Biserica Sfintii Apostoli din Radaseni

Biserica Sfintii Apostoli din Radaseni Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este o biserica ortodoxa din localitatea Radaseni, judetul Suceava, aflata la mica distanta de orasul Falticeni. Localitatea Radaseni se afla amplasata in partea de nord a Moldovei, la 3 kilometri mai spre vest de Falticeni si la 30 de kilometri mai spre sud de Suceava. Localitatea Radaseni se afla amplasata in sudul judetului Suceava, pe zona fostei granite ce delimita Bucovina de Regatul Austro-Ungar.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Inceputul asezarii Radaseni se pierde in negura timpului, dinainte de descalecatul Moldovei, satul fiind atestat de cercetarile efectuate de Nicolae Balcescu si Grigore Butureanu, intre anii 1888-1895, si continuate de profesor Vasile Ciurea, in anul 1930, care a gasit urme preistorice ce situeaza localitatea Radaseni printre statiunile preistorice ale paleoliticului tarziu.

Primele documente care atesta existenta satelor sunt: documentul oficial "Uricul" din 16 februarie 1424, prin care Alexandru cel Bun daruieste lui popa Iuga satul megies Buciumeni. Prin acest document, popa Iuga mai primeste 13 sate, printre care si satul Radaseni, al patrulea mai sus de Buciumeni.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Pentru a putea intra in comuna trebuie sa treceti de poarta de intrare in comuna, poarta care dateaza din anul 1978. Vorbind despre aceasta localitate, Mihail Sadoveanu spune: "De la Falticeni, adica satul lui Foltic, apuci in sus, spre miaza-noapte, pe langa vechea razesie a Buciumenilor, care mai pastreaza hartia domneasca a lui popa Bucium de la Alexandru Voda Batranul, prin marginea oprisenilor, adica asezarea lui Opris, si nu umbli pe jos decat o pret de jumatate de ceas pana la dealul ce se cheama horbaza apoi treci printr-o zona de gradini si frumoase gospodarii."

Biserica Sfintii Apostoli din Radaseni - scurt istoric

Biserica Sfintilor Apostoli este o biserica mare, alba, asezata in plin centrul localitatii. Aceasta biserica de sat este renumita in toata tara pentru Icoana Maicii Domnului, pastrata la Axionita, cunoscuta ca fiind facatoare de minuni. Icoana nu este insa singura bucurie duhovniceasca a locului, deoarece aici se mai afla si o racla cu Sfinte Moaste, dimpreuna cu un preot ce a inmultit harul si dragoste, Parintele Petru Irimescu.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Locasul de rugaciune a fost construit in perioada interbelica. Icoana Maicii Domnului, pictata la Schitul Lacu, din Sfantul Munte Athos ajunsese la Radaseni in anul 1921, in timpul unei mari secete. Biserica cea mare din Radaseni avea nevoie sa fie terminata. De cand primise binecuvantarea de zidire, din partea Prea Sfintitului Motropolit Pimen Georgescu, trecusera deja 70 de ani.

Parintele Petru Irimescu, legat de asezarea Radaseni prin sotia sa, Eugenia, s-a nascut in satul Plesesti, comuna Vulturesti. Despre ravna si rugaciunea acestui slujitor al Altarului, vom spune doar atat: singur, sau ajutat de sateni, a zidit din temelie ori a restaurat integral sase biserici (la Radaseni, Valea Glodului, Meresti, Poco­leni, Dumbrava Minunata, Falticeni), a con­struit case parohiale, case sociale si clopotnite.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Biserica din Radaseni, multi ani la rand biserica a fost un permanent santier. Renovarile exterioare si o noua haina de fresca interioara asteptau sa fie intrupate. Doar zidurile sunt vechi, in rest totul a fost innoit: pictura noua, cateva mozaicuri in exterior, catapeteasma, mobilier, icoane noi, un policandru unicat pentru intreaga zona, policandre diverse, vase de cult, covoare, incalzire centrala, un clopot de aproximativ o tona, alte clopote mai mici la biserica si cimitir, doua case sociale, la parohie si cimitir, prima cu o capacitate de peste 150 de locuri.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni          Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

In data de 16 iulie 1995, din mila si bunatatea lui Dumnezeu, si multumita ostenelii celor rugatori, impreuna cu Parintele Petru, Biserica Sfintii Apostoli a fost sfintita. La slujba, au participat, intr-un duh, trei ierarhi, 40 de preoti si peste 30.000 de credinciosi. Cu toate acestea, smerenia nu-l paraseste niciodata pe parintele Petru: a refuzat publicitatea, si-a cautat alte treburi cand operatorii si redactorii ii solicitau parerea la televiziune, nu si-a scris numele pe pisaniile bisericutelor zidite.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Icoana Maicii Domnului din Radaseni

Icoana Maicii Domnului de la Radaseni, se afla in aceasta biserica prin voia Domnului, fiind cumparata de arhimandritul Veniamin Piticariu de la Sfantul Munte Athos si fiind pictata de un pictor renumit de la Schitul Lacu, in jurul anului 1889. In legatura cu cumpararea acesteia, o minune a lui Dumnezeu a avut loc.

In anul 1891, parintele de la Manastirea Rasca a strans banut cu banut, galbeni, si i-a asezat in interiorul unui baston de lemn, din teama hotilor de pe drum. Plecand spre Sfantul Munte Athos, spre a cumpara o minunata icoana, el a luat cu sine acest baston. Din pricina unei furtuni, vasul aproape s-a rasturnat. El a scapat cu viata, insa toiagul s-a pierdut in apele furioase. Trist, calugarul a mers la Sfantul Munte, apoi vroia sa se intoarca in tara. Intr-un butic cu vechituri gasite in mare, el isi vede bastonul. Luandu-l, cumpara icoana si da slava lui Dumnezeu.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Icoana mare a Maicii Domnului facatoare de minuni e zugravita la Sfantul Munte Athos, de un pictor renumit. Sfanta icoana e prea frumoasa, imbracata peste tot cu argint bun si aurita peste tot, la Liov, in Galitia, cu pret de 1200 lei aur. Are juvele, sta sub geam de sticla cu privaz aurit. Este proprietatea parintelui Ieroschimonahul Veniamin Piticariu, arhimandrit si egumen al Sfintei Manastiri Rasca. Titlul sfintei icoane este: "Aceasta Sfanta Icoana a Maicii Domnului se numeste Portarita". Jos, pe argint, scrie: "Aceasta icoana s-a facut si s-a impodobit cu spesele mele - Veniamin Piticariu - 1892. Sfanta Icoana este o copie artistica de pe chipul Sfintei Icoane Portarita, de la Sfantul Munte Athos, de la Manastirea Iviron."

Datorita unei mari secete din anul 1921, icoana de la Manastirea Rasca a fost adusa in satul Radaseni, pentru o procesiune cu rugaciune, pe camp. Dupa procesiune, icoana nu a mai putut fi ridicata si luata din sat. Aceasta a fost vazuta ca un semn dumnezeuiesc, icoana ramanand pana astazi in sat. Vazand semnul ceresc, Arhimandritul Veniamin Piticariu a hotarat sa daruiasca Icoana Maicii Domnului, bisericii din Radaseni, cu dorinta de a fi ingropat alaturi de acest locas, lucru ce s-a implinit un an mai tarziu, in 1922, cand Dumnezeu l-a chemat in Imparatia Sa.

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Biserica Sfintilor Apostoli - Radaseni

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 41282

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli din Radaseni 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE