Sfantul Barnaba din Vasa

Sfantul Barnaba din Vasa Mareste imaginea.

(11 iunie)

Sfantul Barnaba din Vasa este un sfant cipriot mult iubit de credinciosi. Cunoscut ca si sfantul tamaduitor ce a vietuit in pestera de langa localitatea Vasa Koilani, aflata la odistanta de numai 35 de kilometri de orasul Limassol, sfantul Barnaba s-a aratat ca un vrednic urmator al Sfantului Apostol Barnaba, cel care a predicat Evanghelia in Cipru.

Cele mai vechi referiri la viata Sfantului Barnaba din Vasa se gasesc in scrierile cronicarului Leontie Machairas, care spune: "Iar in Vasa locuieste Sfantul Barnabas, calugarul." Sfantul Barnaba este unul dintre cei trei sute de refugiati, clerici, calugari si mireni, care s-au ascuns in zonele retrase din Cipru, odata cu ivirea persecutiilor printre crestinii arabi. Printre acesti trei sute de rufugiati se numara si un grup de ciprioti ce au vietuit ca monahi in Tara Sfanta. Datorita persecutiilor si a riscului de a fi macelariti de musulmanii saracini, multi dintre acestia au fugit in partea crestina a insulei Cipru.

Sfantul Barnaba din Vasa

Se crede ca Sfantul Barnaba, sihastrul de langa Vasa, este de origine cipriot, dupa marturia numelui sau. Impreuna cu un alt nevoitor cipriot, numit Timon, care ii va fi ucenic, Sfantul Barnaba a venit in localitatea Vasa, care se afla foarte aproape de oraselul Koilani.

Se crede ca, atat Barnaba, cat si Timon, sunt de loc din aceasta zona, dupa cum marturiseste si cantarea Acatistului Sfantului Barnaba. Ei si-au sapat actuala pestera, intr-un loc unde existau morminte mai vechi. Sfantul Barnaba a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni inca din timpul vietii.

Sfintele lui Moaste s-au gasit in pestera in care s-a nevoit sfantul. Acestea au fost impartite la mai multe biserici din Cipru, in pestera pastrandu-se numai o parte din trupul sfantului. Capul Sfantului Barnaba, cat si o parte din Moastele sale, sunt pastrate in biserica centrala a satului, care este inchinata Bunei Vestiri.

In localitatea Vasa, inca din-nainte de anul 1897, exista o biserica inchinata Sfantului Barnaba. In orice caz, aceasta a fost daramata si inlocuita cu una mai mare, inchinata Maicii Domnului Evagelistria.

Sfantul Barnaba din Vasa este praznuit in data de 11 iunie, dimpreuna cu Sfantul Apostol Barnaba, fondatorul Bisericii din Cipru.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

03 Iunie 2021

Vizualizari: 3889

Voteaza:

Sfantul Barnaba din Vasa 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE