltita si avea peretii pictati. In cripta erau doua morminte, unul dintre ele avea un acoperis special, dublu. Peretii au fost bogat decorati cu forme geometrice si scene din Gradina Raiului.
 

Pecs - Capela din strada Apaca

Capela aflata pe strada Apaca este deosebita de celelalte datorita modalitatii de ingropare a celor adormiti. Cladirea este construita pe axa nord-sud, cu o absida la capatul dinspre nord.
 

In jurul anului 390, o banca si un Sfant Altar au fost asezate in absida cladirii. In interiorul ei, sub nivelul podelei se afla patru morminte.

Capela se deosebeste de cladirile din cimitirul Sopianaei pentru ca locuitorii crestini ai orasului au fost inmormantati in morminte sapate sub podeaua cladirilor si nu in cripte.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 6866

Voteaza:

Cimitirul paleocrestin din Pecs 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact