Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus

Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva se afla in comuna Domnesti, in partea sud-vestica a judetului Ilfov, la o distanta de numai zece kilometri de Bucuresti.

"Ne inchinam lui Dumnezeu si cinstim Sfintele tale Moaste, Cuvioasa Maica Parascheva, propovaduind cu marire si cantari toate minunile tale pe care, prin darul lui Dumnezeu si pentru a noastra mantuire, le-am dobandit; bineprimita fa rugaciunea noastra, sfanta, si grabeste totdeauna a ne ajuta, ca sa cantam cu bucurie ispravile tale si slava lui Dumnezeu: Aliluia!"

Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus

Pe la inceputul secolului trecut, localitatea, intinsa intre raurile Sabar si Ciorogarla, era locuita in mare parte de agricultori si crescatori de vite, foarte putini lucrand in oras. In actuala localitate exista doua parohii, una in partea de sus, in zona care se numea Baleanu, si alta in partea de jos, in zona care se numea Cojesti.

Biserica din Domnesti de Sus, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost construita in jurul anului 1662, de catre boierul Petru din Ciorogarla. Biserica a fost zugravita in jurul anului 1680, de catre boierul Matei din Ciorogarla, fiul ctitorului. Cu toate acestea, uneori s-a afirmat faptul ca aceasta biserica este ctitoria lui Ioan Caragea.

 Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus

Biserica este construita in forma de nava. Pridvorul acesteia, aflat in partea vestica, se sprijina pe sase stalpi de caramida. Biserica are saptesprezece metri lungime si aproape sapte metri latime. Fațadele bisericii sunt impartite în trei registre, prin două brâuri realizate din cărămizi rotunjite. Registrul de sub cornisă se crede ca a fost adaugat mai tarziu, prin secolul al XIX-lea. Zidul dintre pronaos și naos, in care se afla o usa, este vechiul zid vestic al bisericii, care despartea pronaosul de pridvor.

Biserica se afla pe partea stanga a raului Sabar, la mica distanta de apa. Umiditatea, cutremurele si slujbele savarsite vreme de sute de ani au dus la necesitatea unor reparatii urgente, atat la ziduri, cat si la pictura.

Rugaciuni catre Sfanta Cuvioasa Parascheva

Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi, nevrednicii pacatosi, pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam: Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Asa Imparatul tuturor rasplateste biruintele; asa mana proniei cea nevazuta intareste neamul omenesc, imbratisand cu credinta cele de dansa randuite spre mantuire. Pentru aceasta sa ne departam de nelegiuiri. Pana cand vom petrece in pacate? Doamne, intareste inimile noastre, ca sa-Ti cantam in fapte bune cantarea cea ingereasca: Aliluia!

Spre tine pururea nadajduind, de multe boli si primejdii s-a izbavit tara aceasta, alinand si prefacand mania cea cu dreptate pornita asupra noastra de la Dumnezeu, in buna si milostiva indurare, prin ale tale rugaciuni; dar si acum, ingrozindu-ne marile nenorociri, la tine nazuim cu lacrimi, sa ne ajuti, ca sa scapam din primejdie si sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Obositi de truda gandurilor lumesti ne-am desteptat acum noi, ticalosii, lacrimand, ca nu avem incotro intinde nadejdile dupa faptele noastre spre a ne linisti, nefacand nici un lucru vrednic de mantuire si temandu-ne de taiere ca smochinul neroditor, cadem inaintea ta plangand, Sfanta Paraschevo, si strigam: Miluieste-ne, ca dimpreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu cantarea de mantuire: Aliluia!

Dar cum vom canta mai cu vrednicie sau cu ce cuvinte vom lauda marirea faptelor tale, noi, nevrednicii? Ca nici faptele, nici credinta nu ne apropie de preacinstitele tale lucrari; dar, marturisind slabiciunea noastra, ne rugam tie a ne ajuta si a mijloci catre Dumnezeu sa primeasca cantarea: Aliluia!

Niciodata nu vom inceta a vesti minunile tale, preacuvioasa, ca de n-ai fi stat tu, rugandu-te pentru tara aceasta pe care o pazesti cu preacuratele tale moaste, cine ne-ar fi izbavit din atatea primejdii, sau cine ne-ar fi usurat de bolile care au venit asupra noastra, pentru pacatele noastre cele multe? Deci, impreuna cu tine, cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Iulian Predescu

 Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus

25 Aprilie 2013

Vizualizari: 1266

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Domnesti de Sus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE