Biserica Toti Sfintii - Ramnicu Valcea

Biserica Toti Sfintii - Ramnicu Valcea Mareste imaginea.

Biserica Toti Sfintii, aflata in centrul orasului Ramnicu Valcea, este un locas de cult care dateaza inca din secolul al XVIII-lea. Aceasta biserica a luat parte la mai multe evenimente istorice de mare importanta pentru istoria nationala.

In aceasta biserica mareata au fost sfintite steagurile de lupta folosite in Revolutia din 1848, tot aici a fost proclamata prima "Constitutie" a Tarii Romanesti si tot aici au fost binecuvantati soldatii romani, inainte de Razboiul de Independenta.

Biserica Toti Sfintii - Ramnicu Valcea

Biserica Toti Sfintii a fost construita intre anii 1762-1764, de catre episcopul Grigorie Socoteanu, care s-a straduit mult sa intareasca dreapta credinta in eparhia sa. Din motive nestiute, in data de 21 mai 1764, episcopul Grigorie s-a retras din scaunul episcopal, in locul sau fiind randuit episcopul Partenie, fostul staret al Manastirii Lainici.

 Biserica Toti Sfintii - Valcea

Urmatorii ctitori de seama ai bisericii au fost negustorul Hagi Constantin Malache, ieromonahul Teodor, egumenul Schitului Dobrusa, si alti iubitori de Dumnezeu crestini, din neamul episcopului Socoteanu. Al doilea ctitor, negustorul valcean, nu a terminat nici el biserica, din pricina unei boli, fiind nevoit sa plece tocmai in Austria.

O traditie locala spune ca negustorul Hagi Constantin ar fi vrut sa inchine biserica Sfantului Mare Mucenic Mina, dupa ce, in anul 1729, ar fi fost prins cu o inselaciune, in targul orasului. El ar fi fagaduit lui Dumnezeu ca nu mai fura niciodata in pravalia sa si ar fi hotarat sa aseze biserica sub ocrotirea Sfantului Mina, ocrotitorul celor pagubiti.

Pictarea bisericii, in fresca, s-a intins pe aproape o suta de ani. Intr-un loc aparte, in Sfantul Altar, sunt zugravite trei scene rare: Jertfa lui Avraam, Jertfa lui Melchisedec si cei Trei Tineri care au fost inchisi in groapa cu lei si in cuptorul din Babilon, Anania, Azaria si Misail. In grosimea zidului, recent, a fost descoperita o tainita, folosita pentru ascunderea obiectelor de pret ale bisericii.

 Biserica Toti Sfintii - Valcea

In biserica sunt asezate, spre inchinare, particele din Moastele Sfantului Mare Mucenic Mina, ale Sfantului Ioan Gura de Aur, ale Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie si ale Sfintei Mucenite Paraschevi.

In aceasta biserica mareata au fost sfintite steagurile de lupta folosite in Revolutia din 1848, condusa de generalul Gheorghe Magheru, tot aici a fost proclamata prima "Constitutie" a Tarii Romanesti, in ziua de 20 iunie 1848, si tot aici au fost binecuvantati soldatii romani, inainte de Razboiul de Independenta. De asemenea, istoricii sunt de parere ca in aceasta biserica a fost cantat, pentru prima data, imnul national al Romaniei, "Desteapta-te, romane!"

 Biserica Toti Sfintii - Valcea

Biserica inchinata Tuturor Sfintilor, precum se vede in fresca deosebita asezata pe frontonul bisericii, si Sfantului Mare Mucenic Mina, este socotita drept unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice de la inceputul secolului al XVIII-lea. Arhitectura acesteia imbina in mod armonios stilul brancovenesc, dezvoltat mai ales la Manastirea Hurezi, cu stilul romanesc prezent la Manastirea Curtea de Arges si Manastirea Dealu.

In curtea Bisericii Toti Sfintii a functionat, vreme de peste o suta de ani, cea mai veche biserica parohiala din tara noastra. Aceasta a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, de catre preotul paroh al bisericii. In cele doua clase ale gradinitei, sub indrumarea unei maici, invatau peste cincizeci de copii, ortodocsi, catolici, luterani si evrei.

Intre anii 2009-2012, pe locul vechii gradinite a fost construit un nou centru social si o noua gradinita, dupa normele europene. Astazi, gradinita parohiala, asezata sub ocrotirea Tuturor Sfintilor, are sase clase si peste 130 de copii care ii urmeaza cursurile.

Teodor Danalache

Biserica Toti Sfintii - Valcea

Pe aceeaşi temă

01 Iulie 2013

Vizualizari: 7470

Voteaza:

Biserica Toti Sfintii - Ramnicu Valcea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE