Manastirea Marmoutier

Manastirea Marmoutier

Manastirea Marmoutier este o veche manastire aflata in apropierea orasului Tours, in prefectura "Indre-et-Loire", Franta. In cele din urma, manastirea a fost preluata de o comunitate monahala benedictina.

Tours este un oras aflat in Franta, in prefectura departamentului "Indre-et-Loire". Prin centrul orasului trec raurile Loara si Cher. In anul 371, Sfantul Martin este numit episcop al orasului Tours. De-a lungul Evului Mediu, orasul se va dezvolta foarte mult, atat din punct de vedere material, cat si cultural si spiritual, el devenind un important centru de pelerinaj. Se afla pe drumul spre Santiago de Compostela.

Manastirea Marmoutier

Manastirea Marmoutier a fost infiintata de Sfantul Martin, cel de-al treilea episcop al orasului Tours, in jurul anului 372, la scurt timp dupa hirotonia sa intru episcop.

Biograful sau, anume Sulpicius Sever, spune ca, dupa o vreme, Sfantul Martin s-a retras din oras si a infiintat "o mare manastire", la cativa kilometri de orasul Tours, pe celalalt mal al raului Loara.

Pentru viata sa ascetica, in jurul sau au venit mai multi doritori de pustnicie, fiecare locuind in cate o mica pestera sapata in munte. Aceasta forma de comunitate monahala se aseamana celor din pustia Egiptului, unde se imbinau cele doua moduri de vietuire, cenobitic (obste) si idioritmic (de sine). Dintre cei care s-au asezat langa Sfantul Martin, opt i-au devenit ucenici fideli si vrednici urmatori ai lui Hristos.

In comunitatea de la Marmoutier nici un vietuitor nu avea lucruri personale, ci toate erau de obste. Nici un pustnic nu vindea si nu cumpara nimic. Nici o arta nu era incurajata, in afara de copierea manuscriselor, care era incredintata ucenicilor mai tineri. Toti vietuitorii in varsta se indeletniceau numai cu rugaciunea.

Pustnicii ieseau din chiliile lor micute doar pentru a se aduna in biserica, spre a se impartasi cu Sfintele Taine, si pentru a lua masa impreuna. In fiecare zi se ajuna pana la o anumita ora. In comunitatea din Marmoutier nu se bea vin, decat in caz de boala si alte mari neputinte.

Hainele monahilor erau aspre, ele fiind confectionate din par de camila. Orice haina moale era socotita nepotrivita pentru viata de pustnicie. Dintre cei care se nevoiau in obstea din Marmoutier, multi proveneau din familii instarite si faimoase.

In anul 853, manastirea a fost atacata si distrusa de trupele normande, care au martirizat peste o suta de calugari. In primii ani ai celui de-al doilea mileniu insa, Manastirea Marmoutier a crescut considerabil, ea devenind una dintre cele mai instarite din Europa acelei vremi.

In anul 1096, papa Urban al II-lea a sfintit noua capela a manastirii si a predicat prima cruciada. La randul sau, in anul 1119, papa Calist al II-lea a predicat o a doua cruciada, convingandu-l pe contele Foulques al V-lea de Anjou sa conduca armata spre Ierusalim, spre a fi incoronat Rege al Ierusalimului.

In anul 1162, papa Alexandru al III-lea, care se retrasese in orasul Tours, dupa ce a fost alungat din Roma de catre Frederic Barbarosa, a sfintit noua capela a manastirii, inchinate Sfantului Benedict.

Cladirile manastirii ajungand mult prea mici pentru comunitatea monahala din ce in ce mai mare, la inceputul secolului al XIII-lea, manastirea a fost reconstruita in intregime, sub indrumarea staretului Hugues des Roches.

In anul 1562, mareata Manastire Marmoutier a fost din nou atacata si jefuita, de catre protestantii hughenoti. In cele din urma, obstea si-a revenit, iar manastirea a inflorit din nou. Jurnalistul englez John Evelyn, care a vizitat manastirea in data de 6 iunie 1644, a notat in jurnalul sau de calatorie:

"Am mers sa vizitez dumnezeiasca si venerabila Manastire Marmoutier, aceasta fiiind una dintre cele mai marete din regat. Biserica acesteia este simpla, fiind construita din piatra. Printre lucrurile deosebite care se mai pastreaza inca in aceasta manastire se numara si Vasul in care era pastrat mirul cu care se ungeau regii din Rheims. Cu untdelemn din acest vas a fost uns regele Henry al IV-lea."

In anul 1799, in cadrul Revolutiei Franceze, manastirea din Marmoutier a fost desfiintata, iar in cativa ani multe dintre cladirile acesteia au fost daramate. Astazi, in incinta acesteia functioneaza o Scoala, iar din vechile cladiri inca se mai vad ruinele.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

23 August 2013

Vizualizari: 1775

Voteaza:

Manastirea Marmoutier 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastiri din franta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact