Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova Mareste imaginea.


Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Catedrala Sfantul Vasile se afla in Piata Rosie din Moscova. Din punct de vedere turistic, aceasta catedrala, reprezentativa pentru intreaga Rusie, constituie punctul central al Moscovei. Stilul pur rusesc si culorile vii ce o imbraca, atat in exterior cat si in interior, o fac unica in lumea crestina si nu numai.

Piata Rosie si frumoasa Catedrala Sfantul Vasile

Piata Rosie este cea mai cunoscuta piata a orasului, ea separand Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod. Din Piata Rosie pornesc toate drumurile principale ale orasului, aceasta fiind considerata nu numai centrul Moscovei, ci si centrul Rusiei.

Vechile cladiri de lemn din Piata Rosie au fost demolate in anul 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, deoarece erau supuse permanent riscului de a fi incendiate. Noua zona a devenit piata centrala a Moscovei, aceasta ajungand sa fie folosita pentru ceremonii publice, pentru proclamatii si ca loc de incoronare al tarilor rusi.

Numele de "Piata Rosie" provine de la cuvantul rusesc "krasnaya", care inseamna deopotriva "rosu" si "frumos", ultimul inteles - un arhaism - fiind folosit pentru a desemna Catedrala Sfantul Vasile din marginea acesteia. Numele purtat la inceput de catedrala a fost preluat in scurt timp de catre Piata. Moscova nu este singurul oras rusesc ce detine o "piata rosie". In Rusia mai sunt si alte cateva orase a caror piata centrala poarta tot denumirea de "Piata Rosie".

In centrul Moscovei, in frumoasa Piata Rosie, se afla cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya. Denumirea sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa "Sfantul Vasile" - Vasili Blajinoe - dupa numele unui sfant mistic foarte cunoscut, ingropat in aceasta.

Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos - ocrotitorul Catedralei din Piata Rosie

Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc.

Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti - asa numiti "nebuni dupa Hristos" - foarte iubiti in spiritualitatea rusa.

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova - scurt istoric

Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan, si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie.

Initial, tarul si arhitectul au avut in gand ridicarea unui grup de paraclise, inchinate fiecarui sfant din ziua caruia tarul repurtase un asalt victorios, dar constructia ulterioara, in anul 1588, a unui turn central inalt de 60 de metri, deasupra mormantului Sfantului Vasile, a unificat aceste spatii.

  

Imaginea turelelor de caramida rosie si, in diverse locuri, incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.

Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului - a opta zi dupa calendarul iudaic - dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria.

Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.

 

Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. O legenda spune ca Napoleon ar fi admirat-o atat de mult, incat a dorit sa o ia la Paris. Neavand tehnologia necesara a dispus incendierea ei, dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin.

  

In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata. El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare.

In timpul explicatiei, a spus la un moment dat: "Dar daca noi am demola asta, uite asa!" si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingandurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: "Lazar! Pune-o la loc!"

Tot in legatura cu incercarea prin care a trecut Catedrala Sfantul Vasile aflam si urmatoarele: arhitectul Baranovsky, in momentul in care a aflat intentia autoritatilor de a darama catedrala, s-a asezat pe treptele din fata bisericii si a fagaduit ca isi va taia singur gatul daca minunata biserica va fi daramata. In cele din urma, decizia nu a fost pusa in practica, insa arhitectul Baranovsky nu a scapat de cinci ani de inchisoare pentru indrazneala aratata lui Stalin.

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova - bijuteria multicolora din Piata Rosie

Catedrala Sfantul Vasile se afla ridicata in capatul Pietei Rosii, in imediata vecinatate a Turnului Spasskaya al Kremlinului. Nu foarte mare, aceasta este alcatuita din noua capele ridicate pe o singura fundatie.

Arhitectura cladirii si multitudinea de culori ce o imbraca fac din aceasta un monument de valoare mondiala, unic si inegalabil. Catedrala uimeste prin culorile vii ce stralucesc cu atata putere, in pofida vremurilor aprige din Rusia.

Proiectul puternic rasaritean ce se vede intrupat in Catedrala Sfantul Vasile reflecta atat localizarea acesteia intre Europa si Asia, cat si originile sale istorice. Din moment ce Moscheea Qolsharif constituia simbolul dominant al imperiului Khanat cucerit de catre Ivan cel Groaznic, acesta din urma a decis sa incorporeze in noua cladire si unele dintre elemenetele arhitecturale ale moscheei - in dorinta de a simboliza marea victorie.

Cu toate ca turnurile si domurile par asezate la intamplare, haotic, acestea au totusi multa logica, simbolismul si simetria intalnindu-se la fiecare pas. Catedrala este acoperita de opt domuri ce incununeaza cele opt capele de sub ele. Aceste opt domuri simbolizeaza cele opt atacuri ale tarului asupta Kazanului. Patru dintre ele sunt octogonale si largi, celelalte patru fiind mai mici si patrate. In centrul acestora se inalta o spira acoperita cu un mic dom auriu.

Cea de-a noua capela, situata in partea estica a Catedralei Sfantul Vasile, adaugata in anul 1588 pentru a gazdui mormantul Sfantului Vasile, intrerupe simetria de pana acum. Aceasta capela se vede si din exterior - se afla asezata sub domul imbracat in verde si auriu si presarat cu piramide aurii.

  

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova - "labirintul" de galerii si capele al interiorului

Interiorul Catedralei Sfantul Vasile este un fel de labirint de galerii ce fac legatura intre capele si intre nivelurile variate ale acestora. Pasii pelerinilor urca si coboara o multime de trepte inguste, trecand pe sub o serie de arce boltite joase. Peretii bisericii sunt pictati in culori vii, cele mai intalnite motive artistice fiind cele florale si geometrice.

Sfantul Vasile din Moscova, ale carui Moaste sunt atat de pretuite de moscoviti, dar si de intregul popor rus, pot fi gasite in capela acestuia - a noua - aflata la primul nivel al cladirii. Aici, Sfintele Moaste se afla puse intr-o racla de argint.

Urcand o serie de trepte, credinciosii ajung in Capela Maicii Domnului, unde se afla o minunata catapeteasma lucrata in albastru si auriu. Langa aceasta capela se afla Capela Sfantului Nicolae, care este mult mai mica si saracacioasa in arhitectura decat prima.

  

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova - si statuia eroilor rusi

In gradina din fata Catedralei Sfantul Vasile se afla inaltata o statuie de bronz inchinata lui Dmitry Pozharsky si lui Kuzma Minin, doi tineri care s-au inscris voluntar in armata rusa, in lupta acesteia impotriva invadatorilor polonezi, in luptele ce au punctat secolele XVI-XVII.

Initial, statuia a fost construita si asezata in centrul Pietei Rosii, insa Guvernul Sovietic s-a simtit incomodat de aceasta in timpul paradelor specifice vremii, fapt pentru care a hotarat si pus in practica mutarea acesteia in fata Catedralei Sfantul Vasile, in anul 1936.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 123975

Voteaza:

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Gheorghe-Radu ApostolescuPostat la 2011-07-12 10:18

    Este un foarte mare lucru ca s-a putut renova in interior aceasta capo'd'oper a artei feudale rasaritene ortodoxe, denumita si "Catedrala Kazanului" . Cand am mers eu in URSS in 1982, nu pot uita jena ghidului, cand am intrebat daca putem vizita catedrala si pe interior: a baguit niste scuze, cum ca "in timpul Marii Revolutii Socialiste din Octombrie, au venit oameni needucati si au facut mult rad acestei catedrale, incat NU SE POATE VIZITA". Asa ca este un fapt bun ca insfarsit se poate vizita si in interior si nu ni se propune in locul ei "Mai bimne vedem Muzeul Lenin" (Fosta Casa a Breslelor)aflata tot in Piata Rosie! Catedrala se pare ca este foarte frumoasa pe interior cam cum erau toate marile lor catedrale din Kiev, Kremlin, St Petersburg si Moscova. La fel raman cele de la Vladimir Pskov si Suzdal si Novgorod, unele pictate chiar de genialul Andrei Rubliov!

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-09-13 22:11

    imi place foarte mult,imi doresc sa ajung acolo.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE