Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Tabaci din Valenii de Munte, cu hramul Sfantul Mare Ierarh Nicolae, este o biserica incarcata de traditie si de istorie. Aceasta biserica de cartier este un locas din vremea existentei breslelor, ea fiind biserica tabacarilor care s-au stabilit aici, mai aproape de apa, pentru prelucrarea pieilor.
 

<a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67945-biserica-sfantul-nicolae-tabacu' _fcksavedurl='/biserici-si-manastiri-din-romania/67945-biserica-sfantul-nicolae-tabacu' title='Biserica Sfantul Nicolae - Tabacu' class='linking auto'>Biserica Sfantul Nicolae Tabaci</a>

Pisania zugravita de deasupra usii de intrare are urmatorul cuprins: Aceasta sfanta si dumnezeeasca biserica s-a ridicat din temelie, intru cinstea si slava Sfantului Ierarh Nicolae, a Sfantului Mucenic Gheorghe, a Sfantului Spiridon si a Sfantului Sava cel Sfintit in zilele luminatului imparat Nicolae Pavlovici, fiind episcop Chiesarie, de robii lui Dumnezeu Radu Jipa, Sandul Popica, Ionita Lazaroiu, Andreiu Olteanu, Marzea Medelnicer, Dumitru Buzaeanu, Ignatie Chiranoiu, Anghel Tabacu, 1832.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Pentru fixarea in timp s-a folosit indemanarea zugravului Gavriil Andronescu pe icoanele din tampla, datand din anul 1833. Colectivul de pictori in frunte cu maestrul Chiriac, care au restaurat partial unele registre in anul 2002 au dat peste o datare cu mult mai devreme, si anume, anul 1804. Localnicii spun ca mai intai ar fi fost o mica bisericuta din acel an.
 

          Biserica Sfantul Nicolae Tabaci             Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Constructia bisericii s-a facut pe un teren a carei suprafata a fost determinata de posibilitatea locuitorilor de a ingradi doar intr-o zi, toata suprafata locului ce va ramane al bisericii. Atat au putut sa cuprinda intre gardurile provizorii.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

In exterior, biserica Tabaci seamana cu biserica Filip si cea de la Ogretin. Acoperisul cu pante domoale se termina cu streasina mare ca sa arunce apa ploilor. O tesla se inalta deasupra pronaosului. Clopotnita este din piatra de rau si permite trecerea pe sub doua arcuri de caramida.
 

          Biserica Sfantul Nicolae Tabaci            Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica se compune dintr-o nava, tampla de zid. Pronaosul este despartit de naos printr-un zid cu despartituri. Tampla e de zid, iar cadrele usilor din piatra, cu impodobiri in arc. Pronaosul se sprijina pe opt coloane. Arcurile sunt semicirculare si se leaga prin drugi de stejar ciopliti simplu.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Pictura a fost interpretata de Victor Bratulescu in Buletinul Comisiunii Monumentelor istorice. Biserica are o pictura exterioara care o impune printre altele. Scene cu Sfantul Gheorghe care inteapa balaurul, Sfantul Nicolae, cai in rosu, multi cai inaripati care predomina registrele exterioare.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Un registru pictural inconjoara zidurile cu medalioane rotunde, cu sfinti si manunchiuri de flori cu colorit bine armonizat. Picturile exterioare si interioare au fost refacute in ultimii ani prin eforturi materiale considerabile.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

De curand a fost refacuta anexa compusa din doua camere cu prispa si pivnita. Aici, spun batranii, ar fi fost prima scoala pentru copii tabacarilor. Documente nu sunt, dar logica ne indeamna sa luam in seama aceasta parere pentru ca cea mai apropiata scoala la vremea aceea era la Manastire.
 

         Biserica Sfantul Nicolae Tabaci            Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Actualul preot Gheorghe Bariceanu (anul 2004) este in posesia unui proiect pentru constructia unei case sociale destinata hramului si un spatiu destinat oamenilor nevoiasi.
 

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

          Biserica Sfantul Nicolae Tabaci             Biserica Sfantul Nicolae Tabaci        

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5044

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae Tabaci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE