Biserica Sfanta Treime - Azuga

Biserica Sfanta Treime - Azuga Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime - Azuga

Biserica sfanta Treime este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Azuga, din judetul Prahova. In secolul al XIX-lea, locul cuprins intre apele Azuga si Prahova a fost un renumit loc de popas, pe drumul ce traversa muntii. Pe locul unuia dintre aceste hanuri, intre anii 1902-1903, a fost construita actuala biserica, inchinata sfintei Treimi.Pe langa darurile oferite de credinciosi, un ajutor semnificativ a fost oferit de Casa Regala.

Biserica a fost sfintita in anul 1904, de catre Preasfintitul Nifon Ploiesteanul. La inceput, pentru o vreme, in biserica au slujit calugarii din schitul Predeal. Biserica este impodobita cu o serie de vitralii deosebite, lucrate de un mester german, in anul 1902, la cererea regelui Carol I si a reginei Elisabeta.

Biserica este construita in forma de cruce, cu doua turle. spre interior, zidurile sunt lucrate din caramida, iar exteriorul lor este lucrat din piatra de rau. Pentru o vreme, turla mica a fost folosita pe post de clopotnita. Turla mare, asezata pe naos, a fost distrusa in anul 1916, de catre bombardamentele Primului Razboi Mondial. Ea a fost refacuta in anul 1920.

Biserica Sfanta Treime - Azuga

Biserica sfanta Treime a fost repictata in anul 1960, de catre pictorul Emil Ivanescu, din localitatea Curtea de Arges. Din pricina suportului de nisip slab calitativ, pictura nu a rezistat in timp. Astfel, in anul 1982, pictura a fost refacuta total, de catre pictorul ieromonah Rafael Popescu, din Manastirea Caldarusani.

Cele mai multe lucrari de reparatie si infrumusetare au avut loc dupa anul 1988, prin grija unor preoti vrednici si iubitori de Dumnezeu. In fata bisericii este amenajat Monumentul Eroilor din Razboiul de Independenta (1877-1878).

Canon de rugaciune catre sfanta Treime

Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al cel ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu sfanta Taina a Botezului intru numele Tau cel intreit sfant desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: sfant, sfant, sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel sfant.

Biserica Sfanta Treime - Azuga

O, Preasfanta, de viata facatoare nedespartita si a toate facatoare Treime: Parinte si Fiule si Duhule sfinte, Unule, Adevaratul Dumnezeu si Facatorul nostru, primeste aceasta de acum multumire a noastra; trimite-ne noua darul si puterea din inaltimea sfantului Tau locas, ca, toate poftele trupesti calcandu-le, sa vietuim intru toata buna cinstire si curatie pana la sfarsitul vietii noastre, pururea laudand preasfant numele Tau, si cantand: Aliluia!

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Treime - Azuga

Pe aceeaşi temă

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 3785

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Azuga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE