Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu

Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ierarh Nicolae este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Darasti, judetul Ilfov. Numele localitatii se trage, probabil, de la boierul Darascu, amintit in unele documente din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant tie : bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu

Mai inainte de construirea actualei biserici, in sat s-a aflat o biserica din lemn. Prima biserica din caramida a fost construita in anul 1880, pe o temelie de piatra, de catre ctitorul Gheorghe Diamandi, proprietarul mosiilor Darasti, Mierlari si Odai, ajutat de credinciosii satului. Aceasta a fost construita in forma de cruce, cu trei turle, iar acoperisul era din lemn si tabla.

 Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu

Dupa cutremurul din primavara anului 1977, biserica din Darasti a fost puternic avariata. Clopotnita bisericii, aflata la intrarea in curtea bisericii, a fost demolata de cutremur. Acest lucru a intarit si mai mult hotararea comunistilor de a demola biserica, lucru implinit in ziua de 20 aprilie 1977.

Deoarece satul Darasti urma sa fie mutat, odata cu amenajarea Canalului Dunare-Bucuresti, credinciosii acestuia au amanat construirea unei noi biserici pana in anul 1984, timp in care slujbele au fost savarsite intr-un spatiu provizoriu, randuit in curtea bisericii.

In anul 1984, credinciosii din sat au construit o capela de mici dimensiuni, din caramida, acoperita cu tabla, cu materiale recuperate de la vechea biserica. Tot acum a fost construita si noua clopotnita, din caramida, acoperita cu tabla.

Abia in anul 2003 s-au demarat lucrarile de construire a unei noi biserici, pe locul celei vechi, care a fost demolata de comunisti. Noua biserica este construita in stilul brancovenesc, cu trei turle din caramida si un pridvor deschis, sprijinit pe mai multe coloane. Biserica va avea inaltimea de douazeci si patru de metri. In prezent se lucreaza la tencuiala interioara si exterioara, la randuirea mobilierului si la pictarea bisericii.

Iulian Predescu

 Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1213

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Darasti Filipescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE