
Biserica Sfantul Spiridon, aflata in localitatea Letcani, din judetul Iasi, este deosebita mai ales prin arhitectura si forma ei rotunda. Aflata la o distanta de numai zece kilometri de orasul Iasi, aceasta bisericuta este trecuta pe lista monumentelor istorice, ca fiind construita in anul 1802.
Biserica rotunda din Letcani - Sfantul Spiridon
Biserica rotunda din satul Letcani a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de catre marele logofat Constantin Bals (1744-1828). Initial, biserica a fost inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Primul hram al bisericii din Letcani a avut la baza doua motive: Sfintii Imparati erau ocrotitorii ctitorului, iar forma bisericii (rotunda) era asemanatoare cu cea din Ierusalim, construita de acesti sfinti peste Sfantul Mormant. Ctitorul avea dragoste fata de Sfantul Mormant, in ziua de 30 ianuarie 1822, el trimitand catre acesta o suma insemnata de bani.
Pisania originala a bisericii, sapata in piatra, cu litere grecesti, a fost descoperita abia in anul 1924, sub pardoseala bisericii. Asezata la locul ei, deasupra usii de intrare in biserica, pisania marturiseste urmatoarele: "Aceasta biserica, Sfant Acoperamant al credinciosilor cu nume de sfinti, intocmai ca Apostolii, Constantin si Elena, s-a savarsit frumos, cu mare cheltuiala, de catre Constantin Lupide, mare logofat, si cu binecredincioasa sa sotie, Ana, unul tragandu-se din neamul lui Bals, cealalta din al lui Catargiu, amandoi boieri de neam mare, ca prin rugaciunile sfinte ale sfintilor, sa apara cu credinta vrednici sprijinitori."
Precum vedem, pisania nu aminteste nici o data a ridicarii bisericii. Astfel, se crede ca biserica din Letcani a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, deoarece ctitorul acesteia a trait intre anii 1744-1828.
Cel mai sigura perioada este cea cuprinsa intre anii 1773-1792, cand Constantin Bals a stapanit satul Letcani. In iarna anului 1792, in urma razboiului ruso-turc, ctitorul si-a vandut mosiile si s-a mutat in Rusia. Se crede ca biserica actuala a fost rezidita in anul 1802.
In anul 1830, un puternic incendiu goleste biserica de mobilier si icoane. Acum s-a pierdut si pisania originala, care va fi regasita abia in anul 1924. In urma lucrarilor de reparatie si restaurare, biserica a primit un nou hram: Sfantul Ierarh Spiridon, praznuit in ziua de 12 decembrie. Usa de intrare este incadrata de patru coloane cu capiteluri.
Intre anii 1914-1916, in urma luptelor din Primul Razboi Mondial, biserica a fost avariata. Au urmat o serie de lucrari de reparatie: s-a refacut tencuiala exterioara si cea interioara; s-a asezat o dusumea de lemn; s-a restaurat pictura de pe catapeteasma; s-a reparat acoperisul cel vechi; s-a pictat in fresca (in anul 1936); s-a inlocuit total acoperisul bisericii. Dupa cutremurul din anul 1940, biserica a fost iarasi consolidata.
Intre anii 1960-1965 s-au efectuat noi lucrari de reparare si intretinere a bisericii. In anul 1965, cu ocazia resfintirii bisericii, locasul de rugaciune a primit un al doilea hram: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Dupa cutremurul din data de 4 martie 1977, biserica a fost iarasi reparata si resfintita. Intre anii 1996-2000, biserica a fost repictata in fresca, de catre pictorul iesean Ion Preutu. Resfintirea a fost savarsita in anul 2002, de catre mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei.
Noua pisanie marturiseste urmatoarele: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, biserica parohiala din Letcani, cu hramul vechi Sfantul Spiridon si cu hramul actual Sfantul Dimitrie, monument istoric si construita de Constantin Lupi de Bals si sotia sa, Ana, in anul 1740, in ultima vreme a fost reparata si consolidata prin centuri de beton armat, acoperita din nou cu tabla si, in final, pictata in tehnica fresca, de catre pictorul Preutu Ion, din Iasi. (...) Rugam pe bunul Dumnezeu sa primeasca aceasta jertfa a crestinilor din Parohia Letcani, care au contribuit din dragoste pentru ca biserica - casa Domnului - sa fie pe masura credintei lor."
Iulian Predescu
-
Biserica Sfantul Spiridon Vechi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.