Varna        Orasul s-a numit mai intai Odessos si a fost intemeiat cu 6 secole inainte de venirea Mantuitorului
de catre colonisti greci din Asia Mica, din vestita cetate Milet. Apoi a purtat denumirea de astazi, Varna, exceptie facand o scurta perioada dupa moartea „tatucului” Stalin, cand  a primit numele acestuia, asemenea Brasovului nostru, intrucat capitalele „republicilor socialiste surori” nu se puteau numi cu toate Stalin...

 

Un negustor salvat de Sfantul Nicolae

Strazi cu nume de tari bulgari amestecate cu multe strazi cu nume de sfinti adauga, prin denumirea lor, tihna acestui oras de peste 300.000 de locuitori. Oras al marinarilor - fiind principalul port la Marea Neagra al Bulgariei - nu de putine ori ii vezi pe acestia intrand intr-o anume biserica. Exista in Varna o biserica cu hramul Sfantul Nicolae care le apartine.

Paraschiv Nicolau nu s-a mai intors la Varna niciodata. Surprins pe o corabie de o furtuna in Marea Neagra, in timp ce se indrepta spre Odesa, nu mai nadajduia sa scape cu viata. Era asa de mare primejdia incat numai o minune il mai putea salva. A fagaduit atunci Sfantului Nicolae ca va construi la Varna o biserica in care marinarii, negustorii si cei ce calatoresc pe mare sa-i ceara ajutorul sfantului si sa-l slaveasca, iar pentru bolnavi a fagaduit ca va ridica un spital. Indata furtuna a incetat, iar negustorul si-a tinut fagaduinta. Prin Panko Gheorghiev, trimite tot ceea ce era de trebuinta pentru construirea bisericii si a spitalului. Ridicarea bisericii a durat 6 ani (1859-1865). Peretii ei au ramas insa fara pictura pana in anul 1961, cand o echipa de zugravi iscusiti, condusa de Nicola Kojukarov si Dimitar Ghiudjenov, realizeaza fresca actuala.

 

Catedrala Adormirii Maicii Domnului

Cea mai frumoasa biserica din Varna este insa catedrala mitropolitana a orasului, cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Piatra de temelie a fost asezata de catre cneazul Alexandar Batenberg la 4 august 1879. Biserica are 3 altare: primul este inchinat Adormirii Maicii Domnului, cel dinspre nord Sfantului Alexandar Nevski, iar cel dinspre sud - Sfantului Mare Ierarh Nicolae. A fost terminata pe data de 30 august 1886. Printre donatori se numara si tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, care daruieste 53 de icoane acestei marete catedrale. Vitraliile, reprezentandu-i pe Sfintii Chiril, Metodie, Clement si Anghelarie, au fost realizate in anii '60 ai secolului trecut. Din clopotnita catedralei, urcand 133 de trepte, se zareste intregul oras, cu biserici frumoase, precum Sfanta Parascheva ori Sfantul Arhanghel Mihail. Odinioara, foarte aproape de oras, se afla satul Sfantului Procopie din Varna, astazi inghitit, se pare, de marea cetate. Dintr-o data, orasul dispare, iar satul sfantului devine mai viu decat realitatea ...

 

Sfantul Procopie din Varna

In urma cu aproape 200 de ani, un tanar parasea satul sau natal de langa Varna,  indreptandu-se spre schitul Sfantului Ioan Botezatorul din Muntele Athos. Abia implinise 20 de ani. Ajungand la o inalta traire duhovniceasca, dupa un timp, se desparte de Sfantul Munte, din motive care nu se cunosc, stabilindu-se in orasul Smirna. Ispitit fiind de vrajmasul si ajungand in mare saracie, Procopie trece la credinta musulmana. Dupa aceea, mustrandu-l constiinta, se caieste de fapta sa si isi cauta un duhovnic care il va intari in nadejde si in hotararea  lui de a se indrepta. Procopie merge in fata cadiului Smirnei, marturiseste credinta in Iisus Hristos, este legat  cu funii si osandit la moarte. Tanarul din Varna s-a indreptat spre locul de mucenicie cu atata indrazneala si bucurie duhovniceasca incat calaii musulmani nu se simteau in stare sa-l ucida, ba chiar nu mai voiau sa-i taie capul! Au chemat atunci un alt ortodox convertit la islam, iar acesta i-a taiat capul lui Procopie. Data martiriului Sfantului Procopie din Varna este 25 iunie 1810. In centrul orasului, bulgarii au deschis cea mai mare librarie de carte ortodoxa din tara... in limba rusa, pentru zecile de mii de turisti din spatiul fostei Uniuni Sovietice care sosesc an de an la Varna. Multe familii de rusi vin la biserica in duminici, iar bulgarii se adapteaza rapid cerintelor oaspetilor orasului.

 

Gheorghita CIOCIOI

29 Iunie 2012

Vizualizari: 7827

Voteaza:

Varna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE