Manastirea Izvorul Tamaduirii - Poros

Manastirea Izvorul Tamaduirii - Poros

Manastirea Izvorul Tamaduirii este un asezamant monahal ortodox, monument istoric, situat in Insula Poros din Grecia. Manastirea Izvorul Tamaduirii a fost infiintata in 1720 de catre Arhiepiscopul Atenei, Iacov al II-lea, care, suferind de litiaza, a fost in vindecat in chip minunat, cu mijlocirea Maicii Domnului, dupa ce a baut apa sfintita din izvorul aflat in prezent langa actuala manastire.

In 1733 Patriarhul Paisie al II-lea al Constantinopolului, a conferit acestui asezamant manastiresc statutul de stavropighie patriarhala. Potrivit noului statut, acesta avea sa beneficieze de o serie de privilegii.

Ulterior, in 1798, Patriarhul Grigorie al V-lea al Constantinopolului, printr-un sigiliu, ce este pastrat astazi in Arhondaricul Manastirii, intarea documentul lui Paisie al II-lea, legat de privilegiile oferite maanstirii.

Manastirea Izvorul Tamaduirii din Poros a detinut un rol deosebit de important, manifestat sub aspect spiritual, social, financiar, in cadrul Razboiului Grec de Eliberare din 1821.

Primul guvernator al Greciei libere, Ioanis Kapodistrias, precum si numerosi eroi ai luptei pentru eliberarea de sub jugul otoman precum, Miaoulis, Toumpazis, Apostolis, Boudouris, Drosinos, au primit binecuvantare in aceasta manastire, rugandu-se inaintea icoanei facatoare de minuni Izvorul Tamaduirii.

In 1828, in cadrul Manastirii Izvorul Tamaduirii, Ioanis Kapodistrias a intemeiat primul orfelinat din Grecia nou eliberata, pentru orfanii ostasilor care au murit pentru libertate. Peste 180 de orfani au fost gazduiti in aceasta manastire, care le-a ofeirt hrana si adapost.

In 1830, pe latura estica a ansamblului arhitectural, Ioanis Kapodistrias a infiintat prima scoala bisericeasca. Aceasta a numarat la inceput 15 elevi. Intentia guvernatorului era sa ofere noului stat, clerici bine pregatiti.

In timp, Manastirea Izvorul Tamaduirii a devenit un loc cautat de numerosi monahi si pelerini. In 1814, un grup de monahi de la Muntele Athos, numiti "colivazi”, s-a refugiat in aceasta manastire. Cativa ani mai tarziu, acesti monahi au intemeiat Manastirea Izvorul Tamaduirii din Longovarda, aflata tot in Insula Paros.

In 1821, monahi de la o alta Manastire din Muntele Athos au primit adapost in aceasta manastire pentru a putea pastra in siguranta aici lucrurile de valoare aduse din manastirea lor si, in special, moastele Sfantului Ioan Botezatorul.

In Manastirea Izvorul Tamadurii din Paros a vietuit, la inceputul secolului al XX-lea, vreme de cateva luni, si Sfantul Nectarie al Eghinei.

Biserica principala - catoliconul

Catoliconul manastirii este in forma de basilica cu turn si cupola. De ambele parti ale pronaosului bisericii se afla morminte ale amiralilor eroi ai Razboiului de Eliberare, Manolis Tombazis, din insula Hidra si Nicolaos Apostolis, din insula Psara.

Catapeteasma bisericii impresioneaza prin maretie si maiestria cu care au fost executate detaliile. Avand 5 m inaltime, a fost realizata in Asia Mica, din lemn de lamai, fiind placata cu aur. Inaltimea sa si forma curbata a acesteia ii confera o acustica deosebita lacasului de cult.

In partea dreapta a iconostasului se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii. Aceasta veche icoana dateaza din 1650. Este o capodopera a artei post-bizantine. Imprejurul chipului Maicii Domnului sunt reprezentate scene cu numeroase minuni savarsite de Maica Domnului.

Inaintea acestei icoane se afla o candela din argint, in semn de multumire pentru minunea savarsita in 1990. Dupa o lunga perioada de seceta, Maica Domnului a ascultat rugaciunile monahilor si preotilor si a trimis ploaie peste intreaga insula.

In stanga bisericii se afla icoana Maicii Domnului realizata de pictorul italian Rafael Tsecoli (1849). Icoana o infatiseaza pe Maica Domnului care tine in maini pe Pruncul Hristos si un sceptru. Aceasta icoana a fost daruita Manastirii de catre Tsecoli deoarece fiica sa, Archia Tsecoli (care, intr-un final a murit de tuberculoza in 1847) a fost gazduita si tamaduita in manastire.

Tsecoli, in reprezentarea chipurilor Maicii Domnului si al Pruncului Iisus, a imprumutat trasaturi ale fiicei sale. In partea inferioara a icoanei, Tsecoli a pictat manastirea, ocrotita de Maica Domnului.

In partea stanga a bisericii, langa intrare, se afla o mica icoana, facatoare de minuni, numita Maica Domnului Amolyntos (Maica Domnului, Preacurata), ce dateaza din 1590. Aceasta icoana este impodobita cu ferecatura din aur si argint. Mai este numita "Evresis”, deoarece a fost gasita in padure. A fost oferita manastirii de catre monahul Zosima. In partea de apus, se afla icoana Mantuitorului Pantocrator, pictata in 1780.

Potrivit traditiei, aici se afla si doua icoane oferte de amiralii Basilios Boudouris si Andreas Miaoulis. Se spune ca Miaoulis purta cu el in lupta o icoana fercata cu aur si argint a Maicii Domnului Izvorul Tamaduirii, pe nava "Aris”. Pe peretele exterior al catoliconului, pe latura sudica, se afla atasat un cadran solar. Este lucrarea ieromonahului Galaction Galatis, care a fost si staret al manastirii.

In exteriorul ansamblului monahal, la mica distanta se afla un paraclisul inchinat Sfintilor Doctori fara de arginti, Cosma si Damian.

Manastirea Izvorul Tamaduirii din Poros apartine din punct de vedere jurisdictional-canonic de Sfanta Mitropolie de Hidra, Spetses, Aegina, Hermionis si Trizinia.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2013

Vizualizari: 3433

Voteaza:

Manastirea Izvorul Tamaduirii - Poros 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact