Manastirea Dousikou - Sfantul Visarion

Manastirea Dousikou - Sfantul Visarion

Manastirea Dousikou sau Manastirea Sfantul Visarion - Μονή Δουσίκου, Άγιος Βησσαρίων - se afla asezata in localitatea Pyli - Πύλη, Porta - la o distanta de 18 kilometri sud-vest de Trikala, Grecia. Locul marcheaza ingusta trecatoare ce leaga Tesalia de Epir, prin Muntii Pindului. Tot aici isi mai face loc si Raul Portaikos, un afluent al Raului Peneios. Defileul din Pyli, care pastreaza inca o veche moara de apa, este in intregime acoperit de paduri dese.

Localitatea Pyli este cunoscuta inca din antichitate. Prima mentionare documentara a acesteia a avem pastrata din lucrarea lui Pausanias, "Descrierea Greciei" (Hellados Periegesis), un ghid turistic si cultural al vechii Grecii. In acesta lucrare, locul este numit "Marile Porti", datorita asezarii acestuia intre Epir si Tesalia. Pe aici au trecut si mari domnitori, precum Alexandru cel Mare si Filip al V-lea Macedoneanul. Primul a trecut prin Pyli spre a ajunge in Tesalia, in ordinea unei mari lupte castigate.

In vremurile greco-romane, asezarea localitatii Pyli a fost gasita drept un loc foarte bun, din punct de vedere strategie. Astfel, Castelul Atenei, care se afla pe aceste meleaguri, a fost ocupat si intarit in chipul unei fortarete. De aici, soldatii puteau vedea orizontul, pe o distanta de 30-40 de kilometri. In zilele foarte senine, din acest loc se puteau vedea si maretele stanci de la Meteora.

In vremurile bizantine, dupa prima cadere a Constantinopolului, in anul 1204, pe aici au luat hotarari mai multe minti, unele dintre cele mai de seama fiind cele care au condus , care hotarau atat in Epir si Tesalia, cat si in cea mai mare parte a Greciei Centrale.

In aceasta zona se afla mai multe locasuri sfinte, unde rugaciunile calugarilor au sfintit natura si oamenii. Dintre acestea, amintim una singura: Biserica Porta Panagia, una dintre cele mai importante monumente bizantine din Grecia, datand inca din anul 1283, este construita pe locul unui fost templu al zeitei Atena (sau al zeului Apollo), din care au si fost luate pietrele folosite la zidirea ei.

Manastirea Dousikou - scurt istoric

Manastirea Sfantul Visarion, asezata la o altitudine de 650 de metri, pe pantele line ale Muntelui Koziakas, se afla la o distanta de doar 6,5 kilometri de localitatea Pyli. Manastirea mai este cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Mantuitorului". Manastirea Dousikou - Agios Vissarion - aflata la o distanta de cativa kilometri mai spre nord de localitate, a fost re-intemeiata, pe vechi fundatii, in anul 1527, de catre Sfantul Visarion, Mitropolitul din Larisa. Unii spun ca manastirea a fost reintemeiata undeva intre anii 1527 si 1535.

Manastirea Dousikou a fost construita ca si o fortareata, imprejmuita cu zidiri inalte de 10 metri, urmand exemplul manastirilor athonite din Sfantul Munte Athos. Zidirea puternica a acesteia i-a ajutat mult pe cei din zona, care s-au adapostit in ea, in vremea dominatiei otomane. Locas de linistirea si aparare a sufletului si a trupului, manastirea isi pastreaza si astazi un loc special in inimile localnicilor.

         

In anul 1823, manastirea a fost pradata si avariata de catre Soultze Kortja, iar in anul 1943, aceasta va fi bombardata de doua ori, mai intai de catre italieni, iar mai apoi de catre germani. Mila lui Dumnezeu, dar si zidurile puternice, au facut ca atacut nazistilor, din vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sa nu afecteze foarte mult ansamblul monahal.

Biserica cea veche a Manastirii Dousikou fusese ridicata de catre Sfantul Visarion, cu ajutorul fratelui sau, Ignatie - Ignatios. Biserica cea veche a manastirii, ridicata in jurul anului 1930, fusese grav avariata in urma cutremurului de pamant din data de 24 aprilie 1544. Dupa moartea Sfantului Visarion (1540) mitropolitul de Larissa, Neofit, a ridicat o mai frumoasa biserica centrala.

Biserica centrala a manastirii a fost reconstruita, in intregime, in anul 1557, de catre arhiepiscopul de Larisa, Neofit al II-lea, cu ajutorul episcopilor Dimitriad, Joseph, Litzas, Luke si Fanari, Martyrios. Biserica este construita pe doua nivele: la parter se afla naosul incapator, iar la etaj mai multe capele. Ansamblul iconografic a fost terminat in data de 8 noiembrie 1557, de catre maestrul Giorgi Tzortzis, din Constantinopol; Tzortis este un ucenic al Scolii Cretane.

         

Manastirea Dousikou are doua hramuri: Schimbarea la Fata a Mantuitorului (6 august) si Sfantul Ierarh Visarion (15 septembrie). Biserica manastirii, inchinata Mantuitorului, zidita pe doua etaje, urmeaza arhitectura thonita: trei abside, patru coloane ce sustin boltile, un dom central si un naos impartit in trei spatii. Deasupra naosului cel mare se afla trei capele pictate in intregime: Capela Tuturor Sfintilor, Capela Bunei Vestiri si Capela Sfantului Ioan Botezatorul.

Catapeteasma Sfantului Altar, sculptata in lemn si aurita in intregime, dateaza din anul 1767. Manastirea Dousikou pastreaza, cu mare bucurie, Capul Sfantului Ierarh Visarion. De asemenea, de la Sfantul Visarion se mai pastreaza si actul de intemeiere a manastirii, alaturi de o bucata din carja sa episcopala.

         

Manastirea Sfantului Visarion - Dousikou este una dintre putinele manastiri, neasezate pe Sfantul Munte Athos, care pastreaza randuiala aspra a acelora. Regula numita "avaton" se refera la interdictia intrarii femeilor in incinta manastirii. Aceasta nu se face din nici un fel de repulsie fata de femei, ci doar dintr-o teama de a nu cadea in ispita a calugarilor. Din dragoste pentru femei, calugarii au zidit o capela in afara manastirii, unde acestea pot participa la sfintele slujbe.

Intr-o vreme, manastirea gazduia un numar de 365 de chilii monahale, dupa numarul zilelor anului. Bucuria acelor vremuri consta in faptul ca toate chiliile erau locuite de calugari cu viata duhovniceasca, alergatori spre Imparatie. In acea vreme, manastirea se numara printre cele mai instarite din zona: multimea chiliilor, trapezele, proprietatile din Romania, bogata bibliotca de manuscrise (cele mai multe dintre acestea se afla astazi in Muzeul National din Atena).

In ultimii ani, Manastirea Dousikou a ajuns sa fie locuita de doar 8 calugari.
Manastirea Sfantului Visarion - Dousikou este deschisa pelerinilor zilnic, intre orele 08:00-12:00 si 15:30-19:00.

06 Octombrie 2009

Vizualizari: 6775

Voteaza:

Manastirea Dousikou - Sfantul Visarion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact