Biserica Sfintii Constantin si Elena - Magurele

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Magurele Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena este o biserica ortodoxa aflata in orasul Magurele, aflat pe malul stang al raului Sabar, la o distanta de aproximativ zece kilometri de centrul orasului Bucuresti, in partea sud-vestica a judetului Ilfov.

Cele mai insemnate sate care alcatuiesc actualul oras Magurele sunt Gherman si Filipescu, numite astazi Alunis si Ciocarlia. In urma reformei adiministrative din anul 1968, satelor Alunis si Ciocarlia li s-au alaturat satele Varteju, Nefliu si Dumitrana.

Din documente aflate in Arhivele Statului se cunoaste faptul ca zona pe care se intinde astazi orasul Magurele a fost mosia Doamnei Stanca, pe care, mai tarziu, voievodul Mihai Viteazul a daruit-o Ilincai, fiica lui Nicolae Voda Patrascu si nepoata lor. Aceasta, la randul ei, a incredintat-o fiului ei, Stefan Voda Cantacuzino. Dupa ce trece prin mana mai multor boieri, aceasta mosie ajunge in posesia familiei Otetelesanu.

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Magurele

Biserica a fost construita intre anii 1851-1853, de catre Elena si Ioan Oteteleseanu, cu osteneala (munca) locuiorilor mosiei. Ctitorii au inchinat biserica sfintilor ocrotitori: Sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfantul Ioan Botezatorul.

Testamentul ctitorului Oteteleseanu, intocmit in anul 1876, prevedea ca mostenitorul mosiei sa infiinteze un Institul pentru Fete. Acesta din urma a fost infiintat in anul 1893, de catre Ioan Kalinderu. Elevele care studiau in aceasta institutie cantau in corul bisericii. Dupa o vreme, cand Institutul de Fete a fost incredintat Academiei Romane, acesta a gazduit Scoala Normala de Fete. Din anul 1944 a gazduit o scoala de ofiteri, iar pana astazi serveste drept sediu al Institutului de Fizica Atomica.

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - Magurele

Biserica a fost zidita in forma de cruce, cu o singura turla, din caramida subtire, si inzestrata cu toate obiectele liturgice necesare. Deasupra pronaosului este asezata clopotnita, intre doua turle mici. Biserica are lungimea de 26 metri si latimea de 5 metri. In pronaos se afla randuite doua camere laterale, din cea aflata in partea dreapta pornind o scara de lemn, in forma de spirala, care urca in cafas si clopotnita.

Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn, iar icoanele acesteia au fost pictate de pictorul Gheorghe Tattarescu, dupa intoarcerea lui din Italia. Biserica a fost pictata in anul 1853, de catre pictorul Tattarescu.

In partea stanga a naosului se afla un amvon suspendat, randuit pentru citirea Sfintei Evanghelii. Policadrul cel mare, din bronz, are optsprezece brate, impartite pe doua randuri. Acesta prezinta vrejul sub care s-a adapostit Prorocul Iona, la marginea cetatii, atunci cand se intristase ca Dumnezeu nu-i indeplinise prorocia de a pierde cetatea Ninive Vrejul reproduce o planta asemanatoare unui pepene galben (vrej cu frunze, flori si fruct).

Din pricina igrasiei, biserica a avut mult de suferit. Pana in anul 1964 s-au efectuat doar lucrari de mica amploare. Abia in anul 1964 biserica a fost reparata radical. S-a curatat tencuiala si s-au uscat zidurile, atat in exterior, cat si in interior, iar prin ziduri s-au sapat tuburi de aerisire.

In anul 1992, Biserica Sfintilor Imparati Constantin si Elena a fost supusa unei serii de lucrari de consolidare si reparatii capitale. Se lucreaza la restaurare a picturii interioare, in timp ce icoanele se afla si ele in proces de restaurare. Pardoseala veche a fost inlocuita cu placi de granit.

"Cel ce chipul Crucii stralucind pe cer mai mult decit soarele l-ai vazut si biruinta semnului Domnului bine ti-a descoperit, cu care intr-armindu-te pe toti vrajmasii i-ai biruit, acum si noua celor ce ne plecam genunchii inaintea icoanei tale, Sfinte Imparate Constantin, da-ne noua, impreuna cu buna ta maica, Imparateasa Elena, ajutor, celor ce cintam voua: Bucurati-va, parintii crestinilor!"

"Luminatori care ati luminat lumea cu dreapta credinta, voi cu adevarat v-ati aratat, de Dumnezeu incununatilor Imparati Constantin si Elena; primiti acum si rugaciunile noastre si le duceti Imparatului Hristos, pe care Il slavim ca pe Unul ce v-a incununat pe voi, cintindu-I cu voi si cu toate ostile ceresti: Aliluia!"

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 1355

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Magurele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE