Comorile crucii la Kremlin


        „Privind din departare o veche manastire ruseasca, sau o cetate cu multe biserici, ce isi inalta turlele deasupra ei, iti pare ca totul arde in flacari multicolore. Iar cand aceste flacari danseaza  departe, pe fundalul necuprinselor campii inzapezite, ele par o vedenie a Cetatii Dumnezeiesti, din lumea cealalta. Cupola ruseasca ia forma dinamica a unei flacari ce aspira spre inaltimi“. (Trubetkoi)


Piata Rosie

Pentru pelerinul venit de pe alte meleaguri, in chiar inima Rusiei - Kremlinul, simbol al maretiei sale, tot ceea ce traieste pare un basm. Kremlinul incepe chiar din Piata Rosie - o piata ce rivalizeaza prin frumusete cu cele mai renumite piete din lume, precum Piata Sfantul Petru din Roma, ori San Marco din Venetia. Biserica Sfantul Vasile Blajenii - o adevarata minune a arhitecturii rusesti - te intampina cu cupolele ei multicolore, in forma de bulbi de ceapa, ce par prinse ca intr-o hora, in jurul turlei centrale. Turlele reprezinta numarul bisericilor aflate la un moment dat sub acelasi acoperis. In anul 1588, o data cu asezarea aici a moastelor Sfantului Vasile Blajenii, cel nebun pentru Hristos, se mai adauga inca un altar, inchinat sfantului.

 

Inchinarea la moastele Sfantului Vasile Blajenii

Printre sutele de turisti de toate neamurile, ce stau la coada pentru a intra sa viziteze biserica, zarim o batranCatedrala <a href='/acatiste/67107-acatistul-adormirii-maicii-domnului' _fcksavedurl='/acatiste/67107-acatistul-adormirii-maicii-domnului' title='Acatistul Adormirii Maicii Domnului' class='linking auto'>Adormirea Maicii Domnului</a>a „viteaza“, cu un toiag in mana, ce seamana mult cu oamenii de pe la noi. Si nu ne inselam. Intrand in vorba cu dansa, aflam ca este din sudul Basarabiei, ca i-a murit fiica si ca i-au ramas 3 copii in ingrijire, iar acum a venit sa vada „ce-i cu ginerele care lucreaza la stroika (constructii), in Moscova“, si care nu a mai dat nici un semn de viata.

- Eu am facut scoala cu romanii. Aveam 17 ani cand au ocupat rusii Basarabia. Acum am ajuns sa merg pe drumuri rusesti. Cand ne luati la voi?

- Cum, matusa, sa fie si pace, sa fie si tara intreaga? Caci romanii asta vor.

- Amu, trebuie canoane si post in dreptul la prezidentii aistia, ca sa inteleaga si sa le imblanzeasca Dumnezeu inima la ce e drept. D’apoi, cine sa le faca?...


Ne despartim de matusa Dochia - caci asa se numea batrana basarabeanca - si patrundem in frumoasa biserica. Ne inchinam la moastele Sfantului Vasile Blajenii, amintindu-ne ca rugaciunile lui imblanzeau chiar si pe Ivan cel Groaznic, iar acesta il avea la mare cinste pe „nebunul pentru Hristos“. Inchinata mai intai „Taierii-imprejur a Domnului“ - biserica are o inaltime de 47,5 metri si a fost construita cu binecuvantarea Mitropolitului Macarie, la porunca lui Ivan cel Groaznic, dupa victoria acestuia asupra Hanatului tatar de Cazan. De la Ivan al III-lea, care se casatoreste cu Sofia, nepoata ultimului imparat al Bizantului, conducatorii rusi incep sa-si ia titulatura de tar si preiau stema bizantina, vulturul bicefal. Calugarul Filotei din Pskov se pare ca este primul care acrediteaza ideea: Moscova - A Treia Roma. „Doua Rome au cazut, a treia suntem noi, iar a patra nu va mai exista“. Cu toate acestea, patriarhatul Moscovei s-a aflat intotdeauna pe a cincea pozitie, dupa vechile patriarhate ale Rasaritului.

 

Kremlinul

Cum Sofia, pana la casatoria cu Ivan al III-lea, traise in Italia, ea aduce la curtea tarului, o data cu sosirea ei, mai multi arhitecti si mesteri italieni, care inalta primul turn de aparare al Kremlinului, precum si zidurile dinspre Piata Rosie si raul Neglinaia. Pastrate aproape in intregime pana astazi, ele masoara 2 km si sunt prevazute cu 18 turnuri. Turnul Spasski era poarta de intrare a tarului. Aici s-a instalat celebrul orologiu de la Kremlin, in secolul al 17-lea. Patriarhul intra in cetate (orasele vechi rusesti au fiecare kremlin-ul - cetatea lor) prin poarta turnului Troitkaia.

Catedrala <a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' _fcksavedurl='/biserici-si-manastiri-din-romania/67852-biserica-adormirea-maicii-domnului' title='Biserica Adormirea Maicii Domnului' class='linking auto'>Adormirii Maicii Domnului</a>
Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Uspenski) are 5 turle si este construita de arhitectul italian Fioravanti, la porunca lui Ivan al III-lea, avand insa puternice influente renascentiste. Aceasta este biserica in care s-au incoronat toti tarii Rusiei. Chiar Petru cel Mare si imparateasa Ecaterina isi celebrau victoriile lor aici, desi capitala Rusiei era in vremea lor Sankt Petersburg. Biserica a fost pictata de celebrul pictor rus Dionisie, insa putine fragmente de fresca au mai rezistat din acea pictura pana astazi. In jurul peretilor se afla aliniate mormintele mitropolitilor si patriarhilor rusi pana in anul 1721, cand Petru cel Mare aboleste patriarhatul. O parte din pretioasa avere a acestei faimoase biserici a fost transferata in marile muzee ale Moscovei, o data cu venirea regimului comunist.


Chiar in fata catedralei Adormirii Maicii Domnului se inalta biserica Sfantul Arhanghel Mihail, ridicata de un alt arhitect italian, Alevisio Novi din Venetia. Biserica a fost pictata de cei mai buni pictori din Moscova, Iaroslav si Kostroma. Toti marii cneji si tari ai Moscovei, pana la Petru cel Mare, isi au necropola aici. Amintim pe Ivan Kalita, Dimitrie Donskoi si Ivan cel Groaznic.


Terminat pe vremea tarului Boris Godunov, turnul-clopotnita „al lui Ivan cel Mare“ are o inaltime de 80 m si un clopot de 70 t, aflat intre alte 21 de clopote. Scara pana la clopote are 329 de trepte. Langa turn se citeau legile date de catre tar, intr-o piata larga. Catedrala Bunei Vestiri a fost construita intre 1485-1489, ca biserica particulara a cnejilor si tarilor Moscovei. Aici tarii si apropiatii Turnul Spasskylor participau zilnic la slujbe ori alte ceremonii de familie. Iconostasul a fost pictat de catre Andrei Rubliov si Teofan Grecul. Fresca apartine unei echipe ce a fost condusa de catre Teodosie, fiul marelui pictor Dionisie. Pietrele pretioase si fastul decorativ din intreaga biserica dau marturia unei epoci pline de glorie.


Langa Catedrala Bunei Vestiri se afla Biserica „Asezarii in racla a Sfantului Vesmant“ - folosita de asemenea ca biserica particulara de catre mitropolitii si patriarhii Moscovei. Construita intre 1484-1486, in stilul arhitecturii moscovite timpurii, de catre mesteri din Pskov, ea a fost refacuta de cateva ori, ultima restaurare redandu-i infatisarea initiala. Fresce din 1643- 1644 sunt inca bine pastrate. Icoanele cele mai tarzii dateaza din 1627. Manastirea „Minunilor“ si cea a Inaltarii Domnului au fost demolate la inceputul epocii ateiste.


Palatele, construite mai tarziu decat catedralele de aici, intregesc un ansamblu unic in lume. In acest loc, oamenii au vorbit cu Dumnezeu, L-au slavit si I-au multumit. Insa, tot aici, au ajuns oameni care nu au mai vorbit cu Dumnezeu si nu L-au mai slavit, ci au planuit lumea nu dupa Evanghelie, ci impotriva lui Dumnezeu...


La sfarsitul vizitei in Kremlin - ajunsi in Piata Rosie - incercam sa o gasim iar pe Dochia, batrana basarabeanca trista, care isi cauta ginerele la stroika, prin Moscova. Totul e insa in zadar, din pricina miilor de turisti ce invadeaza piata. Din turnul Spasski, orologiul bate ora exacta...


                                                                                                 Gheorghita CIOCIOI
                                                                                      Lumea credintei, anul II, nr 1(6)

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 6657

Voteaza:

Comorile crucii la Kremlin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE