Manastirea Jovanje

Manastirea Jovanje Mareste imaginea.

Manastirea Jovanje este un locas monahal ortodox aflat pe malurile impadurite ale minunatului defileu Ovcar Kablar, format de raul Morava de Vest, in vestul Serbiei. Defileul Ovcar Kablar, a carui istorie numara nu mai putin de 300 de manastiri, construite incepand cu secolul al XIV-lea, este cunoscut sub denumirea de "Muntele Athos din Serbia”.

Potrivit arhitecturii ansamblului monahal, manastirea a fost ridicata undeva prin secolul al XVI-lea. Fiind asezata pe malul stang al raului Zapadna Morava, manastirea este mentionata istoric pentru prima data in anul 1536. De-a lungul istoriei, manastirea a fost de mai multe ori avariata, o oarecare perioada ea ramanand chiar si pustie.

Potrivit unei insemnari facute de catre Vuk Karadzic, acum multa vreme, cand obstea monahala din Manastirea Jovenje era foarte insemnata, manastirea era socotica "lavra”, ea purtand grija fata de toate manastirile zidite in regiunea Ovcar Kablar.

Manastirea Jovanje

Multumita Sfantului arhiepiscop Nicolae Velimirovici, aceasta manastire va fi din nou populata cu maici. In anul 1936, arhimandritul Rafail Hilandarac a venit in Manastirea Jovanje, impreuna cu o obste de 12 maici, din Manastirea Kaliste, de pe malul lacului Ohrida. Astfel, manastirea ajunge prima manastire de maici de pe intreg defileul Ovcar Kablar.

In jurul anului 1950, biserica manastirii a fost demolata pentru a se putea zidi centrala hidro-electrica de la Medjuvrsje. Datorita acestui trist eveniment, din vechea arhitectura a bisericii nu s-au putut pastra prea multe. Noua biserica a manastirii Jovanje a fost zidita de catre Dragomir Tadic, care a imbinat detalii ale vechii arhitecturi eclesiale cu noi tendinte artistice.

Manastirea Jovanje

Manastirea Jovanje este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, biserica serbandu-si hramul in ziua de 24 iunie. Frumusetea bisericii, dimensiunile acesteia, cat si seria de ruine ale vechilor chilii, stau si astazi marturie a vietii monahale insemnate de pe aceste meleaguri.

Cele mai valoroase obiecte pastrate in muzeul manastirii sunt doua icoane din anul 1850.

Teodor Danalache

Manastirea Jovanje

Manastirea Jovanje

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 920

Voteaza:

Manastirea Jovanje 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE