
Biserica Sfanta Treime - Tei este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand mostenitorii familiei Ghica au parcelat si au vandul o mosie invecinata, numarul locuitorilor din cartierul numit "Campul Teilor" a crescut semnificativ. In chip firesc, dupa ce capela domneasca, din incinta fostului palat domnesc, nu a mai facut fata numarului tot mai mare de credinciosi, s-a pornit la zidirea unei noi biserici.
Biserica Sfanta Treime - Tei
Cei care au sprijinit semnificativ noua ctitorie au fost Dinu şi Nicolae Otopeanu, negustori granari din Obor, Gheorghe Şerban, cu soţia lui, Reveica, care au donat terenul necesar zidirii bisericii (peste cinci mii de metri patrati), Ghiţa Constantinescu si preotul Petre Popescu, de la capela domneasca. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1898 si au fost finalizate in anul 1899, sfintirea noii biserici avand loc in data de 21 noiembrie.
Initial, biserica era inconjurata de un camp cu tei batrani. In anul 1986, in vremea comunistilor, insa, biserica a fost deposedata de terenul dimprejur, teii au fost taiati, iar in locul lor au fost construite blocuri inghesuite. Odata cu terenul, au fost confiscate si cele doua case parohiale ale bisericii, care, mai apoi, au fost daramate.
Biserica Sfanta Treime - Tei este un locas incapator, avand ziduri groase. Dupa sfinţirea din anul 1899, bisericii i s-a adaugat un pridvor spatios. Pictura iniţiala, lucrata de preotul pictor Damian, se mai pastreaza doar pe catapeteasma, care, la randul ei, este lucrata de cunoscutul pictor C.M.Babic.
Biserica este reparata in anul 1921, cand se spala si pictura preotului Damian. Cutremurul din anul 1940 avariaza partial biserica, precum si clopotnita, care va fi demolata, in mod abuziv, in anul 1977. Biserica este reparata intre anii 1941-1943, dupa care este resfintita.
Intre anii 1956-1961, biserica este amplu renovata, vechea pictura fiind acoperita cu alta noua, semnata de pictorul Ştefan Constantinescu. In data de 21 noiembrie 1961, biserica a fost resfinţita, impreuna cu noua pictura, de catre Preasfinţitul Episcop Vicar Teoctist Botoşaneanul, viitorul patriarh al Romaniei.
In anul 2000, in curtea bisericii s-a construit un lumanarar, pentru aprinderea lumanarilor, in vederea protejarii picturii din biserica. Mai apoi, in anul 2002, a fost refacut in totalitate si s-a pictat din nou pridvorul bisericii, deteriorat de infiltratiile de apa. In anul 2004 a fost refacut acoperisul, prin acoperirea cu tabla galvanizata, iar in anul 2005 au fost efectuate lucrari de stopare a igrasiei, prin lucrari de izolatie si refacere a tencuielilor exterioare.
Intre anii 2006-2009 s-a construit o casa parohiala, o clopotnita, un asezamant pentru pregatire scolara (after-school), grupuri sanitare, un aghiasmatar si s-a refacut acoperisul bisericii, fiind acoperita cu tabla de cupru. Noile constructii au fost sfintite de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in data de 30 august 2009, cand biserica a primit si un al doilea hram: Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, praznuit la 1 septembrie.
"Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul, al celor ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului, intru numele Tau cel intreit sfant, desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda. Iar Tu, ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului, pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant."
Teodor Danalache
-
Sfantul Dionisie Exiguul
Publicat in : Religie -
Sfantul Dionisie Exiguul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Dionisie Exiguul; Inceputul anului bisericesc
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.