Manastirea Cuviosului David - Insula Evia

Manastirea Cuviosului David - Insula Evia Mareste imaginea.

Manastirea Sfantului Cuvios David, numita si „Osios David”, este o manastire ortodoxa aflata pe insula Evia. In biserica acestei manastiri se afla atat cinstitul Cap al Sfantului David cel Batran, cat si mormantul Cuviosului Iacov Tsalikis. Obstea manastirii este alcatuita din calugari.

Sfantul Cuvios David este praznuit anual, in ziua de 1 noiembrie, cand manastirea il serbeaza ca al doilea hram, dupa hramul principal, anume Schimbarea la Fata. Sfantul Cuvios David s-a nascut in anul 1519, in localitatea Gardinitsa, care se afla langa Talantio, localitatea natala fiind numita astazi Kiparisi.

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Manastirea Schimbarea la Fata si Cuviosul David, din Insula Evia, este o manastire tarziu bizantina, aflata la o distanta de numai 13 kilometri distanta de localitatea Rovies. Manastirea Osios David se afla in regiunea nordica a insulei Evia, la poalele Muntilor Kavalaris, la o altitudine de 930 de metri.

In jurul manastirii se mai afla zidite si alte cateva locasuri de rugaciune, inchinate mai multor sfinti. In jurul acestei manastiri se afla inca si alte manastiri ortodoxe, printre care: Manastirea Galataki, din localitatea Limni; Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant; Manastirea Sfantul Gheorghe, din Ilion, alaturi de alte cateva. Nu putem sa nu amintim de Biserica Sfantul Ioan Rusul, din localitatea Procopie, aflata la o distanta de 43 de kilometri de localitatea Rovies, in care sunt pastrate Moastele intregi ale Sfantului.

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Nu se cunoaste cu exactitate data infiintarii manastirii, insa se stie ca Sfantul David a ctitorit prezenta biserica pe locul alteia, mai vechi. Sfantul a vietuit in jurul anului 1550, deci manastirea a fost infiintata si ea inainte de anul 1500, manastire distrusa de catre otomani, odata cu cucerirea insulei Evia.

La o distanta de cativa kilometri de manastire se afla Aghiasma, o fantana cu apa sfintita. Potrivti traditiei, aici si-a infipt toiagul Sfantul Cuvios David, iar apa a tasnit ca prin minune. Sfantul a visat sa construiasca o manastire. Ajuns in tinutul in care se inalta astazi manastirea sa, el s-a rugat Domnului sa ii daruiasca o sursa de apa.

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Vreme de doi ani, Cuviosul David a adunat bani de pe la credinciosi, spre a ridica manastirea inchinata Schimbarii la Fata a Domnului. Multe donatii le-a primit sfantul de la crestinii din Rusia. Neavand nici un mijloc de transport, sfantul a luat banii si obiectele cele de pret, primite in dar, si le-a asezat intr-un bustean sculptat in interior, a astupat gaura si l-a aruncat intr-un rau, zicand: „Cand voi pasi eu in insula Evia, ajuta Doamne sa atinga tarmul Rovies, busteanul cu bogatii.”

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Ajuns in insula, dupa oarecare vreme, parintele a gasit niste barbati care se chinuiau sa taie un bustean mare. Ajungand langa ei, sfantul si-a dat seama ca acesta este busteanul cu darurile pentru manastire. Dand slava lui Dumnezeu, el a insemnat lemnul cu Sfanta Cruce, iar lemnul a crapat la mijloc.

Parintele Iakov Tsalikis, cel binecuvantat, a vietuit si el in aceasta sfanta manastire, unde se afla si astazi mormantul sau. Parintele Iakov a devenit un mare indrumator duhovnicesc al calugarilor si al crestinilor din zona, dar si un neostenit iubitor al Bisericii lui Hristos, in vremea lui reparandu-se toate lipsurile manastirii.

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Pentru a ajunge la Manastirea Cuviosului David din directia Edipsos, trebuie sa se urmeze drumul spre Rovies. Cu putin inainte de ajunge in Rovies, drumul coteste la dreapta, spre Paleochori, Damies. Acest drum merge 11 kilometri, trecand prin localitatile Paleochori, Damia si Kalamoudi.

Teodor Danalache

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Manastirea Cuviosului David din Evia - Osios David

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 18227

Voteaza:

Manastirea Cuviosului David - Insula Evia 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Ionel StoianPostat la 2013-09-10 07:21

    Am vizitat manastirea in data de 24 august 2013. O adevarata oaza de liniste si reculegere. Fiecare pelerin este servit cu smochine, paine prajita, rahat si cafea. Iata coordonatele pentru GPS: E - 23.165631 N - 38.504654. Mai sus de manastire puteti vizita cascada Drimona. Se afla la aproximativ 3,5 km distanta. Se lasa masina in parcarea din padure si se coboara cam 400 m. Un peisaj mirific. Iata si coordonatele pentru cascada: E - 23.173761 N - 38.521386. Doamne ajuta!

  • stan ramonaPostat la 2012-04-28 06:46

    nu aveti vreo-un cont sau vreo-un numar de telefon cu care sa ne punem si noi in contact cu vreo-un preot ca am citit acretea sfantului david si am vrea si noi sa vorbin cu un preot

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE