Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos

Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos Mareste imaginea.

 

 

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica ortodoxa aflata in satul Copacenii de Jos, comuna Copaceni, judetul Ilfov. Localitatea, cunoscuta inca din vremea voievodului Mihai Viteazul, este asezata pe valea raului Arges, la o distanta de numai 17 kilometri de Bucuresti, inspre Giurgiu. Numele localitatii se trage de la padurile de stejar care formau pana odinioara codrii Vlasiei. Comuna este impartita in doua parti: Copaceni Manastirea si Copacenii de Jos (satul Bujoreni si satul Sfantul Ioan).

Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos

Desi parohia este atestata documentar inca din anul 1740, prima biserica a acesteia, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, este amintita abia in anul 1827. Aceasta era socotita monument istoric. In anul 1840, insa, in locul acesteia a fost construita o noua biserica, din caramida, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, de catre Maria Stefan Bujoreanu. In randul ctitorilor se numara si monahul Eftimie, din Sfantul Munte Athos, Clepcea Maria si colonelul Ioan Marinescu-Copaceanu.

In anul 1936, vechea biserica se afla in stare de ruina. Actuala biserica din Copacenii de Jos, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita intre anii 1937-1940, la initiativa parintelui paroh Gheorghe Popescu (1912-2002), in baza unor planuri intocmite de arhitectul Constantin Mihaescu, din Bucuresti.

Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos

In anul 1945, dupa o pauza de cinci ani, bisericii i-au fost montate usile si ferestrele, dupa care a fost tencuita si finisata. Biserica a fost pictata incepand din vara anului 1954, de catre pictorul Constantin Nitulescu. Biserica a fost sfintita in anul 1958, de catre episcopul Antim Nica. Apoi, in anul 1967, s-au terminat lucrarile exterioare, iar in anul 1968 s-a introdus lumina electrica.

Biserica este zidita in forma de cruce, iar Sfantul Altar este flancat de un proscomidiar si un diaconicon. Pe naos este asezata o turla mare, iar pronaosul gazduieste un cafas. Temelia bisericii este din beton armat, precum si structura de rezistenta, arcele, boltile si turla, iar zidurile sunt din caramida. Pridvorul a fost adaugat ulterior.

Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar, de catre sculptorul Popa, din Bucuresti. Icoanele care o impodobesc au fost pictate in ulei, pe panouri de lemn, in anul 1946, de catre pictorul Georgescu Vasile, din Bucuresti. Stranile bisericii, au fost lucrate intre anii 1947-1948, in lemn de stejar masiv, de catre mesterul Anghel Dima.

In data de 15 februarie 1998, la carma parohiei este randuit parintele Lica Lepadatu, hirotonia fiind savarsita de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanul. Noul preot paroh s-a ocupat de reparatiile urgente, precum curatarea candelelor, a policandrelor si inlocuirea instalatiei electrice. Mai apoi, in anul 1999, a fost reparat clopotul si a fost restaurata clopotnita.

In data de 20 iulie 1999, Preasfintitul Teodosie Snagoveanul a sfintit troita din curtea bisericii, construita de credinciosul Gheoghe Florea, pe locul alteia mai vechi, daramata de comunisti.

Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos

In anul 2000, s-a pavat curtea bisericii si s-a randuit o noua scara de acces in biserica. In toamna aceluiasi an a fost construit un lumanarar. Apoi, in anul 2001, a fost construit un gard din zid, intre biserica si scoala. In vara aceluiasi an au fost finalizate lucrarile la incalzirea termica, iar in luna octombrie s-a terminat zugravirea bisericii si a acoperisului. Sfintirea noilor lucrari a fost savarsita in ziua de 28 octombrie 2001, de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul.

In anul 2002, podeaua bisericii a fost acoperita cu mocheta. S-a inceput repararea casei parohiale, iar in anul 2003 aceasta a fost ingradita cu un gard. In iarna anului 2003, biserica a fost racordata la reteaua de gaze. In anul 2006 s-au executat lucrarile de consolidare a turlei, precum si acoperirea bisericii cu tabla de cupru. In anul 2007 au inceput lucrarile de restaurare a picturii de, sub indrumarea tinerilor Horju Ruxanda si Horju Mihai.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2013

Vizualizari: 2426

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Copacenii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE