
Biserica Dobroteasa
Biserica Dobroteasa este o biserica ortodoxa din Bucuresti, aflata la mica distanta de centrul orasului, de Manastirea Radu Voda si de Biserica Bucur - Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei. Biserica numita "Dobroteasa" este situata pe Bulevardul Mircea Voda, nr. 35A, fost Calea Vacaresti nr. 101, sectorul 3.
Biserica dateaza din anul 1884, ea avand astazi trei hramuri: Buna Vestire (25 martie), Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie) si Sfanta Mucenita Filoteea (7 decembrie). Denumirea de "dobroteasa", de origine slavo-romana, se traduce prin "Maica cea Buna", care se refera la Prea Curata Nascatoare de Dumnezeu, Pururea Fecioara Maria.
Intre anii 1983 si 1989, Biserica Dobroteasa a fost inchisa, cu scopul de a fi demolata de catre regimul comunist. Din mila lui Dumnezeu, planurile acelora s-au destramat, biserica supravietuind lipsei lor de credinta. Incepand cu anul 2001, atat in exteriorul, cat si in interiorul bisericii, s-a demarat un amplu proiect de consolidare si restaurare.
Ca o recunoastere a importantei sale arhitecturale, culturale si istorice, biserica a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice. Din punct de vedere arhitectural, biserica este construita in stil bizantin, avand dimensiunile 28 metri lungime, 15 metri latime si 28 metri inaltime. Pictura interioara a fost executata de pictorul Gheorghe Ioanid, membru al scolii de pictura Gheorghe Tattarescu.
Biserica Dobroteasa - scurt istoric
Biserica actuala este asezata in fosta mahala "Dobroteasa din Deal", denumita apoi "Dobroteasa", unul dintre cele mai vechi cartiere bucurestene, mentionat pentru prima data prin anul 1798. In anul 1781, elvetianul Franz Josef Sulzer intocmeste un plan al "orasului lui Bucur". Pe schita acestuia apare si Biserica Buna Vestire, numita "Dobroteasa".
Din punct de vedere administrativ-bisericesc, parohia facea parte din Protoieria Plasii de Jos. Pana la cel de-al doilea Razboi Mondial, parohia "Dobroteasa" era inregistrata ca avand in jur de 1000 de persoane, majoritatea cu situatie materiala modesta. Dupa razboi numarul acestora va scadea simtitor, urmand ca abia intre anii 1983-1990 in jurul acesteia sa se ridice blocuri si zona sa fie populata masiv.
Prima biserica de zid, numita "Dobroteasa", cu hramul "Buna Vestire", a fost ridicata pe locul uneia mai vechi, poate din lemn, care purta tot hramul "Buna-Vestire", ctitorita de boierul Dobrota si sotia sa Ancuta. In timp, ea se va deteriora, necesitand o reconstruire.
Ctitorii noii biserici, Constantin Nasturel din Heresti, vel Paharnic si vel Vistier, impreuna cu sotia sa Ancuta, au ridicat biserica de zid intre anii 1730-1738. Pisania din pridvorul bisericii actuale arata ca biserica a fost zidita la 1730. Nu se cunoaste insa pisania originala a bisericii lui Constantin Nasturel scrisa, se pare, cu slove chirilice.
In anul 1847, biserica a fost restaurata de treti logofat Iordache Ciupagea. Biserica a fost intarita pe temelie solida, fiind tarnosita la sfarsitul anului 1847, de catre mitropolitul Neofit, cand, pe langa hramul principal Buna-Vestire, ea primeste si un al doilea hram, al Sfintei Cuvioase Paraschiva.
Biserica este daramata in anul 1884, fiind rezidita sub preotul Pandele Spiridon, impreuna cu epitropii Stefan Gheorghiade si Alexandru Papadopol. Lucrarea a fost incheiata in anul 1892, iar cele doua inscriptii sapate in piatra, asezate in stanga si in dreapta usii de intrare in pronaos, amintesc aceste evenimente.
In randurile ce urmeaza este citata inscriptia din dreapta usii de intrare in pronaos, referitoare la biserica cea noua: "Acest sfant si dumnezeiesc lacas, cu patronul Buna-Vestire, Cuvioasa Parascheva si Martira Filofteea s-a fondat din temelie in anul 1887, luna iunie, 7, in zilele Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta si ale Inalt PreaSfintitului Mitropolit Primat Iosif Gheorghian, din initiativa venerabilului preot Pandele Sachelarie, parohul si presedintele epitropiei Stefan Gheorghiade, colegul sau."
Biserica a fost sfintita la 10 octombrie 1893 de catre mitropolitul Ghenadie Petrescu, pastrandu-i-se hramurile Buna Vestire, Sfanta Cuvioasa Paraschiva si alaturandu-i-se cel al Sfintei Mucenite Filofteea, atribuit de mitropolitul Ghenadie. In anul 1983 biserica a fost inchisa cu intentia de a fi demolata.
Biserica Dobroteasa - arhitectura
Cladirea actuala a bisericii este o constructie monumentala de zid masiv, cu plan treflat, in varianta triconcului, de factura munteneasca, de origine bizantino-sud-dunareana, si are dimensiuni relativ mari: 28,60 metri lungime si 15 metri latime.
Cele trei turle ale bisericii - doua in fata, mai mici, si una mai mare, la mijloc - sunt realizate tot din zidarie de caramida, fiecare avand sectiune octogonala. Turla mare, de pe naos, Pantocrator, ridicata pe pandativi largi, are diametrul interior de 4,50 metri si este inchisa la partea superioara de o bolta semisferica din zidarie. Turlele mici, care marginesc lateral vestibulul, au deschiderile de circa 1,50 metri.
Un pridvor precede intrarea, alcatuit din trei arcade elansate, cea din mijloc mai larga, sprijinite pe patru coloane cu capiteluri in stil neo-bizantin, si pe doi pilastri. Pronaosul largit cuprinde un cafas si este acoperit cu o calota semisferica. Un arc foarte lat desparte pronaosul de naos. In dreptul acestui arc, pe latura nordica, este amplasat un amvon.
Naosul are abside laterale adanci, semicirculare la interior si poligonale la exterior. Altarul este semicircular, cu incaperi laterale pentru proscomidiar si diaconicon. Intrarile in altar si in naos, destinate preotilor, sunt precedate de cate un mic pridvor, fiecare sprijinit pe cate doua coloane si trei arcade, iar acoperisurile au forma de cupola.
In interior, biserica a fost pictata in ulei, pe tencuiala din var si nisip de catre pictorul Gheorghe Ioanid, intre anii 1893-1894. Decoratia interioara este realizata in stilul specific celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, cand influenta occidentala se manifesta atat in tehnica murala, predominand pictura in ulei, cat si in iconografie.
Naosul si pronaosul bisericii sunt impodobite cu cateva icoane de o mare frumusete si valoare artistica si anume: icoana Bunei Vestiri, imbracata in argint aurit, avand inscriptionate numele donatorilor in romaneste cu litere chirilice: "Kiriac, Balasa, cu copiii, 1838"; icoana Cuvioasei Paraschiva, imbracata in argint, cu numele donatorilor scrise tot in slove chirilice: "Alecu, Balasa, 1843"; icoana Sfintei Filofteea, imbracata in argint, cu opt scene din viata sfintei in jurul capului.
In anul 1956 s-a construit noua clopotnita, separata de corpul bisericii, din stelaj de fier, pe un postament de beton si invelita cu tabla, in locul celei vechi, pe stalpi de lemn, care putrezisera si ameninta sa se prabuseasca. Cele doua clopote au fost suspendate in clopotnita pe un cadru metalic. Curtea bisericii, plantata cu arbori, iarba si flori, a fost imprejmuita cu gard de fier.
In urma cutremurului din anul 1977, turlele bisericii au fost grav avariate. Lucrarile de consolidare si refacere a turlelor si fatadelor, incepute dupa cutremurul din 1977, au fost sistate in 1983, cand biserica a fost inchisa, la ordinul lui Nicolae Ceausescu, fiind vizata pentru demolare in planul de "sistematizare" a zonei Dudesti-Vacaresti.
In anul 1991, cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, Biserica Dobroteasa a fost redeschisa pentru credinciosi de catre preotul Gheorghe Sima, numit paroh la 1 aprilie 1990 si instalat in 29 iunie, acelasi an. Imediat s-a facut ordine in biserica, s-a curatat pictura, s-au sprijinit zidurile cu stalpi de stejari ca masura provizorie de protectie, s-a inlocuit acoperisul si s-au montat burlane si jgheaburi pentru a evita infiltrarea apei in pereti, toate cu ajutorul tinerilor si tinerelor din parohie, precum si cu sprijinul elevilor seminaristi.
Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu data de 1 august 2008, Biserica Dobroteasa are un al doilea preot slujitor, in persoana Parintelui Ionita Gheorghe. Biserica Dobroteasa se afla in plin proces de restaurare.
Biserica Dobroteasa este deschisa zilnic pentru inchinare si rugaciune, intre orele 08:00 si 20:00. Intre aceste ore, in biserica se afla intotdeauna unul dintre preotii slujitori. Vinerea se savarseste Taina Sfantei Spovedanii, Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului, iar pe durata posturilor se savarseste Taina Sfantului Maslu. Sambata dupa-amiaza, precum si in ajunul sarbatorilor se savarseste Vecernia, Litia si Acatistul, iar dimineata slujba Utreniei si Sfanta Liturghie.
Biserica Dobroteasa - localizare si date de contact
Bulevardul Mircea Voda, Nr. 35A, sectorul 3, Bucuresti, 030663
Telefon 021.323.37.02
Cod Fiscal:11263290 Nr.Reg.Com. J40/4593/17.02.1949
Cod IBAN: RO31RNCB0075035235250001 / BCR sector 4
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.