Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant Mareste imaginea.

Manastirea Pogorarea Duhului Sfant, aflata in satul Blanoiu, comuna Racovita, judetul Valcea, a fost construita in anul 2011, de catre preotul Ioan Comaneci si fratele Vasile Timis. Manastirea Blanoiu se afla la altitudinea de 800 de metri, in localitatea Racovita, la aproximativ 55 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea si la 57de kilometri de orasul Sibiu.

"Veniti toti credinciosii sa preaslavim Pogorarea Sfantului Duh, Cel care din sanurile Tatalui a purces asupra Apostolilor, acoperind ca si cu niste ape pamantul de cunostinta lui Dumnezeu si invrednicind de harul cel de-viata-facator al infierii si de slava cea de Sus pe cei ce alearga la El intru curatie, sfintind si indumnezeind pe cei ce striga: Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi!"

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant

Piatra de temelie a bisericii mari a fost pusa în ziua de 2 octombrie 2010, de catre Înaltpreasfintitul Gherasim, arhiepiscopul Ramnicului, si de Preasfintitul Emilian Lovisteanul. Paraclisul manastirii, inchinat Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei, si corpul de chilii, asezat sub ocrotirea Acoperamantului Maicii Domnului, au fost sfintite in ziua de 2 octombrie 2010, de catre Preasfintitul Emilian, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi.

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant

Biserica a fost construita in jumatate de an, lucrarile incepand in ziua de 27 martie 2011 si fiind incheiate in ziua de 16 octombrie 2011. In aceasta zi, biserica a fost sfintita de acelasi sobor cu oaspeti de seama. La acest eveniment a participat si Preasfintitul Andrei, episcop-vicar al Mitropoliei Sibiului.

Biserica este construita din caramida, în forma de cruce bizantina, si are doua turle. Turla mare este asezata pe naos, iar turla mica este asezata pe pridvor. In turla mica este asezat clopotul. Planul si arhitectura manastirii au fost realizate de parintele Ioan Comaneci.

Muncitorii care s-au ostenit cu zidirea acestei frumoase manastiri au fost parintele Ioan Comaneci, obstea de calugari din Manastirea Gruiu Lupului, obstea de maici din aceasta manastire, impreuna cu o seama de credinciosi din zona si din tara.

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant

Obstea manastirii, care aduna doisprezece maici, este indrumata de stareta Ierusalima Lazari. In cadrul manastirii functioneaza un atelier de pictura si un atelier de croitorie. Maicile mai lucreaza metaniere si cruci. In timpul ramas liber intre slujbe si randuiala personala de rugaciune, maicile se ocupa cu gradinaritul.

"O, noian purtator de lumina al iubirii celei mantuitoare, Duhule Facator de Viata, incalzeste cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel inghetat intru faradelegi, grabeste pieirea raului, cu nepatrunsele Tale judecati, si ne descopera cum sa praznuim in vesnicie adevarul cel dumnezeiesc, astfel ca sa fie Dumnezeu totul intru toate, si cele ceresti si cele pamantesti si cei izbaviti de iad, dimpreuna sa cante: Aliluia!"

Iulian Predescu

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2014

Vizualizari: 8194

Voteaza:

Manastirea Blanoiu - Pogorarea Duhului Sfant 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Lena ChisPostat la 2016-05-17 17:56

    Foarte frumoasa aceasta manastire, cu o incarcatura emotionala deosebita. Am fost recent si am fost intampinati de maicutele de acolo cu multa bucurie, bunatate si dragoste. Multumesc Bunului Dumnezeu ca am ajuns si, ma voi intoarce de cate ori voi avea posibilitatea.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE