Biserica Nica Filip

Biserica Nica Filip Mareste imaginea.


Biserica Nica Filip

Biserica Nica Filip aflata in Valenii de Munte este o frumoasa biserica de zid acoperita cu sindrila. Biserica este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului fiind tarnosita in anul 1808.

Ctitorii bisericii au fost Nica Filip si Soare Pitoi. Numele lui Filip este trecut in pisania de pe manastirea Suzana. Despre Soare Pitoiu nu sunt date.

Biserica Nica Filip

Nica Filip era logofat din Valeni, feciorul lui Soare polcovnicul. Logofatul a murit in anul 1831, la varsta de 57 de ani, potrivit inscriptiei dupa piatra de mormant aflata in curtea bisericii. Nicolae Iorga il numea pe acesta Logofatul mocan.

La dezgroparea de sapte ani a ramasitelor sale, un iubitor de adevar - Gherasim Gorjanu, a rostit un cuvant de pomenire foarte frumos, publicat apoi in anul 1838 in Halima.

Biserica Nica Filip

Invatatorul Ioan Gherasim Gorjanu era chiar ginerele logofatului, casatorit cu Frusina. La moartea ei s-a rezervat un loc de veci in curtea bisericii aproape de ctitorul si tatal sau.

Existenta bisericii este intalnita si in catagrafia lui Dionisie Fotino care amintea de cele trei biserici din Valeni la acea data.

 Biserica Nica Filip          Biserica Nica Filip

Pisania bisericii consemneaza urmatoarele: Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-a ridicat intru cinstea si slava sfintei Maicii noastre, Aducerii in biserica, si s-au facut in zilele luminatului domn Ioan Alexandru Ipsilant Voevod, fiind episcop chiriu, chiar Constandie, si s-au facut din temelie de robii lui Dumnezeu Filip Logofat, Soare Pitoiu: leat 1808, iunie 10.

Biserica Nica Filip

Constructia bisericii este in stil taranesc romanesc cu acoperisuri in doua ape, cu o tesla svelta la mijloc si cu streasinile mari. In partea de sus a zidului, in exterior, sub streasina sunt mai multe medalioane rotunde cu pictura in fresca.

Biserica Nica Filip

Forma veche o vedem dintr-o pictura a italianului Prezziosi, la anul 1868. O vreme, in tesla, s-au aflat clopote, pentru acces fiind realizate acele deschizaturi. Biserica a fost restaurata in anul 1938 de catre preotul protopop D.Stefanescu.

Biserica Nica Filip

Pictura din interior este in stilul lui Tattarascu. Aceasta a fost extrem de afectata de cutremurul din anul 1977, edificiul ramanand o gramada de lemne si caramida. Mai tarziu, biserica va fi din nou refacuta, cu ajutorul si prin efortul preotului paroh Nicoara Corneliu.

In curtea bisericii Nica Filip se afla sediul protopopiatului si s-a aflat pana in anul 1940 Muzeul de Arta religioasa infiintat de profesorul Iorga.

Biserica Nica Filip

Biserica Nica Filip

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 5009

Voteaza:

Biserica Nica Filip 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • bmm bmmPostat la 2010-07-09 00:11

    bis

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE