Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon Mareste imaginea.

Biserica Subesti, inchinata Sfantului Ierarh Spiridon, este o minunata biserica din Campulung Muscel, judetul Arges, zidita la mica distanta de Manastirea Negru Voda. Biserica pastreaza o frumoasa arhitectura, dimpreuna cu un set de originale fresce, partial in exterior, dar in intregime in interior.

In zona Campulung Muscel multe si deosebite biserici au inaltat rugaciune lui Dumnezeu. Dintre cele mai deosebite biserici din zona, se cade sa facem pomenire de urmatoarele: Biserica Domneasca, zidita de Doamna Chiajna si de fiul acesteia, Petru cel Tanar, undeva prin anul 1567; Biserica Schei, inaltata langa platoul Gruiului, care a fost arsa de otomani, insa refacuta putin mai tarziu; Biserica Marina, ridicata peste o veche zidire mica si fara turle; Biserica Olari, inchinata Sfantului Gheorghe; Biserica Fundeni; Biserica Sfantul Ilie; Biserica Flamanda; Manastirea Negru Voda; Biserica Baratia; Biserica Sfanta Troita; Biserica Bradul si Biserica Sfanta Vineri.

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Biserica Sfantul Spiridon - Subesti este biserica zidita de breasla negustorilor de sube, undeva prin anul 1779. Pictura acesteia trimite la Manastirea Hurezi, stilul brancovenesc rasarind parca si pe aceste meleaguri. Biserica originala a fost zidita intre anii 1551-1552. Ea va fi insa reconstruita in intregime, de la temelie si pana la turla, in anul 1779.

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Biserica numita „Popa Ene” sau „Subesti”, de la numele bresleei ce a ctitorit-o, este cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sfantul Spiridon, desi hramul ei principal este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Posibil ca primul hram sa fi fost al bisericii celei vechi.

Biserica actuala este cea ridicata in anul 1779, in vremea lui Alexandru Ipsilanti, de catre arhimandritul Dositei, egumen al Manastirii Negru Voda - Campulung. Alaturi de egumen, cel de-al doilea ctitor este logofatul manastirii, Trandafir. Acestea sunt consemnate in pisania de piatra, asezata deasupra usii principale de intrare in biserica.

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Biserica Subesti este construita in stilul tipic vremii in care a fost inaltata. Ea pastreaza un pridvor deschis, avand doua turle de dimensiuni modeste. Sfantul Altar este semicilindric in interior, dar cu forma de pentagon in exterior. Usile diaconesti sunt pastrate in forma lor originala, fiind de o mare valoare, in vreme ce usile imparatesti nu s-au mai pastrat.

Naosul are doua abside laterale, nu foarte adanci, poligonale la exterior, si este incununat cu o turla deschisa, cilindrica, inalta, prevazuta cu doua randuri a cate opt ferestre dreptunghiulare.

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Pronaosul este aproape patrat, avand o singura fereastra, pe latura lui sudica. Bolta pronaosului este inalta, calota sferica fiind sprijinita pe pandantivi si pe patru arce inguste. Deasupra pronaosului a fost realizata din zidarie de caramida o baza patrata peste care se ridica o turla inalta de modelul si proportiile turlei de peste naos.

Proiectantul lucrarilor de consolidare-restaurare a fost societatea SC LUCARNA SRL, executantul fiind SC CONSEL PROD SRL. Lucrarile de reaprare au constat in sistematizarea verticala, refacerea trotuarului de protectie, refacerea locala a sarpantei si in totalitate a streasinii, protejarea invelitorii din tabla, refacerea ancadramentelor ferestrelor, restaurarea fatadelor prin refacerea in totalitate a tencuielilor, cat si restaurarea picturii si a lespezilor de piatra.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6372

Voteaza:

Biserica Subesti - Sfantul Spiridon 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • C AdrianPostat la 2010-07-10 23:00

    Veselitum-am de cei ce mi-au zis mie"In Casa Domnului vom merge",iar eu intru multimea indurarilor Tale voi intra in Casa Ta Doamne,inchinane-vom in Biserica Ta cea sfanta,Doamne povatuieste-ma cu dreptatea Ta.Pentru vrajmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea ca fara de alunecare sa preaslavesc o dumnezeire:pe Tatal,pe Fiul si pe Sfantul Duh

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE