Manastirea Mor Gabriel - Tur Abdin

Manastirea Mor Gabriel - Tur Abdin


Manastirea Mor Gabriel - Tur Abdin

Manastirea Deyrulumur

Manastirea Mor Gabriel, Manastirea Deyrulumur sau Manastirea Sfantul Gabriel este cea mai veche manastire ortodoxa siriaca din lume. Aceasta este asezata pe platoul Tur Abdin, in apropiere de Midyat, in provincia Mardin, Turcia. Manastirea gazduieste zeci de mii de pelerini, care vin sa se inchine si sa-i admire zidurile vechi de peste 1600 de ani.

Tur Abdin este o regiune deluroasa din sud-estul Turciei, aceasta cuprinzand jumatatea estica a Provinciei Mardin, si Provincia Sirnak, aflata la vest de Tigris, aproape de granita cu Siria. Numele acestei regiuni - Tur Abdin - provine din limba siriaca si inseamna "muntele slujitorilor lui Dumnezeu".

Tur Abdin constituie unul dintre cele mai importante locuri, in lumea crestina siriaca, acesta fiind intr-o vreme un puternic centru monahal. Astazi, Manastirea Deyrulumur este folosita si pe post de scaun mitropolitan, de catre episcopul din Tur Abdin.

Manastirea Mor Gabriel din Tur Abdin - scurt istoric

Manastirea Sfantul Gabriel a fost intemeiata in anul 397, de catre doi sfinti calugari: Mor Samuel, adormit in Domnul in anul 409, si Mor Simon, adormit in Domnul in anul 433. Odata cu intemeierea manastirii, numarul vietuitorilor si faima vietii ascetice din aceasta au crescut rapid.

Renumele manastirii din Tur Abdin a ajuns imediat la urechile imparatilor din Constantinopol si Roma. O parte dintre cladirile manastirii, construite cu sprijinul unora dintre imparati, au supravietuit neatinse de vitregiile vremii. Dintre imparatii care au constribuit la zidirea ansamblului monahal, ii amintim pe urmatorii: Arcadius, 395-408; Honorius, 395-423; Teodosie al II-lea, 408-450; Anastasius, 491-518.

Arhitectura ansamblului monahal Mor Gabriel se poate descrie astfel: mozaicurile din perioada bizantina, domuri, capele, turnuri, terase, usi vechi si motive decorative, sculpturi in piatra de Midyat. Pe langa impresionanta ei arhitectura, datand in mare parte din secolele al V-lea si al VI-lea, manastirea este privita si ca cel mai important centru religios al Bisericii Siriene.

Manastirea Mor Gabriel este cu 400 de ani mai veche decat orice alta manastire din Sfantul Munte Athos, Grecia, si este numita de catre sirieni "al doilea Ierusalim". Manastirea din Tur Abdin a fost construita cu 80 de ani mai inaintea Manastirii Sfantul Sava cel Sfintit, din Palestina. De asemenea, ea a fost construita cu aproape jumatate de secol mai inainte de Manastirea Sfanta Ecaterina, din Sinai, Egipt.

De-a lungul istoriei sale, manastirii i s-au dat mai multe nume. Initial, aceasta a fost numita "Manastirea Mor Samuel si Mor Simon", cei doi ctitori ai acesteia. Putin mai tarziu, ea va fi numita "Dayro d'Umro", care inseamna "Locuinta Calugarilor". Din acest nume a urmat mai apoi, "Deyr-el-Umur", iar in cele din urma turcescul "Deyrulumur". Manastirea s-a mai numit si "Manastirea Kartmin", datorita apropiatei localitati Kartmin, numita astazi Yayvantepe.

Numele "Manastirea Mor Gabriel", care este cel mai folosit astazi, vine de la numele unui sfand episcop, Gabriel de Turabdin (634 - 668). Se spune ca acesta a facut multi minuni, dintre cele mai mari fiind invierea a patru oameni. Viata acestuia, petrecuta intr-o linistita nevointa, a influentat mult viata manastirii.

Motivul pentru care manastirea are cladiri de dimensiuni si stiluri diferite este acela ca ele au fost construite in diferite perioade, si de catre diferite persoane. Primul nivel al manastirii, construit in mare parte intre secolele al V-lea si al VI-lea, este cel mai important, din punct de vedere istoric. La cel de-al doilea nivel, si mai ales la al treilea etaj al manastirii, se afla camerele administrative, construite pentru nevoile ce au aparut dupa a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Manastirea Mor Gabriel din Tur Abdin - biserica centrala

Biserica centrala, in care se savarsesc mai toate slujbele serviciului divin zilnic, prezinta o deosebita arhitectura. Potrivit istoriei manastirii, temelia acestei biserici a fost asezata de catre ctitorii asezamantului, Mor Samuel si Mor Simon, in anul 397. Aceasta a fost zidita pentru a servi pe post de Casa de Rugaciune - Beth Slutho.

In anul 512, aceasta casa de rugaciune a fost reconstruita pe niste temelii mai mari, cu un ajutor financiar oferit de imparatul bizantin Anastasias I. Biserica centrala a fost construita de catre doi arhitecti sirieni, fratii Teodor si Teodosie, care erau cunoscuti ca fiind cei mai buni maestri ai vremii lor. Se crede ca tot ei sunt cei ce au construit orasul Dara, aflat intre localitatile Mardin si Nisibis.

Mozaicurile asezate pe cupola si pe podeaua Sfantului Altar sunt doar o mica parte din ceea ce a detinut initial manastirea. In urma multor jafuri si atacuri ale necredinciosilor, biserica a pierdut multe dintre podoabele ei bizantine. Mozaicurile din Mor Gabriel sunt cele mai frumoase si bine-pastrate mozaicuri bizantine din aceasta regiune, care au supravietuit vremii.

In coltul nord-estic al bisericii se afla o piatra numita "Kifo Rabtho", adica "Piatra cel Mare". Inscriptia de pe piatra marturiseste despre aceasta ca a fost taiata intre anii 768 si 769 si a fost adusa in manastire in anul 777. Aceasta piatra uriasa a fost folosita drept presa, in bucataria manastirii, care se afla in imediata apropiere a Domului imparatesei Teodora. Mai tarziu, aceasta piatra uriasa a fost adusa in biserica si expusa, spre admiratia pelerinilor.

Manastirea Mor Gabriel din Tur Abdin - Domul imparatesei Teodora

Domul imparatesei Teodora este cea mai frumoasa si atractiva parte a manastirii. Domul este numit dupa numele imparatesei Teodora (497-548), sotia imparatului bizantin Iustinian I (482-565), deoarece a fost construit cu ajutorul financiar al acesteia, oferit dupa ce a vizitat manastirea.

Domul Teodorei a fost construit simplu, din piatra si caramida, si cu o singura fereastra mica, in partea stanga a varfului. Domul are o inaltime de 17 metri, ca si biserica centrala. Egalitatea celor doua inaltimi ne face sa credem ca aceasta constructie este cea originala, din secolul al VI-lea. Se mai crede si faptul ca acest Domn a fost construit pe post de babtisteriu.

Usa vecina cu cea a intrarii in Domul Teodorei da in vechea bucatarie. O incapere rectangulara cu un tavan boltit, din caramida. Pana in secolul al XX-lea, aceasta cladire a functionat pe post de bucatarie. Datorita invecinarii acestor doua cladiri, este posibil ca Domul imparatesei Teodora sa fi fost folosit de catre calugari pe post de trapeza.

Manastirea Mor Gabriel din Tur Abdin - Biserica Maicii Domnului

Se crede ca aceasta biserica a fost construita cu ajutorul imparatului bizantin Teodosie al II-lea, in secolul al V-lea, fiind astfel cea mai veche cladire din intreg ansamblul monahal. Aceasta biserica este localizata in partea sud-vestica a manastirii. Semnul crucii, de pe Sfanta Masa, arata cat de veche este aceasta biserica.

Nici aceasta incapere nu a fost scutita de atacurile si jafurile rau-voitorilor. In aceasta biserica, restaurarile si renovarile s-au incheiat cu succes: toate urmele vremii si ale atacurilor au fost indepartate, peretii aratand identic cu cei originali.

Manastirea Mor Gabriel din Tur Abdin - Casa Sfintilor

Cladirea cunoscuta sub denumirea de "Casa Sfintilor" - in limba siriaca, Beth Kadishe - este asezata la nord de Biserica Maicii Domnului. Aceasta incapere, cu doua bolti, construita in anul 449, a folosit tehnica de imbinare a pietrei cunoscuta ca "piatra cea din capul unghiului": ultima piatra, cea din varful arcului de cerc, le tine in tensiune pe toate celelalte.

Cu impresionanta ei arhitectura, aceasta incapere este unul dintre cele mai mari si mai interesante Mausolee - Cripta - din regiune. Sfintii care au adormit in manastire, de-a lungul vremii, au fost inmormantati in aceasta incapere, in interiorul a 15 nise sapate in piatra.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 6636

Voteaza:

Manastirea Mor Gabriel - Tur Abdin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact