
Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in comuna Dobroesti, judetul Ilfov, se afla in partea estica a orasului Bucuresti si este inconjurata pe trei laturi de raul Colentina. Desi nu se cunosc date istorice despre intemeierea acestei biserici, ea este foarte veche, fiind amintita intr-un hrisov al lui Radu Stefan Basarab, din data de 29 mai 1608.
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Dobroiesti
Biserica este cea mai veche cladire din localitate, ea fiind sfintita in data de 3 decembrie 1861, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Parintele Gheorghe Iordan Varban, intaiul ei slujitor, este cel care s-a ocupat mai cu seama de zidirea si impodobirea acesteia.
Constructia bisericii a fost realizata din caramida, in forma de corabie, initial avand doua turle de lemn, invelite in sindrila; in anul 1875 a fost insa invelita cu tabla, o turla fiind indepartata. Mai apoi, in anii 1897, 1903 si 1932, biserica a fost reparata de preotii C. Hristescu, Marin Dumitrescu si Corneliu Popescu.
In anul 1936, biserica este luminata electric, iar pictorul Constantin Vasilescu zugraveste interiorul acesteia (in ulei), in stil neo-bizantin. Mai apoi, in anul 1950, pentru a repara daunele suferite de biserica in timpul cutremurului din anul 1940, acelasi pictor va lucra la restaurarea picturii interioare.
Intre anii 1936-1997, biserica si parohia au fost slujite de preotul Dumitru Rosculet. Incepand cu anul 1994, in parohie este trimis preotul Maximilian State, iar in 1997 este trimis preotul Daniel Frujina. In scurt timp, biserica a fost restaurata, atat in interior, cat si in exterior. Mai apoi, in anul 1999, biserica a fost resfintita de parintele Patriarh Teoctist.
Biserica din Dobroiesti nu este monument istoric si nu prezinta o importanta arhitectonica sau artistica deosebita, ctitorii acestei biserici fiind credinciosii satului. Precum am amintit mai sus, constructia bisericii datand din anul 1861, ea respectand stilul arhitectonic al bisericilor ortodoxe romanesti in forma de corabie cu o singura turla. Pictura, realizata in anul 1933, de catre pictorul Constantin Vasilescu, in stil neo-bizantin, inca se mai pastreaza, in conditii bune, dupa ce a fost restaurata de doua ori. Catapeteasma din lemn de stejar, cat si intregul mobilier actual, a fost realizata de mesteri maramureseni, in anul 2006.
In curtea bisericii se afla un asezamant social in interiorul caruia se desfasoara diferite activitati sociale, educative si filantropice; pana la finalizarea totala a lucrarilor asezamantului social, cu ajutorul credinciosilor mai instariti si prin contributia fondurilor bisericii, activitatile social filantropice constau fie in ajutor financiar, fie prin distribuirea de pachete cu continut alimentar catre persoanele defavorizate.
Biserica Adormirea Maicii Domnului poate fi gasita la urmatoarea adresa: strada Progresului nr. 5, comuna Dobroesti, judetul Ilfov. Preotul paroh State Maximilian (0723.667.795) si preotul slujitor Frujina Daniel (0723.667.796) slujesc biserica si parohia cu multa dragoste. Biserica poate fi sprijinita financiar, prin donatii in contul: IBAN RO 94 CECEB 20036RON0353830, deschis la C.E.C, Agentia Stefan Cel Mare, sector 2, din Bucuresti.
Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.
Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.
Iulian Predescu
-
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Darvari
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Itcani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.