Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti

Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Cretesti, la o distanta de numai 17 kilometri de Bucuresti, inspre Oltenita, in judetul Ilfov. Localitatea, invecinata cu sateleVidra, Sbarcea, Berceni si Copaceni, este datata istoric inca din anul 1780.

"Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorilor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti

Biserica, aflata in centrul comunitatii, este construita pe un teren dat in folosinta in anul 1864, prin legea de improprietarire emisa de Alexandru Ioan Cuza. Prima biserica din localitate, construita in forma de nava, se afla putin mai spre drum decat cea actuala. In data de 14 octombrie 1963, prin osteneala parintelui Gheorghe Marinescu, s-a pus piatra de temelie a actualei biserici, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, imediat in spatele vechii bisericii.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre anii 1940-1945, lucrarile de constructie au fost oprite, ele fiind reluate incepand cu anul 1946. Sfintirea bisericii a avut loc in ziua de 9 ianuarie 1960, slujba fiind savarsita de Preasfintitul Antim Nica, delegat al patriarhului Justinian.

Biserica actuala este zidita in forma de cruce, cu trei turle, avand lungimea de 30 de metri si latimea de 9 metri. Planurile arhitecturale au fost intocmite de arhitectul Constantin Mihaiescu. Turla mare este de forma octogonala, iar cele doua turle mici, asezate pe pronaos, nu au deschidere spre interior. In turla stanga se afla asezat clopotul bisericii.

Biserica a fost pictata in fresca, in stil neobizantin, intre anii 1956-1959, de catre pictorii Precup Veniamin (turla mare) si Dumitru Bascu (restul bisericii). Mobilierul este sculptat in intregime in lemn de stejar. Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar. Cele 47 de icoane de pe catapeteasma au fost pictate pe panouri de lemn, in ulei, de catre pictorul Gheorghe Calinescu, in anul 1956.

Intre anii 1982-1989, biserica a fost supusa unor lucrari de reparatii si restaurare. S-a adaugat pridvorul, fatada bisericii s-a acoperit cu mozaic, iar pictura interioara a fost refacuta de catre pictorul Dumitru Albu. Mozaicul de pe fatada a fost intocmit de pictorul Vasile Raducanu si prezinta icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si icoanele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Biserica Sfantul Gheorghe, din Cretesti, a fost resfintita in ziua de 5 noiembrie 1989, de catre Preasfintitul Nifon Ploiesteanu, vicar patriarhal si fiu al satului.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti

"Mult nevoitorului lui Hristos, Marelui Mucenic Gheorghe, acum toti din suflet sa-i cantam, laudandu-l pe el in sfintitele locasuri, ca pe un preastralucit mare soare al mucenicilor; si ca unul aparator al credinciosilor si ajutator, cu credinta sa-i strigam: Bucura-te, Mare Mucenice Gheorghe!"

"O, Mucenice Gheorghe, nume dulce si scump tuturor credinciosilor, aceasta scurta lauda, ce o aducem tie, cu blandete primeste-o, si de tot felul de intamplari fereste pe cei ce canta lui Dunmezeu: Aliluia!"

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

01 Mai 2013

Vizualizari: 1107

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Cretesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE