Manastirea Sfantul Efrem Sirul

Manastirea Sfantul Efrem Sirul Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Efrem Sirul este o manastire ortodoxa aflata la doar doi kilometri distanta nord-vest de localitatea Kontariotissa, in regiunea Pieria, din Grecia. Aflata la o distanta de douazeci de kilometri de Muntele Olimp, unde se afla Manastirea Sfantul Dionisie, si la cincisprezece kilometri de orasul Katerini, aceasta manastire, intemeiata in anul 1983, a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani, nenumarati pelerini trecand pragul acesteia, spre a se inchina si saruta Moastele Sfantului Efrem Sirul.

Sfantul Efrem Sirul este un sfant cuvios care s-a nevoit in nordul Mesopotamiei, in cadrul secolului al IV-lea. Nascut in jurul anului 306, in localitatea Nisibe, si trecut la cele vesnice in data de 9 iunie 373, in localitatea Edessa, Cuviosul Efrem este pomenit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 ianuarie.

 

"Ceasul judecatii pururea mai dinainte vazandu-l, ai plans cu amar, parinte Efrem, ca un iubitor de liniste; si indemanatic invatator ai fost cu faptele, cuvioase. Pentru aceasta, parinte preafericite, pe cei lenesi ii ridici spre pocainta. Harul ce izvoraste din gura ta, cuvioase, a umplut de apele vietii Biserica, si lumii a izbucnit rauri de cucernicie, revarsand asupra noastra apa pocaintei; ci invatandu-ne cu cuvintele tale, parinte Efrem, roaga-te lui Hristos, Dumnezeul nostru sa se mantuiasca sufletele noastre."

Manastirea Sfantul Efrem Sirul

Manastirea Sfantul Efrem Sirul este o manastire relativ nou-infiintata din Grecia. Arhitectura acesteia este una tipic bizantina, atat biserica cea mare, cat si paraclisele, chiliile si celelalte cladiri fiind in intregime acoperite cu caramida rosie si arcade.

 

Curtea manastirii este impodobita cu multe locuri deosebite, care, desi nu sunt in ton cu specificul monahal bizantin, se asorteaza odihnitor cu regiunea turistica in care se afla manastirea. Un pod mic trece peste o apa, un fel de altar de vara adaposteste scena in care Mantuitorul Iisus Hristos isi duce Crucea, iar un baptisteriu si o serie de gradinite cu flori completeaza spatiile libere din curte.

In biserica mare a manastirii se pastreaza, cu mare evlavie, cea mai mare comoara a locului: mana dreapta a Sfantului Efrem Sirul, cea prin care harul lui Dumnezeu a daruit lumii nenumarate imne, rugaciuni si cuvinte de invatatura. Sfantul Efrem Sirul este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 ianuarie.

 

La pangar, maicile din obste pun la dispozitia pelerinilor atat hrana sufleteasca, precum icoane, cruci si broderii, cat si hrana trupeasca, precum dulceturi, miere, vinuri, sucuri naturale si alte preparate naturale.

Sfantul Efrem Sirul, un Cuvios al pocaintei

Din dragoste de Dumnezeu, sfantul sirian a compus si ne-a lasat drept mostenire duhovniceasca o serie de imne teologice si de cuvinte intelepte; dintre toate lucrarile scrise ale Sfantului Efrem, cea mai cunoscuta ramane insa rugaciunea care ii si poarta numele: Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul.

 

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: "Doamne si Stapanul vietii mele, Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie; iar Duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, slugii Tale. Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin!"

Cuvant al Sfantului Efrem Sirul: "Fericit lucru este, intr-adevar, a nu pacatui. Iar daca oarecare vor pacatui, sa nu se deznadajnuiasca, ci sa planga pentru acelea intru care au pacatuit, ca prin plans iarasi sa dobandeasca fericirea. Deci, bun lucru este totdeauna a ne ruga si a nu ne slabanogi, dupa cum zice Domnul. Si, iarasi, spune apostolul: “Neincetat, rugati-va!", adica noaptea, ziua si in tot ceasul, iar nu numai cand intri in biserica, iar cealalta vreme sa fii fara de grija. Ci, ori de lucrezi, ori de dormi, ori de calatoresti, ori de mananci, ori de bei, ori de stai, sa nu curmi rugaciunea ta, ca nu stii cand va veni cel care va cere sufletul tau de la tine. Sa nu astepti duminica sau vreun praznic, sau deosebiri de loc, ci, precum a zis proorocul David: “In tot locul stapanirii Lui." Deci, ori in biserica de esti, ori in casa ta, ori in tarina, ori de pasti oi, ori zidiri de faci, ori la ospete te afli, de rugaciune sa nu te departezi."

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

28 Ianuarie 2015

Vizualizari: 9929

Voteaza:

Manastirea Sfantul Efrem Sirul 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE