
Capela din curtea Castelului Cantacuzino, aflat in cartierul Zamora, din localitatea Busteni, judetul Prahova, este inchinata Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, praznuit in ziua de 23 aprilie.
"Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorilor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."
Castelul Cantacuzino - Zamora
Castelul Cantacuzino, din cartierul Zamora, al localitatii Busteni, terminat de construit in anul 1911, dupa un proiect intocmit de arhitectul Grigore Cerchez, a fost construit la dorinta printului Gheorghe Grigorie Cantacuzino. Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana in anul 1948, cand a avut loc nationalizarea acestuia si transformarea lui in Sanatoriu, pentru membrii Ministerului de Interne.
Astazi, castelul adaposteste un muzeu. In pavilionul central se gasește o colectie de heraldica, reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic. In perioada in care cladirea a servit ca sanatoriu, peretii au fost vopsiti uniform. Dupa retrocedare, a inceput un amplu proces de restaurare a picturilor originale.
Capela Castelului Cantacuzino - Busteni
Capela castelului a fost construita-renovata intre anii 1935-1936, de catre Gheorghe Grigorie Cantacuzino, impreuna cu familia sa, pe un domeniu al cantacuzinilor. Precum aminteste pisania locasului de cult, acesta a fost construit "spre a servi ca loc de inchinaciune si de implorare a milei si ajutorului lui Dumnezeu, pentru familia si ostenitorii sai".
Bisericuta de lemn a fost construita din barne, in stil maramuresan. Potrivit documentelor, biserica a fost construita candva in primii ani ai secolului trecut, insa sfintirea ei a avut loc abia in ziua de 13 septembrie 1936. Biserica a fost inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta.
Intre anii 1936-1948, capela palatului a fost folosita ca biserica parohiala, de credinciosii din zona si de urmasii ctitorilor. Apoi, intre anii 1948-1994, biserica a fost inchisa, iar slujbele nu s-au mai savarsit. In aceasta perioada, in castel si pe domeniul din jurul acestuia a fost amenajat un Sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza.
Cu voia lui Dumnezeu, in primii ani dupa Revolutie, biserica a fost reconstruita integral, in acelasi loc, pe o fundatie noua, din piatra, si avand aceeasi arhitectura cu cea originala. Cheltuielile privind constructia si dotarea bisericii cu toate obiectele de cult necesare savarsirii sfintelor slujbe au fost suportate de Ministerul de Interne și de o parte dintre credincioși, aflati in purtarea de grija a parintelui Benone Tanase.
Noua capela a Castelului Cantacuzino a fost sfintita in ziua de 29 mai 1994, de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Intre anii 1994-2005, preot capelan a fost parintele Benone Tanase, iar dupa aceea, a fost parintele Ioan Catanescu, administratorul "Casei de Odihna" a preoților, din localitatea Busteni. Apoi, din vara anului 2009, in capela au slujit preotii Dinca Niculae si Barbu Iulian, din Busteni.
In vara anului 2010, prin desprinderea din Parohia Nasterea Maicii Domnului, din Busteni, a luat fiinta Parohia Zamora. Preot slujitor este parintele Barbu Iulian. In prezent, se lucreaza la intocmirea actelor necesare construirii unei noi biserici, de mari dimensiuni, langa Castel. Noul locas de rugaciune il va avea drept ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.
"O, Mucenice Gheorghe, nume dulce si scump tuturor credinciosilor, aceasta scurta lauda, ce o aducem tie, cu blandete primeste-o, si de tot felul de intamplari fereste pe cei ce canta lui Dunmezeu: Aliluia!"
Iulian Predescu
-
Pietriceaua - o biserica mica din Biserica Mare a neamului romanesc
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Biserica de lemn din Dridul Snagovului
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Schitul Sfanta Maria-Cricov
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Complexul monahal Zamfira
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Manastirea Sinaia - biserica cea mare
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.