Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, din localitatea Cornetu, este o biserica ortodoxa aflata pe Soseaua Alexandriei, nr. 205, in comuna mai sus amintita, din judetul Ilfov. Inainte de urcarea domnitorului Mihai Viteazul pe tronul Tarii Romanesti, exista pe campul dintre Arges si Sabar o asezare, numita Maicanesti, cu populatie formata din mosneni (tarani liberi cu pamant). In timpul domniei lui Mihai Viteazul multi dintre acestia si-au pierdut libertatea si pamantul, devenind iobagi. In vremea lui Matei Basarab, multi tarani au fugit de pe mosii, iar cei care au ramas si aveau pamant, au inceput sa si-l vanda, pentru a supravietui. Intre anii 1640-1671 sunt pomeniti boierii acelei vremi care au cumparat "funiile" de pamant ale taranilor: Manu Negustoru, Ghiora Capitan si Stroe Leordean.

Parasirea localitatii de catre maicanesteni a determinat pe boierii ce cumparasera "funiile" taranilor sa aduca oameni de peste Carpati, pentru a-si asigura brate de munca. Noii veniti si-au facut locuintele, undeva la vest de vechea vatra a satului Maicanesti, langa o padure de corni, de unde a provenit si noua denumire a satului: Cornetu. Pamanturile din Cornetu au fost stapanite de-a lungul timpului de mai multi boieri: State Postelnicu, Stanca Leordeanu, Safta Cretulescu, Micsunescu, Nicolae Glogoveanu, Alecu Ghica.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In anul 1864 o parte din tarani au fost improprietariti de Cuza, insa cei mai multi, ramasi fara pamant, munceau pe mosia boierului Marinescu-Bragadiru. In anul 1898, comuna Cornetu avea o populatie de 1222 locuitori. Exista o bisericuta de lemn cu hramul Cuvioasa Parascheva. La anul 1908 urmasi boierului Marinescu-Bragadiru continuau sa stapaneasca pamanturi in Cornetu.

Biserica Sfanta Parascheva din Cornetu - scurt istoric

Biserica parohiei Cornetu, cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva, este situata in mijlocul comunei, pe drumul national 6, Bucuresti - Alexandria, la 17 km. de centrul capitalei. Lacasul de cult a fost construit din temelie, cu caramida, in anul 1900, cu ajutorul material al lui Dimitrie Marinescu-Bragadiru, proprietarul mosiei, si din darurile si munca enoriasilor, la staruinta preotului paroh de atunci, Tudor Poenaru.

Biserica este acoperita cu tabla, pardoseala este din mozaic, iar incalzirea se realizeaza in prezent prin doua centrale termice pe gaze. Din 1962 s-a introdus lumina electrica. De-a lungul vremii, seismele au lasat urme asupra zidurilor si implicit, asupra picturii, care, intre timp, a fost acoperita de fum si gudroane, producandu-se si exfolieri de pelicula. Urmarile cutremurelor au fost remediate in exterior, biserica fiind consolidata, inlaturandu-se igrasia de la soclu prin subzidire si tencuire in praf de piatra, in anul 1990, prin stradania preotului Florian Stan.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In anul 2000, anul centenarului bisericii, s-au realizat refacerea picturii exterioare in ulei, de catre pictorul Nicolae Oana, inlocuirea bransamentului si a instalatiei electrice, montarea de scari noi din marmura si pavaj in fata bisericii. Ca urmare a evlaviei deosebite a credinciosilor parohiei fata de ocrotitoarea bisericii si a localitatii Cornetu, in urma demersurilor facute, parohia a primit in dar, in august 2003, un vesmant care a acoperit moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Acest odor de pret a fost asezat spre cinstire intr-o racla, sub un baldachin frumos sculptat.

Biserica din Cornetu - arhitectura locasului

Din punct de vedere arhitectural, biserica are planul de baza in forma de cruce compartimentata, absida semicirculara la altar si doua abside circulare in naos. Are un cafas si pridvorul inchis. Lacasul este prevazut cu doua turle, dintre care, turla Pantocratorului este deschisa, iar cea de deasupra pronaosului este oarba. Lungimea bisericii este de 28 de metri, latimea in naos de 11,50 metri si inaltimea pana in varful turlei este de 22,40 metri.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Intre naos si pronaos este o bolta prelungita, iar tavanul pridvorului este orizontal. Catapeteasma, lunga de 6 metri si inalta de 4.5 metri, a fost adusa de la vechea Biserica Sfantul Nicolae Vladica din Bucuresti si este ornamentata in stil brancovenesc, avand icoanele din registrele superioare de o mare valoare artistica.

Pictura bisericii a fost executata in tehnica ulei, stil neobizantin, de catre pictorul Anton Serafim, in anul 1906, fiind restaurata in anul 1928, iar in anul 1974, de catre Olga Greceanu. Intre anii 1992-1993 s-au executat lucrari de restaurare a picturii de catre Elena Vasilescu, catapeteasma fiind de asemenea restaurata si poleita cu foita de aur. In anul 2005 mobilierul vechi a fost inlocuit cu unul nou, executat din stejar sculptat. Tot atunci au fost inlocuite si usile de la intrare.

Biserica din Cornetu - activitati cultural-misionare si social filantropice

In cadrul programului liturgic al parohiei noastre, predica ocupa un rol insemnat, aceasta fiind atat un mijloc important de propovaduire a Evangheliei, cat si un bun prilej de instruire si formare a credinciosilor. In afara duminicilor si sarbatorilor, se dau sfaturi duhovnicesti in cadrul cuvantarilor saptamanale de la slujba Sfantul Maslu si a Acatistului.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Cateheza este un alt moment de intalnire cu tinerii credinciosi ai parohiei, unde sunt propuse teme teologice diverse si de actualitate. Parohia Cornetu desfasoara un program de parteneriat cu scoala din localitate, pentru apropierea copiilor de viata religioasa a bisericii. De asemenea, s-a infiintat un cor de copii, care, sub indrumarea preotilor slujitori, participa la serbarile scolare si in biserica la marile sarbatori religioase.

Biserica dispune si de o mica biblioteca crestina, spre intampinarea nevoilor credinciosilor de a se imbogati sufleteste din tezaurul Ortodoxiei. Periodic, parohia organizeaza pelerinaje la manastirile din tara noastra, pentru cunoasterea acestora si spre folosul sufletesc al enoriasilor.

Parohia sprijina periodic familiile nevoiase din cuprinsul ei, precum si pe alti credinciosi care participa la sfintele slujbe, care au dificultati si solicita ajutor. De asemenea, preotii slujitori acorda asistenta religioasa si ajutor material copiilor cu dizabilitati din cele doua case de copii ale Fundatiei Motivation, aflate pe raza parohiei.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In cazurile medicale grave parohia ofera ajutor financiar pentru interventii chirurgicale si procurarea de medicamente. Cu ocazia marilor sarbatori crestine, precum si a hramului bisericii, sunt ajutate familiile nevoiase din cuprinsul parohiei, prin oferirea unor pachete cu alimente. Totodata, sunt sprijiniti tinerii care doresc sa-si continue studiile si au posibilitati materiale reduse.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva
Soseaua Alexandriei, nr. 205, localitatea Cornetu, judetul Ilfov.
Telefon/fax: 021.468.93.36

Cont bancar: RO92BPOS71102809485ROL01
Banc Post Agentia Bragadiru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 8513

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE