Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia Mareste imaginea.

Manastirea Pente Litharia, adica "Manastirea celor Cinci Pietre", inchinata Sfantului Apostol Filip, este o veche manastire ortodoxa din localitatea Omodos, Muntii Troodos, insula Cipru. Localitatea Omodos se afla in judetul Limassol, la 80 de kilometri distanta de orasul Nicosia.

Sfantul Filip, originar din Betsaida Galileii, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Sfantul Filip, intalnindu-l pe Natanael, i-a spus: "Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret" (Ioan 1, 45).

Dupa Inaltarea Domnului la cer, Sfantul Filip a propovaduit credinta crestina in Asia. Documente descoperite recent atesta faptul ca Sfantul Apostol Filip l-a insotit pe Sfantul Apostol Andrei in Scitia, adica in Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu. Sfantul Filip a adormit in Domnul in cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, unde a fost rastignit, cu capul in jos.

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia

Manastirea Pente Litharia se afla intre localitatile Sfantul Nicolae din Kelokedara si Omodos, careia ii si apartine. Initial, manastirea a fost zidita in numele Sfantului Ioan Botezatorul. Manastirea a ajuns sa fie numita "Cinci Pietre", de la prezenta langa aceasta a cinci blocuri foarte mari de piatra, prezente aici inca din antichitate, de doua ori mai mari decat pietrele de moara. Astazi, cele cinci pietre nu mai exista, acestea fiind taiate de catre localnici, acum mai bine de o suta de ani, spre a le folosi in constructii.

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia

Se crede ca biserica manastirii ar fi fost zidita pe ruinele unui fost altar pagan, inchinat zeului Apolo. Langa bisericuta se afla si astazi un copac foarte mare, avand diametru de 8 metri si inaltimea de 17 metri, copac prezent in general langa templele zeului amintit.

Se crede ca manastirea a fost zidita acum cateva secole, ea functionand pana la o vreme incerta. Astazi, din ansamblul monahal nu se mai pastreaza decat bisericuta centrala, zidita intr-o singura nava, cu absida estica si acoperis boltit.

In anul 1735, manastirea din Omodos a fost vizitata de un pelerin rus, anume de calugarul Basil Barsky, care a consemnat: "Manastirea are o bisericuta mica si cateva chilii, toate acoperite cu tigle. Este micuta, destul de stramta, recent construita si apartine manastirii Trooditissisa."

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia

In anul 1773, manastirea a fost renovata de catre episcopul din Pafos, anume de Sfantul Panaretos, care a donat acesteia si o icoana cu Sfantul Apostol Filip. Icoana a fost pastrata in biserica vreme de mai multe decenii, drept pentru care manastirea a fost numita "Sfantul Filip". Astazi, icoana donata de sfant se pastreaza in Biserica Sfantul Filip, din localitatea Arsos.

Vreme indelungata, Capul Sfantului Filip a fost si el pastrat in aceasta manastire, alaturi de icoana amintita. Odata cu ultima abandonare a acesteia, Sfintele Moaste au fost mutata la Biserica Sfanta Cruce, din localitatea Omodos, unde acestea se pastreaza pana astazi.

Manastirii Pente Litharia ii mai apartin si alte trei vechi icoane, precum: o icoana a Mantuitorului, o icoana a Sfantului Filip si o icoana a Maicii Domnului "Zalithariotissa", toate trei fiind pastrate astazi in Muzeul Bizantin de Icoane, de la Manastirea Sfanta Cruce.

Manastirea are o dependinta in localitatea Omodos, numita "Fraktades". Recent, pe cheltuiala Departamentului de Antichitati, sub a carui protectie se afla manastirea, au fost efectuate o serie de reparatii si lucrari de intretinere.

In biserica manastirii nu se mai slujeste decat foarte rar. Astfel, in ziua de praznuire a Sfantului Filip, adica pe 14 noiembrie, in bisericuta manastirii se savarseste privegherea si Sfanta Liturghie, slujba la care participa nenumarati credinciosi.

Teodor Danalache

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2029

Voteaza:

Manastirea Sfantul Filip - Pente Litharia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE