Biserica Sfintii Constantin si Elena - Galati

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Galati Mareste imaginea.

Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Galati a fost construita intre anii 1857-1863. Intrucat a fost zidita pe cel mai inalt loc al orasului mai este cunoscuta si sub numele „Catedrala din deal”. Lacasul de cult are forma de cruce si a fost ridicat dupa planul arhitectonic al catedralei din Cetatea Alba, insa la dimensiuni mai reduse. Biserica ii are drept ctitori pe trei comercianti prosperi din zona: Iordache Florea - medelnicer, Soare Ion si Nicolai Macarie.

Biserica “Sfintii Imparati” a fost construita in cadrul cimitirului Spitalului public din Galati. In acest cimitir au fost inhumati incepand cu 1808 soltati rusi cazuti in razboaiele contra turcilor. Tot in acest loc au fost inmormnatate victimele rapuse de epidemiile de holera din anii 1848 si 1855.

Biserica Sfintii Constantin si Elena -  Galati

Sfintirea bisericii a avut loc la 3 septembrie 1863, slujba fiind oficiata episcopul Melchisedec Stefanescu, locotenent de episcop al eparhiei Husilor. Dupa ce va fi ales Episcop al Dunarii de Jos, acesta va purta o grija deosebita acestui lacas de cult.

In randul celor care au contribuit de-a lungul timpului la sustinerea acestei biserici amintim pe printul caimacam Nicolae Vogoride, printul Mihail si printesa Smaranda Sturdza, arhiereul Meletie Sardion - egumenul Manastirii "Sf. Spiridon” din Iasi, arhiepiscopul Ghenadie Sendrea - arhiereu de Tripoli, cneazul Constantin Nicolaevici. Tarul Rusiei, Alexandru al II-lea a trimis 5 clopote si doua lazi cu odoare sfinte.

In anul 1909, langa biserica a fost ridicata o sala de conferinte, in care, intre anii 1909-1927 s-au sustinut conferinte duminicale. Au conferentiat: profesori, medici, avocati, ofiteri, scriitori, preoti, abordandu-se teme sociale, morale, istorice, culturale, economice si medicale. Printre conferentiari amintim pe: istoricul Nicolae Iorga, prof. univ. Simeon Mehedinti, pr. scriitor Gala Galaction si altii. Sala de conferinte, devenita apoi Caminul cultural "Sfintii Imparati” - primul de acest fel din tara noastra a fost locul unde s-a desfasurat activitatea culturala a orasului Galati, intre anii 1909-1947. In acest loc au avut loc manifestarile culturale si serbarile Seminarului Teologic „Sf. Andrei”, Liceului „V. Alecsandri”, Scolii Normale si Scolii Superioare Comerciale.

Biserica Sfintii Constantin si Elena -  Galati

Odata cu instaurarea regimului comunist activiatte aacestui camin cultural a incetat, fiind distrus mobilierul iar un numar mare de carti fiind arse.

In perioada interbelica, Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” a servit drept locas de inchinare si capela pentru elevii Seminarului Teologic „Sfantul Andrei”. De-a lungul timpului lacasul de cult a avut de suferit de pe urma numeroaselor cutremure de pamant si a altor cauze fiind insa reparata de fiecare data.

Biserica Sfintii Constantin si Elena -  Galati

Biserica Sfintii Imparati a fost pictata intre anii 1959-1962, de catre Gheorghe Vanatoru. Frescele au o suprafata de 1500 mp. Ca o particularitate a picturii murale, pe peretele absidei dinspre miazanoapte unele personaje din tablourile picturale poarta caciula de cioban, iar unele sfinte femei poarta fote viu colorate.

In urma realizarii unor imprtante lucrari de reabilitare a bisericii, aceasta a fost resfintita pe 25 septembrie 2011, de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop dr. Casian la Dunarii de Jos.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

16 Mai 2014

Vizualizari: 10176

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE