Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Mormantul Sfantului Apostol Luca se afla in biserica zidita in cimitirul orasului Teba - Theba, in Grecia. Biserica este zidita in cimitirul localitatii, peste ruinele unei foarte vechi capele, cimitirul insusi fiind unul dintre cele mai vechi din zona.

Localitatea Teba, Theba sau Thiva, aflata la o distanta de 87 de kilometri de Atena, a fost intemeiata pe un pamant fertil, intr-o regiune joasa si foarte bogata din punct de vedere arheologic, in regiunea Boetia - Viotia. Se crede ca aceasta a fost intemeiata de catre regele fenician Kadmos. Printre eroii ce au iesit din Theba, il amintim pe Oedip, personajul principal al tragediilor semnate de Eschile, Sofocle si Euripide. Tot aici s-ar fi nascut si Hercule, eroul legendelor grecesti. Aici s-a nascut si renumitul poet Pindar, cat si generalii Epaminondas si Pelopidas.

Teba a fost un oras in Grecia antica, situat la nord de zona Cithaeron, despartind Beotia de Attica. In istoria antica, Teba a fost cel mai mare oras din regiunea Boetia, ea fiind un rival major al Atenei si un aliat al Persiei, in timpul invaziei lui Xerxes, din anul 480 i.Hr. Inaintea distrugerilor pricinuite de Alexandru cel Mare, in anul 335 i.Hr. in urma anihilarii revoltei, Teba a fost principala forta si orasul-stat dominant al Greciei pana la cucerirea acesteia de catre Macedonia. Orasul actual este cel mai mare al prefecturii de Boetia, fiind situat pe drumul E962, la numai patru kilometri spre sud, unde se intersecteaza cu E75.

Dintre cele mai deosebite lucruri de vazut in localitate le amintim pe urmatoarele: Biserica bizantina a Sfintei Fotini, catacombele crestine ale Sfintei Ecaterina si Biserica Sfantului Luca, zidita in primul cimitir al localitatii, care pastreaza sarcofagul in care a fost inmormantat sfantul.

Mormantul Sfantul Apostol Luca - Teba, Grecia

Sfantul Apostol Luca a fost un sirian vorbitor de limba greaca care a trait in orasul grecesc Antiohia, in vechea Sirie. Cea mai veche marturie despre acesta se afla in Epistola catre Filimon a Sfantului Apostol Pavel, unde gasim scris: "Luca, cel impreuna lucrator cu mine" (versetul 24). Sfantul Luca mai este mentionat si in alte locuri din epistolele pauline, precum in Epistola a doua catre Timotei (4, 11) si in Epistola catre Coloseni, unde este numit "Luca, doctorul cel iubit" (4, 14).

Sfanta Traditie il marturiseste neincetat pe Sfantul Apostol Luca drept zugrav si iconar al Maicii Domnului. Se crede ca sfantul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, la multe dintre ele, el avand-o drept model pe Maica Domnului in persoana, ea inca traind in acea vreme.

Luca a fost de profesie medic, lucru marturisit atat de Sfanta Scriptura, cat si de intreaga Sfanta Traditie. Nascut in Antiohia, el a devenit ucenic al Sfantului Pavel, caruia i-a si urmat pana la moarte. Despre el se spune ca nu a fost casatorit si ca a murit la varsta de 84 de ani, in Teba, Boetia.

La varsta de 84 de ani, Sfantul Apostol Luca a fost predat paganilor, spre a-l indeparta de inchinarea cea adevarata si de dreapta credinta a lui Hristos. Sfantul a fost spanzurat de un maslin in orasul grecesc Theba - Thebes, in regiunea Boetia - Boethia. Sfantul a fost inmormantat, mai apoi, in cimitirul localitatii.

Potrivit lui Nichifor Kallist Xanthopoulos, mormantul Sfantului Apostol Luca se afla in Thebes, Grecia, de unde Sfintele sale Moaste au fost mutate in Constantinopol, in anul 357. Imparatul Constantiu, fiul Sfantului imparat Constantin cel Mare, a fost cel care a adus moastele Sfantului Evanghelist Luca la Constantinopol. Imparatul l-a delegat cu aceasta misiune pe prefectul Artemie.

Sfintele Moaste ale Sfantului Luca au fost ingropate sub Sfanta Masa, in Biserica Sfintilor Apostoli. Acolo mai erau ingropati si Sfintii Apostoli Andrei si Timotei. Se dorea adunarea Moastelor tuturor Apostolilor in aceasta imparateasca biserica.

Mormantul Sfantului Apostol Luca a fost descoperit inca de timpuriu de crestinii dreptmaritori. Se spune ca in locul unde a fost ingropat sfantul ploua cu colirie, apa care vindeca bolile de ochi, aceasta fiind si o marturie a meseriei pe care sfantul a exercitat-o in timpul vietii.

Cimitirul si biserica inchinata Sfantului Luca, zidita deasupra mormantului sau cel sfant, se afla in partea de nord-vest a localitatii Teba. Primul locas de rugaciune a fost zidit in anul 312, peste un vechi altar roman, cand aici exista deja un simplu cimitir pentru cei morti din oras. Multe dintre pietrele vechii biserici au fost folosite la zidirea celei noi. O parte dintre acestea se vad foarte clar si astazi, incrustate in clopotnita de langa biserica.

Potrivit traditiei, moastele Sfantului Luca au fost duse in Padua, in Italia, undeva in jurul anului 1177. In anul 1992, episcopul ortodox Ieronim de Teba si Levant, astazi arhiepiscop al Greciei, a cerut episcopului catolic Antonie Mattiazzo de Padua, o parte insemnata din Moastele Sfantului. Cererea a fost intemeiata pe o binevenita intoarcere a Moastelor in patria lor, in Teba - Thebes, unde se afla si mormantul sfantului.

Drept raspuns, in data de 17 septembrie 2000, o delegatie catolica, in frunte cu episcopul latin de Padua, a trimis in Teba "o coasta" a Sfantului Apostol Luca, anume cea mai apropiata de inima sfantului.

Anual, in data de 18 octombrie, cand Biserica face praznuirea Sfantul Apostol Luca, o apa minunata apare in chip minunat pe lespedea de piatra a mormantului sau cel sfant. Apa cea minunata savarseste nenumarate minuni, in mare parte fata de bolile ochilor.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

17 Octombrie 2022

Vizualizari: 13915

Voteaza:

Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact