Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, din localitatea Cornetu, este o biserica ortodoxa aflata pe Soseaua Alexandriei, nr. 205, in comuna mai sus amintita, din judetul Ilfov. Inainte de urcarea domnitorului Mihai Viteazul pe tronul Tarii Romanesti, exista pe campul dintre Arges si Sabar o asezare, numita Maicanesti, cu populatie formata din mosneni (tarani liberi cu pamant). In timpul domniei lui Mihai Viteazul multi dintre acestia si-au pierdut libertatea si pamantul, devenind iobagi. In vremea lui Matei Basarab, multi tarani au fugit de pe mosii, iar cei care au ramas si aveau pamant, au inceput sa si-l vanda, pentru a supravietui. Intre anii 1640-1671 sunt pomeniti boierii acelei vremi care au cumparat "funiile" de pamant ale taranilor: Manu Negustoru, Ghiora Capitan si Stroe Leordean.

Parasirea localitatii de catre maicanesteni a determinat pe boierii ce cumparasera "funiile" taranilor sa aduca oameni de peste Carpati, pentru a-si asigura brate de munca. Noii veniti si-au facut locuintele, undeva la vest de vechea vatra a satului Maicanesti, langa o padure de corni, de unde a provenit si noua denumire a satului: Cornetu. Pamanturile din Cornetu au fost stapanite de-a lungul timpului de mai multi boieri: State Postelnicu, Stanca Leordeanu, Safta Cretulescu, Micsunescu, Nicolae Glogoveanu, Alecu Ghica.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In anul 1864 o parte din tarani au fost improprietariti de Cuza, insa cei mai multi, ramasi fara pamant, munceau pe mosia boierului Marinescu-Bragadiru. In anul 1898, comuna Cornetu avea o populatie de 1222 locuitori. Exista o bisericuta de lemn cu hramul Cuvioasa Parascheva. La anul 1908 urmasi boierului Marinescu-Bragadiru continuau sa stapaneasca pamanturi in Cornetu.

Biserica Sfanta Parascheva din Cornetu - scurt istoric

Biserica parohiei Cornetu, cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva, este situata in mijlocul comunei, pe drumul national 6, Bucuresti - Alexandria, la 17 km. de centrul capitalei. Lacasul de cult a fost construit din temelie, cu caramida, in anul 1900, cu ajutorul material al lui Dimitrie Marinescu-Bragadiru, proprietarul mosiei, si din darurile si munca enoriasilor, la staruinta preotului paroh de atunci, Tudor Poenaru.

Biserica este acoperita cu tabla, pardoseala este din mozaic, iar incalzirea se realizeaza in prezent prin doua centrale termice pe gaze. Din 1962 s-a introdus lumina electrica. De-a lungul vremii, seismele au lasat urme asupra zidurilor si implicit, asupra picturii, care, intre timp, a fost acoperita de fum si gudroane, producandu-se si exfolieri de pelicula. Urmarile cutremurelor au fost remediate in exterior, biserica fiind consolidata, inlaturandu-se igrasia de la soclu prin subzidire si tencuire in praf de piatra, in anul 1990, prin stradania preotului Florian Stan.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In anul 2000, anul centenarului bisericii, s-au realizat refacerea picturii exterioare in ulei, de catre pictorul Nicolae Oana, inlocuirea bransamentului si a instalatiei electrice, montarea de scari noi din marmura si pavaj in fata bisericii. Ca urmare a evlaviei deosebite a credinciosilor parohiei fata de ocrotitoarea bisericii si a localitatii Cornetu, in urma demersurilor facute, parohia a primit in dar, in august 2003, un vesmant care a acoperit moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Acest odor de pret a fost asezat spre cinstire intr-o racla, sub un baldachin frumos sculptat.

Biserica din Cornetu - arhitectura locasului

Din punct de vedere arhitectural, biserica are planul de baza in forma de cruce compartimentata, absida semicirculara la altar si doua abside circulare in naos. Are un cafas si pridvorul inchis. Lacasul este prevazut cu doua turle, dintre care, turla Pantocratorului este deschisa, iar cea de deasupra pronaosului este oarba. Lungimea bisericii este de 28 de metri, latimea in naos de 11,50 metri si inaltimea pana in varful turlei este de 22,40 metri.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Intre naos si pronaos este o bolta prelungita, iar tavanul pridvorului este orizontal. Catapeteasma, lunga de 6 metri si inalta de 4.5 metri, a fost adusa de la vechea Biserica Sfantul Nicolae Vladica din Bucuresti si este ornamentata in stil brancovenesc, avand icoanele din registrele superioare de o mare valoare artistica.

Pictura bisericii a fost executata in tehnica ulei, stil neobizantin, de catre pictorul Anton Serafim, in anul 1906, fiind restaurata in anul 1928, iar in anul 1974, de catre Olga Greceanu. Intre anii 1992-1993 s-au executat lucrari de restaurare a picturii de catre Elena Vasilescu, catapeteasma fiind de asemenea restaurata si poleita cu foita de aur. In anul 2005 mobilierul vechi a fost inlocuit cu unul nou, executat din stejar sculptat. Tot atunci au fost inlocuite si usile de la intrare.

Biserica din Cornetu - activitati cultural-misionare si social filantropice

In cadrul programului liturgic al parohiei noastre, predica ocupa un rol insemnat, aceasta fiind atat un mijloc important de propovaduire a Evangheliei, cat si un bun prilej de instruire si formare a credinciosilor. In afara duminicilor si sarbatorilor, se dau sfaturi duhovnicesti in cadrul cuvantarilor saptamanale de la slujba Sfantul Maslu si a Acatistului.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

Cateheza este un alt moment de intalnire cu tinerii credinciosi ai parohiei, unde sunt propuse teme teologice diverse si de actualitate. Parohia Cornetu desfasoara un program de parteneriat cu scoala din localitate, pentru apropierea copiilor de viata religioasa a bisericii. De asemenea, s-a infiintat un cor de copii, care, sub indrumarea preotilor slujitori, participa la serbarile scolare si in biserica la marile sarbatori religioase.

Biserica dispune si de o mica biblioteca crestina, spre intampinarea nevoilor credinciosilor de a se imbogati sufleteste din tezaurul Ortodoxiei. Periodic, parohia organizeaza pelerinaje la manastirile din tara noastra, pentru cunoasterea acestora si spre folosul sufletesc al enoriasilor.

Parohia sprijina periodic familiile nevoiase din cuprinsul ei, precum si pe alti credinciosi care participa la sfintele slujbe, care au dificultati si solicita ajutor. De asemenea, preotii slujitori acorda asistenta religioasa si ajutor material copiilor cu dizabilitati din cele doua case de copii ale Fundatiei Motivation, aflate pe raza parohiei.

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu

In cazurile medicale grave parohia ofera ajutor financiar pentru interventii chirurgicale si procurarea de medicamente. Cu ocazia marilor sarbatori crestine, precum si a hramului bisericii, sunt ajutate familiile nevoiase din cuprinsul parohiei, prin oferirea unor pachete cu alimente. Totodata, sunt sprijiniti tinerii care doresc sa-si continue studiile si au posibilitati materiale reduse.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva
Soseaua Alexandriei, nr. 205, localitatea Cornetu, judetul Ilfov.
Telefon/fax: 021.468.93.36

Cont bancar: RO92BPOS71102809485ROL01
Banc Post Agentia Bragadiru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 12019

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Cornetu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact