Manastirea Sfantul Ioachim Osogovski

Manastirea Sfantul Ioachim Osogovski Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ioachim Osogovski este o manastire ortodoxa asezata in padurile dese de pe culmile Muntilor Osogovo, la numai trei kilometri nord-est de localitatea Kriva Palanka, in Macedonia. Actuala manastire are doua biserici: biserica cea veche, inchinata Nasterii Maicii Domnului, si cea noua, inchinata Sfantului Ioachim Osogovski.

Complexul monahal de langa pestera Sfantului Ioachim Osogovski a fost intotdeauna un centru duhovnicest, cultural si educational. In vremea vacantei de vara, aici are loc o tabara de arhitectura. Pelerinii pot ramane peste noapte, in arhondaricul manastirii, in orice perioada a anului, spre a se bucura de rugaciunea din cadrul slujbelor si de frumusetea cea odihnitoare a naturii.

 

Istoria manastirii incepe inca din perioada bizantina, la domnie fiind imparatul Manoilo Comneanul (1143-1180). Potrivit traditiei locului, manastirea a fost intemeiata de preotul Teodor din Ovche Pole, care, dupa adormirea in Domnul a sotiei sale, a intrat in randul calugarilor.

Luandu-si numele de Teofan, parintele este numit drept ctitor al primei bisericute zidite pe acest loc, in care a adus si a inmormantat trupul Sfantului Ioachim Osogovski, dupa vederea acestuia intr-un vis. Initial, manastirea a fost numita "Sarandopor", potrivit regiunii in care aceasta a fost construita.

 

Sfantul Ioachim, unul dintre ucenicii Sfantului Ioan de Rila, facatorul-de-minuni, a intemeiat o comunitate monahala intr-o pestera tainica de pe malul abrupt al raului Kriva. Aici, sfantul a vietuit o viata de aspra nevointe si neincetate rugaciuni, fiind cinstit drept sfant inca din vremea vietii, de catre multi crestini. Sfantul Ioachim a adormit in Domnul in anul 1105, doi vanatori ingropand trupul sau langa pestera in care l-au gasit.

La inceput, Moastele Sfantului Ioachim au fost asezate in bisericuta cea mica, inchinata Maicii Domnului. Biserica cea mica, inchinata Nasterii Maicii Domnului, este cea mai veche cladire din complexul monahal, aceasta fiind construita intre secolele XIV-XVI, pe temelia unei mai vechi biserici, aceea datand de prin secolele XI-XII. Arhitectura acesteia este una tipic bizantina, fiind totodata una dintre primele biserici medievale de pe teritoriul Macedoniei.

 

Cand, in secolul al XII-lea, Sfantul Ioachim a devenit foarte cunoscut printre crestinii din zona, acestia au construit in manastire o biserica mai mare, in cinstea sfantului.Manastirea nu are deci un ctitor bine determinat, ctitorii acesteia fiind crestinii din toata regiunea.

Manastirea Sfantul Ioachim Osogovski a avut mult de suferit in cadrul secolului al XVI-lea, de pe urma unui cutremur de pamant.

 

In anul 1847 a inceput construirea marii catedrale, inchinate Sfantului Ioachim Osogovski. Lucrarile au fost conduse de mesterul Andrei Damjanov, unul dintre cei mai faimosi zidari din Balcanii secolului al XIX-lea. Construirea bisericii celei mari, inchinata sfantului, a fost terminata in anul 1851.

Prin arhitectura ei, biserica reprezinta o basilica, impartita in trei parti, cu doua randuri de cate trei coloane. Fiecare parte a bisericii este incununata cu cate un dom. Portalul de intrare si interiorul bisericii sunt zugravite in fresca, de artisti macedoneni. Frescele bisericii celei mari au fost zugravite in secolul al XIX-lea.

 

Cele mai valoroase fresce sunt cele reprezentate pe peretele vestic al bisericii, acestea fiind opera zugravului Dimitrie Andonov Papradishki. Una dintre cele mai renumite scene este cea care il infatiseaza pe "Apostolul Pavel, predicand multimilor". In aceasta scena, ascultatorii predicii sunt imbracati in vestminte traditionale macedonene, intalnite in regiunea Kriva Palanka.

Complexul monahal este alcatuit astazi din: Biserica Nasterea Maicii Domnului (secolul XIV); Biserica cea mare a Sfantului Ioachim, cladirea de chilii, zidita pe trei etaje; clopotnita; staretia si cladirea resedinta, amenajata pentru intai-statatorul Bisericii Ortodoxe din Macedonia.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3080

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioachim Osogovski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE