Prespa - lacurile cu sihastri

Prespa - lacurile cu sihastri Mareste imaginea.


Prespa - lacurile cu sihastri

Prespa este numele a doua lacuri cu apa dulce din sud-estul Europei, impartite intre trei tari: Macedonia, Grecia si Albania. Parcul National Prespa se intinde pe o suprafata de 14.500 de hectare. Prespa se afla la o distanta de 630 de kilometri de Atena si la 200 de kilometri de Tesalonic, cel de-al doilea mare oras al Greciei.

Lacurile Prespa sunt renumite, in intreaga lume, din doua mari motive, unul de interes cultural si altul de interes religios. Primul motiv este fauna si flora, deosebit de bogata si rara, iar al doilea motiv il constituie seria de bisericute bizantine si post-bizantine.

Bisericutele bizantine si post-bizantine din Rezervatia Naturala Prespa sunt de o rara frumusete. Tacerea si linistea bisericutelor din Prespa, alaturi de chipurile bizantine ale sfintilor ce imbraca peretii de piatra, arata ca adevarata maretie a sufletului rugator si a mintii de-Dumnezeu-vazatoare nu consta in dimensiunile materiale si spatiale, ci in profunzimea darurilor oferite de om inapoi, lui Dumnezeu.

Prespa - scurt istoric al regiunii

Mikri si Megali Prespa sunt numele grecesti ale celor doua lacuri. Marele Lac Prespa este impartit intre Albania, Grecia si Macedonia. Din suprafata totala a apei, 190 de kilometri patrati apartin Republicii Macedonia, alti 84.8 kilometri patrati apartin Greciei si inca 38.8 kilometri patrati apartin Albaniei. Lacul Prespa cel Mic este impartit doar intre Grecia si Albania. Aceste doua lacuri sunt cele mai inalte doua lacuri tectonice din Balcani, acestea aflandu-se la o altitudine de 853 de metri.

     

In secolul al X-lea, tarul rus Samuil a construit pe Lacul Prespa cel Mic o fortareata si o biserica inchinata Sfantului Ahile - Achillius. Insula a primit numele de "Agios Achillios" si se afla in partea greceasca a lacului. Cel mai mare oras de pe Lacul Prespa este Resen, afla in Republica Macedonia.

Deoarece Lacul Prespa cel Mare se afla cu 150 de metri deasupra Lacului Ohrida, la o distanta de doar 10 kilometri mai spre est, apele din Prespa alimenteaza raulete si canale ce alimenteaza Lacul Ohrida.

Regiunea din jurul Lacurilor Prespa s-a dezvoltat in mod deosebit spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, sub conducerea Imperiului Bizantin si sub conducerea celor doi domnitori bulgari, Simeon si Samuel. Regiunea a inflorit si in perioada secolelor X-XI, cand aceasta se afla sub purtarea de grija a Arhiepiscopiei de Ohrida - Achrida.

In secolul al XII-lea, Prespa se afla sub dominatie bizantina. Intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea, aici se vor ridica multe dintre monumentele bisericesti din zona. Cei ravnitori de viata inalta vor popula pesterile si locurile sihastresti din jurul lacului.

In secolul al XIV-lea, regiunea Prespa este inclusa in statul Sarb, condus de domnitorul Stefan Dusan. In anul 1386, Prespa va fi puternic atacata si cucerita de otomani. De-a lungul intregii stapaniri otomane, populatia s-a intarit in credinta ortodoxa, ca masura de rezistenta nationala in fata celor necredinciosi.

      

 

In secolele al XIX-lea si al XX-lea, regiunea va intra in atentia istoricilor si a bizantinologilor, pentru o serie de monumente ridicate pe teritoriul acesteia. Monumentele bizantine si post-bizantine sunt de o frumusete si de o simplitate cuceritoare.

Pentru o mare perioada de timp, partea greceasca a Lacurilor Prespa a fost slab populata, multe conflicte armate avand loc in zona. In acea perioada, vizitatorii erau sever cercetati si nu usor li se datea voia sa intre in zona. Incepand cu anul 1970, regiunea Prespa a inceput sa-si revina, in special bazandu-se pe turism.

 

In toamna anului 2000, Lacurile Prespa au fost numite Parc International, aici gasindu-se o bogata fauna si flora: multe dintre vietuitoarele de aici sunt deosebit de rare, unele dintre ele fiind chiar unicat. Prim-ministrii din Albania, Grecia si Macedonia au declarat parcul Prespa drept zona protejata. Comitetul de Coordonare al Parcului Prespa (PPCC) ii reuneste la o masa pe reprezentantii guvernelor, ai populatiei locale si ai organizatiilor pentru protectia mediului.

Prespa - bisericutele bizantine si post-bizantine

In epoca tarziu-bizantina, o multime de calugari populau tarmurile marelui lac Prespa, cei mai multi dintre acestia vietuind in pesteri naturale. Pe peretele de piatra al malului, o icoana a Maicii Domnului strajuieste locul. Icoana numita "Panagia i Panton Hara", adica "Maica Domnului, Bucuria tuturor", este pictata direct pe piatra, in exteriorul unei sihastrii din apropierea localitatii Psaradea. Sub aceasta se afla o inscriptie ce aminteste faptul ca icoana dateaza din secolul al XIV-lea.

Intreaga regiune Prespa este presarata cu bisericute si monumente bizantine si post-bizantine. Arhitectura si frescele acestora sunt deosebite, fiind apreciate din ce in ce mai mult de catre pelerini, ca unele ce amintesc de maretia bizantina a sfintelor locasuri de cult, maretia impresionanta nu prin dimensiuni, ci prin profunzime.

In aceasta regiune au fost identificate 25 de monumente din perioada medio-bizantina si post-bizantina: bisericute, manastiri, sihastrii si pesteri pictate in fresca. Pe langa acestea, nu lipseste nici salba de bisericute tarziu-bizantine, din secolele XIX-XX. Aceste monumente pot fi grupate in trei mari categorii, in functie de localizarea lor: cele de pe Insula Sfantul Ahile - Aghios Achilios, cele din micutele sate din zona si cele de pe tarmurile stancoase ale Marelui Lac Prespa, la vest de localitatea Psarades.

     

Localitatea Agios Germanos constituie centrul regiunii Prespa. Aici se afla Biserica Sfantul Gherman, o constructie de tip cruce inscrisa, cu dom, care dateaza inca din secolul al XI-lea. Vechea bisericuta se afla atasata noului locas, care dateaza din anul 1882, fiind mult mai mare decat prima. Sfantul Gherman a fost Patriarhul Constantinopolului. Biserica inchinata acestuia pastreaza o serie de minunata fresce.

     

In jurul Lacului Prespa cel Mic - Mikri Prespa - se afla urmatoarele sfinte locasuri de cult: ruinele unei bisericute din vremea Imparatilor Paleologi, in localitatea Vidronisi; Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, din secolele XIII-XIV, in localitatea Pyli; Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, cu minunate fresce, din anul 1591, in localitatea Plati; si Insula Achilleos.

     

Insula Agios Achilleos pastreaza ruinele unei minunate basilici. Basilica Sfantului Ahile - Achilleos - dateaza inca din secolul al X-lea. Pe langa aceasta basilica, insula mai gazduieste si alte mici bisericute: Biserica Sfintilor Apostoli, o basilica cu trei abside, de la sfarsitul secolului al X-lea; Biserica Sfantului Dimitrie - Agios Dimitrios, o basilica din secolele X-XI; biserica centrala a Manastirii Panagia Porfira, din anul 1524, cu minunate picturi in fresca; Biserica Sfantului Gheorghe - Agios Georgios, o biserica cu o singura absida, din secolul al XV-lea; si ruinele unei bisericute post-bizantine, in interiorul Fortaretei Konstantion.

     

Manastirea Panaghia Porphyra - Porfira - se afla pe Insula Sfantului Ahile. Aceasta manastire, cu o arhitectura specifica perioadei otomane tarzii, dateaza inca din anul 1524. Cea mai mare parte din manastirea originala se pastreaza si astazi, in secolul al XVIII-lea, acesteia adaugandu-i-se o serie de chilii si anexe. Locasul merita vizitat in primul rand pentru frescele caracteristice stilului de pictura vechi macedonean.

In jurul Lacului Prespa cel Mare - Megali Prespa - se afla urmatoarele bisericute bizantine: Ipapandi - Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, din secolul al XV-lea, cu minunate fresce, in localitatea Lemos; Biserica Sfantul Gherman - Agios Germanos, o biserica cruciforma, cu dom, din secolul al XI-lea si cu importante fresce, in localitatea Agios Germanos.

Biserica Sfantul Atanasie se afla in centrul localitatii Agios Germanos si dateaza de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Aceasta bisericuta, lipsita de absida, nu prezinta nici un element arhitectural impresionant, insa uimeste prin frescele acesteia, din anul 1816.

     

In localitatea Psarades se afla unele dintre cele mai minunate bisericute din Prespa. Aici isi inalta rugaciunile sfintii bizantini de pe peretii bisericutelor si ai rocilor: fresca de pe stanca, cu Maica Domnului - Virgin Blachernitissa, din anul 1455-1456; pe o alta stanca, fresca cu Maica Domnului - Panaghia Eleousa, din anul 1373; si pe un alt perete de piatra, fresca cu Sfantul Ierarh Nicolae, din anul 1827.

     

Pe tarmul de sud-vest al Lacului Prespa se afla urmatoarele bisericute: Schitul Schimbarea la Fata - Metamorphosis Hermitage, o bisericuta cu o singura absida si cu tavan boltit, cu fresce din secolul al XIII-lea; Schitul Mikri Analipsi, o biserica cu absida, tavan boltit si minunate fresce din secolul al XV-lea; ultima, dar nu cea din urma este Biserica Maicii Domnului Eleousa - Panagia Eleousa Hermitage, o bisericute extrem de simpla, dar cu niste fresce de o rara frumusete, din anul 1409-1410.

     

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 8656

Voteaza:

Prespa - lacurile cu sihastri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE