Manastirea Sfantul Samuel

Manastirea Sfantul Samuel Mareste imaginea.

Nascut in anul 597 in orasul Daklube, Sfantul Samuel si-a petrecut mare parte a primilor ani de viata in Manastirea Macarius, din Wadi el Natrun. Se spune ca era discipolul lui Abba Aghathon si ca Dumnezeu ii daduse darul de a vindeca si a face minuni. Sfantul Samuel a muncit cu ravna la studierea Scripturilor, a meditat si s-a rugat impreuna cu profesorul sau. Probabil ca a lucrat si pamantul, asa cum a facut si Sfantul Macarie cu trei secole mai devreme.

La acea vreme erau probleme intre Biserica de Vest si Biserica de Est, care duceau la adevarate conflicte, inclusiv problema unui papa strain instalat in Alexandria. Unitati militare erau trimise la Manastirea Sfantul Macarie, iar Samuel a fost unul dintre calugarii arestati. Ulterior, acesta a fost batut aproape mortal din cauza refuzului sau de a se supune deciziei consiliului din Chalcedony.

Dupa toate aceste evenimente care s-au succedat, Samuel a parasit manastirea insotit de patru alti calugari si a calatorit spre Muntele Qalamon, aflat in regiunea Oazei Fayoum. Aici Samuel a facut o mica manastire, dedicata Fecioarei Maria. Astazi, manastirea care poarta numele sfantului Samuel continua sa infloreasca.

 

In timpul vietii lui Samuel, manastirea era prospera, cu toate ca aparent aceasta ar fi fost devastata in mai multe randuri de catre berberi. Legenda povesteste ca sfantul a fost capturat de cateva ori de catre acestia. Alte traditii spun ca la moartea lui Samuel, in 693, in manastire traiau intre 120 si 200 de calugari si ca se ridicasera aici 12 biserici.

De-a lungul secolelor, au existat mai multe relatari despre existenta manastirii. In secolul al XII-lea, un armean povestea despre existenta a 12 biserici si 4 turnuri in manastire. Tot el este cel care mentioneaza un calugar devotat, care traia intr-o pestera din apropiere. De la aceeasi sursa aflam ca la acea data in asezamantul monahal traiau 130 de calugari.

 

In secolul al XIII-lea, un geograf renumit, pe nume Yakout, a notat in dictionarul sau geografic faptul ca manastirea era deja una faimoasa, cunoscuta de multi. Cu toate acestea, un document din secolul al XV-lea venit de la El-Makrizi mentioneaza numai doua turnuri si nu face niciun fel de referire la biserici. Intre secolele XVI-XIX sunt foarte putine atestari ale manastirii. Se stie insa ca undeva intre aceste secole se situeaza perioada de declin a manastirii, cand asezamantul a fost parasit, iar cladirile au cazut in ruina. In 1819, Belzoni a vizitat-o si a constatat ca era un loc parasit. Acesta mentioneaza ca a gasit o biserica si manastire foarte mare, cu picturi murale bine conservate.

Mai tarziu, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Parintele Issac El-Baramousy impreuna cu alti cativa calugari au venit la aceasta manastire pentru a trai aici. Acestia au inceput sa reconstruiasca vechiul asezamant monahal, proiect pe care l-au finalizat intre 1895 and 1938. In prezent, parintele Basilios este episcop si staret al manastirii. Astazi, manastirea are cinci biserici, dupa cum urmeaza: Biserica Fecioara Maria, Sfantul Samuel, Sfantul Missael, Ingerul Mihail, Sfantul Mina Martirul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1808

Voteaza:

Manastirea Sfantul Samuel 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul samuel manastire

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE