
Biserica Sfantul Gheorghe, numita si Blumana I, aflata aproape de centrul orasului Brasov, este o biserica ortodoxa ridicata in stil renascentist tarziu, din piatra bruta in relief, la parter, si caramida la etaj, in anul 1903.
Cladirea in care se afla actuala biserica a fost ridicata in anul 1903, ca locuinta a unui vanator. Elemente de vanatoare se pot vedea atat in exterior, prin basoreliefuri si statui, cat si in interior, in vitraliile ferestrelor. In partea de apus a casei a fost zidit un turn cu cruce, incadrat de doua statui din piatra (un vanator, un urs si un caine de vanatoare). In partea de rasarit a casei se afla statuia unui inger si a unui cerb. In vitraliile ferestrelor se pot observa scene de vanatoare, ursi si cerbi aparand in lumina.
Biserica Sfantul Gheorghe din Brasov - scurt istoric
Dupa Marea Unirea din anul 1918, casa vanatorului a ramas parasita, ea intrand in patrimoniul Statului Roman, care a utilizat-o, mai intai ca orfelinat de fete, imedit dupa primul Razboi Mondial, iar mai apoi, ca sediu al ziarului "Gazeta de Transilvania", sub condurea lui Ioan Braniste.
In anul 1934, la etajul casei se construieste, in interior, Biserica Sfantul Gheorghe, avand drept ctitor pe preotul Ioan Popa. Biserica a fost infiintata cu aprobarea Ministerului Cultelor, avand Ordinul 48056, cat si cu a Arhieiscopiei Sibiului, avand Ordinul 1308. La mansarda casei s-au realizat, mai apoi, anexe necesare bisericii.
Cu acest scop s-au facut anumite modificari interioare: s-au inlaturat trei pereti despartitori, creandu-se un spatiu de forma paralelipipedica, cu plafonul drept, altarul fiind despartit de nava printr-un iconostas compact, lucrat din lemn si placaj si decorat cu icoane pictate in ulei pe musama. Pe terasa dinspre rasarit s-a ridicat o clopotnita cu trei clopote donate de credinciosi, pastrand inca inscriptiile cu numele donatorilor.
In anul 1985 s-au facut ultimile modificari, marindu-se capacitatea interioara, si s-a creat o bolta de forma semicirculara. Spatiul altarului a fost transformat in forma hexagonala, făcandu-se proscomidiarul si diaconiconul, iar in locul plafonului s-a construit o semicalota. Tot in anul 1985, deasupra casei scarilor, a fost construita clopotnita Bisericii, iar pentru degajarea altarului de activitatile legate de cult, s-a construit in casa scarilor o anexa a altarului.
In anul 1989 s-au inceput lucrarile de pictare a bisericii cu concursul fratilor pictori Mihail si Morosan si colaboratorii lor, Gheorghe Rogojan si Dumitru Balasa, ultimii realizand si icoana de hram a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Biserica a fost zugravita in anul 1990.
La altarul acestei sfinte biserici, dupa anul 1933, au slujit urmatorii preoti: Ioan Popa, Dumitru Tohanen, Teodor Ciurus, Aurel Anghel, Nicodim Belea, Nicolae Modoiu, Simeon Pavel, Ion Baditoiu si parintele Gheorghe Grindu. Pana in luna iulie a anului 2009, a slujit cu devotament in aceasta biserica parintele Gheorghe Grindu, alaturi de parintele Raicu Stelian. Din luna noiembrie, celui din urma i s-a alaturat parintele Catalin Teulea.
Biserica Sfantul Gheorghe - Blumana I, Strada Eroilor, nr. 29, Brasov
Telefon: 0268.415.199
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.