
Biserica Izvorul Tamaduirii se afla in comuna Domnesti, in partea sud-vestica a judetului Ilfov, la o distanta de numai zece kilometri de Bucuresti. Biserica, inchinata Izvorului Tamaduirii, a fost construita in anul 1817, de catre voievodul Ioan Gheorghe Caragea.
Vineri, in Saptamana Luminata, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. La aceasta sarbatoare ne inaltam cu gandul si cu inima catre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin Nasterea Mantuitorului. In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica).
Biserica Izvorul Tamaduirii - Domnesti de Jos
Pe la inceputul secolului trecut, localitatea, intinsa intre raurile Sabar si Ciorogarla, era locuita in mare parte de agricultori si crescatori de vite, foarte putini lucrand in oras. In actuala localitate exista doua parohii, una in partea de sus, in zona care se numea Baleanu, si alta in partea de jos, in zona care se numea Cojesti.
In anul 1914, in parohia din Domnesti de Jos nu exista inca o biserica. In documentele bisericesti de la acea data figura numai Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, din Domnesti de Sus, care avea peste trei sute de credinciosi. Intre locuitorii comunei s-au numarat si o seama de sarbi si bulgari.
Biserica din parohia Domnesti de Jos, inchinata Izvorului Tamaduirii, a fost construita in anul 1817, de catre voievodul Ioan Gheorghe Caragea si de sotia lui, doamna Elena. Aceiasi ctitori au daruit bisericii toate cele necesare, mobilier, carti, obiecte liturgice si un clopot, acesta din urma fiind pastrat pana astazi.
Biserica este construita in forma de cruce, iar pridvorul este sprijinit pe sase coloane din caramida legate intre ele prin arcuri si barne de stejar. Zidurile bisericii sunt foarte groase, pe alocuri acestea depasind chiar grosimea de un metru.
In data de 25 ianuarie 1840, din cauza turlei, care risca sa se prabuseasca, biserica a fost inchisa. Profitand de acest lucru, stolnicul Ienache, supraveghetorul mosiei voievodului Alexandru Ghica, a luat la sine cheile si argintaria bisericii. Dupa repararea bisericii, preotii au primit cheile bisericii in anul 1841, in Duminica Floriilor, iar obiectele de argint abia in anul 1851.
In data de 1 mai 1851, precum citim pe o Evanghelie veche, cand voievodul Alexandru Dimitrie Ghica si-a vizitat mosia, preotii l-au instiintat pe acesta despre obiectele din argint pe care le-a luat stolnicul Ienache. Astfel, cinci candele din argint si o Sfanta Evanghelie ferecata in argint si suflata cu aur, pastrate in casa stolnicului, au fost reasezate in biserica, la locul lor. Doar candelele din argint se mai pastreaza pana astazi.
Initial, biserica nu a fost pictata in intregime, ci doar in Sfantul Altar. Pentru aceasta, in anul 1967, ea a fost pictata in intregime, in stil neobizantin, in tempera pe interior si in fresca in pridvor, de catre pictorul Traian Trestioreanu, din Bucuresti.
Dintre vechile obiecte de cult, donate de ctitori, se pastreaza pana astazi urmatoarele: un chivor din argint inscriptionat cu numele ctitorilor; cinci candele din argint inscriptionate cu numele ctitorilor; un iconostas sculptat in lemn de stejar ce pastreaza o icoana a Maicii Domnului ferecata in argint.
Casa parohiala, construita intre anii 1935-1937, se afla in partea nordica a bisericii. In partea opusa se afla o Sfanta Cruce inaltata in cinstea ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Aici sunt inmormantati opt ostasi eroi.
Incepand cu data de 30 ianuarie 1988, parohia si biserica au fost randuite spre slujire parintelui Nicolae Anghel. El se va stradui pentru repararea, restaurarea si infrumusetarea bisericii si a curtii acesteia. Intre anii 1993-1994 s-a restaurat intreaga pictura a bisericii. In anul 1966 a fost construit un monument inchinat eroilor neamului romanesc. Apoi, intre anii 2005-2008, a fost instalat o noua catapeteasma, din stejar, s-au inlocuit vechile obiecte de mobilier si a fost refacuta instalatia electrica.
Iulian Predescu
-
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Sarbatorile -
Izvorul Tamaduirii in iconografie
Publicat in : Izvorul Tamaduirii -
Manastirea Izvorul Tamaduirii - California
Publicat in : Biserica in lume -
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Calendar ortodox -
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Izvorul Tamaduirii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.