Biserica din Borzesti
Borzesti este un sat din judetul Bacau; astazi, satul a devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare. Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi. Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.
Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de Sfantul Stefan cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat aici de catre tatari; acest eveniment este pastrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc rapus de sagetile tatarilor.
Borzesti - un loc de legenda
Biserica din Borzesti este renumita pentru legenda ce graviteaza asupra ei. Se spune ca este singura biserica ridicata de Sfantul Stefan nu pentru a comemora o victorie, ci in amintirea prietenului sau, Gheorghita, omorat de tatari in acest loc.
Se spune ca Stefan cel Mare a copilarit mult timp pe Valea Trotusului, iar atunci cand cobora din cetatea de scaun, purtat de tatal sau, Bogdan Voda, sa vada frumusetile tarii, din toata tara Moldovei cel mai mult el indragea Borzestiul.
De Borzesti se legau multe amintiri de-ale voievodului, caci impreuna cu alti copii de razesi Stefan obisnuia sa se joace de-a moldovenii si tatarii in jurul unui stejar falnic, rotund in coroana si gros cat sa-l cuprinda patru oameni.
|
Jocurile copiilor reflectau vitregia vremii, ei impartindu-se in doua tabere adverse, ce aveau drept capetenie pe Stefanita, pentru ceata de moldoveni, si pe Mitrut, prieten si coleg de joaca de-al sau, pentru tabara tatareasca. Viitorul domn, pe atunci Stefanita, isi arata inca din acel timp abilitatile militare si inteligenta agera.
Tatarii erau spaima Moldovei acelor timpuri, veniti in secolul al XIII-lea din Mongolia. Cucerind si distrugand in calea lor China, Asia Centrala, Persia pana in Orientul Mijlociu si dorind sa treaca pana in apusul Europei, ei intemeiaza in sudul Rusiei o mare putere, ce avea sa devina Hoarda de Aur. Tatarii atacau ca o furtuna, distrugand tot ce le statea in cale, ardeau satele, holdele si se retrageau in aceeasi graba. Pasnicii moldoveni ii considerau ca pe o mare pedeapsa de la Dumnezeu pe acesti navalitori cu parul negru, ochii oblici si cai iuti.
Intr-o frumoasa zi de primavara, glasurile copiilor se amestecau cu cele ale pasarilor. Si din nou se-ncinse joaca pe miristea Borzestiului. Stefanita, cu ceata sa, prinse a lupta contra lui Mitrut si ceata tatareasca. Lupta a durat mai bine de un ceas, caci tare era Stefan, tare era si Mitrut! Dar, in cele din urma, puiul de domn a iesit invingator si a prins a judeca pe hanul tatar, intrebandu-l: de ce-i ataca tara de ce ii omoara supusii de ce da foc satelor de ce nu isi munceste pamantul in tara lui.
In urma judecatii, micutul han tatar urma sa fie spanzurat pentru faradelegile sale. Mitrut nu mai putea de bucurie ca va fi legat de subsuori si ridicat cat mai sus in coroana stejarului. Dar, acolo sus, rasul i s-a oprit si a ingalbenit la vederea adevaratilor tatari care veneau in goana. Ceilalti copii nu au mai avut timp sa-l dea jos si Mitrut a cazut ucis de sageata hanului.
Stefanita si-a jurat ca il va razbuna pe Mitrut cu mana lui, iar daca hanul va trai pana va creste el mare, il va spanzura de stejarul din Borzesti. Timpul a trecut si Stefan a urcat in scaunul Moldovei, iar prima grija a fost sa cuminteasca hoardele tatare care faceau atata rau tarii. Si iesind biruitor, Stefan l-a judecat pe hanul tatar, acelasi care l-a omorat pe Mitrut sub stejarul din Borzesti, si l-a spanzurat de ramurile acestuia.
Legendarul stejar din Borzesti s-a carbonizat de mult timp. Din lemnul carbonizat, tratat cu substante chimice, s-a comandat fabricarea unei mese care a fost plasata pe locul stejarului de alta data, in altar - acum locul este marcat de o gaura acoperita cu un pres.
Biserica din Borzesti
Asa cum aminteste si pisania in slavona, biserica din Borzesti a fost construita de Stefan Voievod impreuna cu fiul sau, Alexandru, intr-un an, trei luni si trei zile. Constructia s-a realizat in stil moldovenesc, remarcindu-se prin decoratia plastica a fatadei.
Lacasul de cult are dimensiuni mari si are fatadele decorate cu ceramica smaltuita si caramida alaturi de piatra. Trei brauri verzi de caramida smaltuita incing cladirea incepand de sub nivelul ferestrelor si pana deasupra ocnitelor mari. Biserica este construita din piatra de rau si se aseamana cu celelalte biserici moldovenesti din perioada Sfantului Stefan. Pentru liant se pare ca s-au folosit fie oua, fie sange de animal.
Biserica are ferestre mari la pronaos, realizate in stil gotic, doua bolti construite pe sistemul de arcuri si pandantive ce caracterizeaza stilul moldovenesc, dar nu are turla.
In interior, biserica are doua bolti construite pe sistemul de arce si pandantive in stil moldovenesc, insa ferestrele au imprumutat stilul gotic. Biserica dispune de ornamente de o rara sobrietate si autentica frumusete. Are plan dreptunghiular, fara turla boltita si cu calote sferice dispuse in fila.
In interior un detaliu frapeaza ochiul calatorului: marimea usii dintre naos si pronaos. Se spune ca aceasta usa a fost zidita dupa marimea scunda a domnitorului Stefan, avand coroana pe cap. Se mai spune ca se obisnuia sa se faca usi mici bisericilor pentru a impiedica navalitorii sa intre calare si sa profaneze lacasul religios.
In pronaosul dominat de arcade al bisercii se observa o icoana care a fost scrijelita cu sabia de tatari, cu scopul vadit al unei asfel de profanari. In partea stanga, frumos ingradit cu lemne, un mormant de marmura din anul 1718 pastreaza ramasitele credincioasei Irina Rosetina, care a facut numeroase donatii bisericii si a dus o viata religioasa austera.
Catapeteasma, turnata in piatra, o data cu biserica, pastreaza pictura de veacuri si confera nota de vechime. Greu, foarte greu iti vine sa crezi ca, sub masa Sfantului Altar se afla radacina stejarului din Borzesti, de care, spune legenda, a fost spanzurat unul dintre cei mai buni prieteni din copilaria voievodului Stefan cel Mare.
In momentul de fata interiorul bisericii este pictat integral de catre maestrul Grigore Popescu, pentru a reda vitalitatea si vivacitatea bisericii. Pe partea interioara a ferestrelor sunt desenate scene din aceasta legenda - spanzurarea lui Gheorghita, in stejar, de catre copii ca semn al infrangerii cetei pe care o conducea si omorarea lui de catre tatari.
In cimitirul Bisericii din Borzesti este ingropata fiica lui Vasile Alecsandri, Maria Bogdan - dupa sot, care a locuit in conacul din imediata apropiere a bisericii, astazi Restaurantul Stejarul din Borzesti.
Muzeul din Borzesti
In incinta bisericii functioneaza de zece ani "Muzeul de cultura si arta religioasa", in cladirea vechii scoli de la 1838, unde sunt expuse obiecte de cult religios de la biserici din judetul Bacau si carte veche religioasa.
Inainte de a ajunge la biserica, ne intampina o cladire care adaposteste un muzeu de arta bisericeasca, valoros mai ales prin faptul ca aici sunt expuse obiecte provenind din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea.
Muzeul este construit din blocuri masive de piatra, zidurile sale avand grosimea de un metru si jumatate, si slujeste ca loc de pelerinaj pentru iubitorii de istorie, plecati pe urmele lui Stefan.
Muzeul pastreaza cu bucurie o frumoasa colectie de obiecte valoroase: alaturi de carti vechi de cult (Cazania lui Varlaam - 1643 si a doua editie a Bibliei de la Blaj - 1795), se gaseste si o imagine din anul 1934, cu siguranta inedita, in care apare Nicolae Iorga si, se pare, Octavian Goga, in fata bisericii din Borzesti. Pe atunci, ilustrul istoric facea parte din Comisia Monumentelor Istorice, iar Borzestiul era in plina restaurare.
De o deosebita valoare este catapeteasma din lemn de tei, din secolul al XVIII-lea, donata muzeului de Manastirea din Bogdana - ctitorita in 1660 de logofatul Solomon Birladeanu, in apropierea Borzestiului - a carei pictura a fost realizata de Nifon de la Neamt.
-
Biserica Parhauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica Ruginoasa - Biserica Domneasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica din Mesteacan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dorohoi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica din Reuseni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.