Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc Mareste imaginea.

Chilia parintelui Arsenie Papacioc se afla in mijlocul curtii Manastirii Sfanta Maria, din localitatea Techirghiol, judetul Constanta, pe malul lacului Techirghiol. Parintele Arsenie s-a nascut in ziua de 15 august 1914, in localitatea Misleanu, din judetul Ialomita, si a trecut la cele vesnice in ziua de 19 iulie 2011, in chilia sa din Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol, judetul Constanta, la varsta de 97 de ani.

Parintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a nascut pamantul romanesc, a ramas in amintirea crestinilor sub chipul parintelui luminos si bland ce ii intampina pe toti cei care treceau pragul manastirii din statiunea balneara Techirghiol.

Cuviosul Arsenie Papacioc

Anghel Papacioc, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in ziua de 15 august 1914, in localitatea Misleanu, din comuna Perieti, judetul Ialomita. Parintii sai, Vasile si Stanca, au primit de la Dumnezeu sapte copii.

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

In anul 1941, tanarul Anghel a fost arestat si condamnat la inchisoare pentru "apartenenta la Miscarea Legionara". In anul 1946, dupa eliberare, a avut intentia de a intra in obstea monahala din Manastirea Frasinei, judetul Valcea. Pentru ca nu este primit, ajunge sa uceniceasca in Manastirea Cozia, din judetul Valcea, si Manastirea Antim, din Bucuresti.

Ajuns in Cozia, este randuit in ascultarea de paraclisier. Apoi, ajunge sa predea copiilor din scoala. Pentru ca ii invata pe copii sa fie credinciosi, comunistii ii interzic sa mai predea, iar Anghel se retrage la un metoc al Manastirii Cozia, langa Caracal. Este luat de parintele Gherasim Iscu, staretul Manastirii Tismana, si ascuns in Schitul Cioclovina, unde petrece vreme de aproape doi ani.

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

Mitropolitul Firmilian al Olteniei doreste sa-l aduca in Seminarul Teologic, in postul de spiritual, insa comunistii nu-i aproba planul. Ajunge in Manastirea Sihastria, unde, in ziua de 26 septembrie 1949, este tuns in monahism, cu numele Arsenie, de catre parintele Petroniu Tanase. La slujba participa si parintele Sofian Boghiu si parintele Benedict Ghius. Staret era parintele Cleopa Ilie, iar duhovnic era parintele Paisie Olaru.

Intre anii 1949-1950, parintele Arsenie Papacioc a lucrat ca sculptor, in Institul Biblic, din Bucuresti. In anul 1951 a fost hirotonit preot, pe seama Seminarul Teologic Monahal, din Manastirea Neamt. Intre anii 1952-1958, parintele Arsenie a fost preot duhovnic in Manastirea Slatina, din judetul Suceava.

In vara anului 1958 a fost arestat din nou, pentru ca facea parte din "grupul isihasm Rugul Aprins". Este condamnat la 20 de ani de munca silnica. Dupa trei luni de anchetare si chinuri, in Suceava, este dus la inchisoarea din Vaslui, apoi in inchisoarea din Aiud. A fost eliberat in anul 1964.

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

In anul 1965 a fost numit paroh in comuna Filea de Jos, din eparhia Clujului. Mai apoi, a slujit ca preot duhovnic in Manastirea Caldarusani, Manastirea Dintr-un Lemn si Manastirea Cernica. Intre anii 1969- 1970, a fost staret al Manastirii Cheia, din judetul Prahova.

In anul 1976, parintele Arsenie Papacioc a fost randuit, ca preot duhovnic, in Manastirea Sfanta Maria, din localitatea Techirghiol, intemeiata de Patriarhul Justinian. Aici a slujit parintele Arsenie lui Dumnezeu si oamenilor vreme de mai bine de 35 de ani.

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc - Techirghiol

Parintele Arsenie Papacioc a trecut la cele vesnice in ziua de 19 iulie 2011, in chilia sa din Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol. A fost inmormnatat in ziua de 21 iulie, in curtea manastirii, langa statuia si izvorul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon. Mormantul sau este un adevarat loc de pelerinaj, parintele Arsenie continuand sa-i binecuvinteze pe cei care vin sa-i aprinda o lumanare si sa-i ceara ajutorul.

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

Chilia parintelui Arsenie Papacioc ii primeste inca pe cei care il cauta pe marele duhovnic. In acest loc binecuvantat se pastreaza inca linistea si blandetea parintelui, care, vreme de peste 35 de ani, i-a primit la sine pe toti cei impovarati si indurerati. In chilia parintelui, toti au aflat raspunsurile dorite si calea de urmat pentru dobandirea celor de folos.

Iulian Predescu

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2014

Vizualizari: 9234

Voteaza:

Chilia Parintelui Arsenie Papacioc 4.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • nicolae mariaPostat la 2014-02-03 12:02

    Prea Cuvioase Parinte Arsenie , cu harul tau care l-ai castigat, cu mila lui Hristos Dumnezeu, roaga-te si pentru mine, pacatoasa, si familia mea. Amin!

  • vasilica vasilePostat la 2013-11-22 09:02

    Prea Cuvioase Parinte Arsenie, de-ai castigat harul si mila lui Hristos Dumnezeu, roagate si pentru noi pacatosii. Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE