Biserica Sfintii Constantin si Elena - Jilava

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Jilava Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena se afla in comuna Jilava, pe drumul ce leaga intre ele orasele Bucuresti si Giurgiu. Prima biserica din localitate a fost construita in mijlocul satului, pe malul raului Sabar, inainte de anul 1716, cand apare pomenit in documente "popa Radu de la Jilava".

"Cel ce chipul Crucii stralucind pe cer mai mult decat soarele l-ai vazut si biruinta semnului Domnului bine ti-a descoperit, cu care intr-armandu-te pe toti vrajmasii i-ai biruit, acum si noua celor ce ne plecam genunchii inaintea icoanei tale, Sfinte Imparate Constantin, da-ne noua, impreuna cu buna ta maica, Imparateasa Elena, ajutor, celor ce cantam voua: Bucurati-va, parintii crestinilor!"

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Jilava

Actuala biserica din Jilava, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost construita in anul 1817, de catre Iancu si Raluca Filipescu, preoprietarii satului. Primul preot al acestei biserici a fost parintele Dumitru "Duhovnicul", care va si muta biserica pe colina actuala, dupa inundarea satului vechi.

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Jilava

Pisania bisericii marturiseste urmatoarele: "In anul 1831 a suferit de la cutremur, fiind reparata si incercuita cu fier, preot fiind Marcu Duhovnicul. In anul 1889 a fost reparata de preotul Petru Popescu. La anul 1895 a fost zugravita cu cheltuiala Anastasia si Stefan Petrovici Armis. De asemenea, a mai fost reparata in 1907 si 1922, in urma primului razboi mondial, prin indemnul preotilor Nicolae Sachelarie si Florea Ionescu, cu obolul enoriasilor. A fost reparata si invelita din nou cu tabla plumbuita, in anul 1930, iar in anul 1955 a fost restaurata prin purtatori de grija preoti Teodor Totolici si Mihail Teodorescu."

Dupa cutremurul din 4 martie 1977, biserica a fost consolidata si infrumusetata, precum si clopotnita. Acum a fost realizata actuala pictura a bisericii, precum si frescele exterioare. Intre anii 2001-2002 a fost construita cancelaria parohiala si o capela. Biserica a fost resfintita de catre Preasfintitul Sebastian Ilfoveanu. Catapeteasma bisericii a fost construita din lemn de stejar, nuc si tei, precum si cele peste saizeci de strani si cele doua iconostase. Pardoseala a fost si ea innoita.

In biserica din Jilava au slujit urmatorii preoti parohi: Dumitru Duhovnicul, 1817; Marcu Duhovnicul, 1831; Petru Popescu, 1859; Nicolae Sachelarie, 1869-1930; Mihail Teodorescu, 1930-1943; Teodor Totolici, 1943-1978; Cate Gheorghe, 1978-2009; Ganciu Emanuel Victor, 2010. Printre ultimele lucrari de ingrijire a bisericii se numara instalarea noilor ferestre, cu geam termopan si vitralii, si instalarea unei centrale termice pe gaze.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2013

Vizualizari: 4017

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Jilava 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE