Manastirea Krka

Manastirea Krka Mareste imaginea.

Manastirea Krka este un centrul spiritual al Diocezei Dalmate Ortodoxe care are resedinta episcopala in Sibenik. Prima data a fost mentionata documentar in anul 1402, ca un asezamant religios al Jelenei Subic, sora Imparatului Dusan. Manastirea Krka a fost construita si reconstruita pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Biserica a fost construita in stil bizantin, iar clopotnita fost finalizata in 1790, in stil renascentist. Manastirea si biserica gazduiesc un patrimoniul cultural si istoric valoros, datand din secolul al XIV-a.

Biserica Ortodoxa din Dalmatia

Biserica crestina din Dalmatia a fost fondata de Apostolul Pavel si discipolii sai, Luca, Titus si Hermius. Dupa Edictul de la Milano din 313, a inceput o perioada infloritoare a crestinatatii in Dalmatia. Mai precis, cand slavii (sarbii si croatii) au populat regiunea Dalmatiei, apostolii slavi Chiril si Metodiu au raspandit crestinismul printre aceste popoare. Prin urmare, multe biserici construite de catre sarbii ortodocsi dateaza din acea perioada.

Manastirea Krka - Croatia

In Evul Mediu, cele mai importante centre sunt cele in care au fost fondate biserici: manastirile au devenit purtatoarele vietii spirituale si culturale ale serbilor ortodocsi din Dalmatia. In acea perioada, biserica sarbilor ortodocsi era condusa de Dabrobosnian si de mitropolitii din Philadelphia, precum si de mitropolitul din Karlovci.

In ultimul razboi civil (1991-1995), Dioceza Dalmata a indurat mari suferinte. Un numar mare de ortodocsi a fost exilat din aceasta regiune; bisericile si manastirile au fost ruinate sau complet devastate. Acum exista 15 preoti ortodocsi si 5 ieromonahi in Dioceza Dalmata. Seminarul Sfintii Trei Ierarhi, aflat in manastirea Krka, a fost reconstruit in 2001.

Manastirea Krka - Croatia

Manastirea Krka - scurt istoric

Manastirea Krka este o manastire ortodoxa sarba dedicata arhanghelului Mihail, aflata in apropiere de raul Krka, in centrul Dalmatiei, in Croatia. Este cea mai cunoscuta manastire a Bisericii Sarbe ortodoxe din Croatia si este protejata oficial ca parte a Parcului National Krka. Aceasta manastire a fost construita pe fundatiile unei alteia, mai vechi.

Manastirea a fost fondata de Jelena, sora imparatului sarb Dusan, sotie (si mai tarziu vaduva) a ducelui local Subic. In 1345, aceasta manastire a fost mentionata pentru prima data ca dota a printesei Jelena Subic, sotia printului Skradin Bribir. Sub biserica principala a manastirii se aflau niste catacombe vechi romane, care reprezinta dovezi semnificative ca Sfantul Apostol Pavel a predicat crestinismul in aceasta regiune.

Manastirea Krka - Croatia

Biserica manastirii Krka a fost construita in mai multe etape. Manastirea Krka a fost devastata si arsa in timpul razboaielor dintre turci si venetieni. In secolul al XVII-lea, calugarii din aceasta manastire au fost obligati sa fuga din fata otomanilor. Au gasit adapost in Zadar, unde papa Inocentiu al X-lea le-a dat doua biserici in 1655, care au fost in proprietatea franciscanilor Celui de-al Treilea Ordin, Glagolitians.

Dupa aceste razboaie, manastirea a fost reinnoita si altarul in forma lui de astazi a fost construit pe la 1780. Iconostasul a fost realizat din icoane compozite. Principalele icoane sunt lucrari ale unui artist venetio-cretian necunoscut, iar partea superioara a iconostasului consta in icoane aduse din Rusia in secolul al XVII-a.

Manastirea Krka - Croatia

Ultima distrugere in istoria manastirii s-a produs dupa Operatiunea Furtuna, in 1995, cand manastirea a fost jefuita de croatii para-militari si cand seminarul a fost inchis. O parte dintre stricaciuni au fost reparate, iar seminarul a fost redeschis in 2001, insa proprietatea furata a patrimoniului cultural, cu o valoare inestimabila, nu a mai fost de gasit.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Krka - Croatia

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1583

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE