Suleymaniye

Suleymaniye Mareste imaginea.Suleymaniye este una dintre cele mai mari moschei din lume. A fost construita de arhitectul turc Sinan, in timpul domniei lui Soliman I Magnificul (1520-1566). O echipa de constructori de origine greaca si armeana, au turnat fundatiile si au adus blocurile de calcar si marmura din carierele aflate pe coasta din Marea Marmara. A fost terminate in anul 1557.


 


 

Cupolele moscheii se ridica deasupra unui sir de arcade care formeaza o colonada de jur imprejurul curtii patrulatere. Arcadele sunt sustinute de 24 de coloane care au fost luate de constructorii lui Sinan de la cladirile ruinate din Istanbul si din imprejurimi. Cupola principala are 32 de ferestre. Latura invecinata moscheii are doua mihrab-uri, nise care indica directia orasului Mecca, catre care musulmanii se indreapta cu fata cand se roaga.
 


 


 

Spre deosebire de Hagia Sofia, modelul de inspiratie al lui Sinan, Suleymaniye si-a pastrat destinatia religioasa. Musulmanii indeplinesc purificarea rituala in fata moscheii. Acest ritual cere ca inainte de a intra intr-o moschee credinciosul sa-si spele picioarele, mainile si fata.
 

In trecut Suleymaniye era mai mult decat un loc de rugaciune, pentru ca in afara zidurilor ansamblului, Sinan a construit un complex de cladiri numit Kulliye. Aceasata adapostea patru madrasahs, o scoala unde muezinii invatau Coranul, un spital pentru handicapati, o bucatarie unde se pregatea mancarea pentru saraci si o casa de oaspeti pentru vizitatorii importanti.
 


 

Complexul Suleymaniye include si un cimitir. Aici intalnim doua mausoleuri regale: cel al lui Soliman si al reginei sale, Haseki Hurrem.
 

Dintre toate cladirile complexului Suleymaniye, poate cea mai putin ostentativa si cea mai putin vizitata este mormantul lui Sinan, aflat in partea de nord vest, cu fata spre Cornul de Aur. Se poate vedea sarcofagul de marmura si piatra de mormant cu un turban deasupra. Sinan a lucrat la 79 de moschei, 34 de palate, 33 de bai publice, 19 morminte, 55 de scoli, 16 azile, 7 madrasahs si 12 caranvanseraiuri. A murit in anul 1588 la varsta de 99 de ani.
 

Moschea Suleymaniye, vazuta dinspre Cornul de aur, este una din privelistile cele mai celebre din Istanbul. Faptul ca moscheea este situata pe una din inaltimile orasului ii da o pozitie dominanta.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 9840

Voteaza:

Suleymaniye 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

moschee musulmani islam

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE