Biserica Sfanta Parascheva - Manolache

Biserica Sfanta Parascheva - Manolache Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Parascheva este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Manolache, din comuna Glina, asezata la o distanta de numai 15 kilometri de Bucuresti, in partea sud-estica a judetului Ilfov.

Localitatea Manolache dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea, anul care apare cel mai frecvent ca an al infiintarii ei fiind 1860. Satul a luat fiinta pe mosia unui membru al familiei Brancoveanu. Initial, in jurul satului era inaltat un val de pamant sadit cu roscovi, printre care nu se putea trece. Intrarea in sat se facea printr-un singur spatiu lasat liber, care, pe timpul noptii, era si el acoperit.

"Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi nevrednicii pacatosi pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam: Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!"

Biserica Sfanta Parascheva - Manolache

Dupa anul 1920, cand locuitorii primesc pamant, satul se dezvolta simtitor. In scurt timp, toti locuitorii si-au construit case trainice, din pamant. Pana sa fie construita biserica, credinciosii din sat participau la slujbele savarsite in Manastirea Cernica. Scoala din sat a fost construita tot in anul 1920, prin contributia semnificativa a boierului Manolache.

Biserica Sfanta Parascheva - Manolache

Locul de constructie al bisericii a fost sfintit in ziua de 7 octombrie 1999, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanul. Biserica din satul Manolache, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost construita intre anii 2000-2002, prin contributia deosebita a familiilor Ganea, Sangeorzan si Mazare.

Biserica este construita din caramida, in forma de nava, avand boltile in forma de cruce, si este incununata cu o turla octogonala. In exterior, biserica este tencuita cu praf de marmura alba. Intre pronaos si naos se afla un zid de beton si o usa de trecere. Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar, de mesteri din Targu Neamt. Sfanta Masa este confectionata din marmura (travertin).

Parohia Manolache a fost infiintata abia in anul 2006, drept pentru care inainte de aceasta data biserica a ramas nefolosita. Primul preot a fost randuit pe seama acestei parohii in ziua de 7 februarie 2007. In prezent, biserica urmeaza a fi pictata si finalizata. Clopotnita, confectionata din metal, cu inaltimea de sase metri, gazduieste un clopot de peste o suta de kilograme.

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Parascheva - Manolache

Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2013

Vizualizari: 1197

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Manolache 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE