Cuvant la Pogorarea Duhului Sfant

Cuvant la Pogorarea Duhului Sfant Mareste imaginea.

Pogorarea Duhului Sfant peste apostoli s-a intamplat la scurt timp dupa Inaltarea Domnului lisus Hristos la cer. Trebuia sa Se inalte Iisus ca Om in intimitatea Sfintei Treimi, la dreapta Dumnezeirii, asadar la locul de suprema cinste, putere si autoritate, ca prin umanitatea Lui sa Se reverse peste omenire indeobste Duhul Sfant, Care este in launtrul Fiintei Divine. Cata vreme Fiul lui Dumnezeu nu era intrupat, distanta care se afla peste tot intre Dumnezeu si creatura se pastra si intre Duhul Sfant si omenire. Iar dupa aceea, cata vreme umanitatea asumata de Fiul lui Dumnezeu n-a fost inaltata in resedinta intima a Dumnezeirii, nu era inca mediul sau izvorul desavarsit al transmiterii Duhului, oamenilor, cu care ea se afla in comunitate de fiinta.

Prin intrupare, Iisus S-a apropiat in masura suprema de noi. Dar apropierea aceasta ne putea transmite toata puterea dumnezeiasca numai dupa ce natura Sa umana, prin care ni S-a apropiat se salasluia in adancul Dumnezeirii, fara sa inceteze a fi aproape de noi. Acest eveniment s-a produs prin inaltare.

,,Dar Eu va spun adevarul: Va este de folos sa Ma duc Eu. Caci daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca Ma voi duce, iI voi trimite la voi” (Ioan 16, 7).

Evenimentele acestea de ordin suprafiresc au o analogie in viata noastra umana, care este facuta dupa chipul celor ceresti.

Dupa ce a plecat dintre noi, prin moarte, cineva de-al nostru, ne devine, intr-un anumit sens mai aproape. Moartea ni-i apropie si mai mult pe cei ce ne-au fost apropiati in viata, spune filosoful francez Louis Lavelle. Prezenta trupeasca a cuiva ne face sa nu ne dam seama de importanta spirituala a persoanei sale. Multi au facut experienta ca apropiindu-se si stand mai mult timp in preajma unui om mare prin talentul sau chiar prin geniul sau, s-au obisnuit sa-l vada ca pe orice om comun. Trupul prea apropiat astupa adancile orizonturi spirituale in care traieste el, ispitindu-te sa-l judeci dupa ceea ce prezinta prin trup comun cu toata lumea. Este necesara o distantare cu trupul ca, nemaivazand trupul si nemaiimpiedicandu-ti-se vederea in el, sa contempli ceea ce vine de la el si de la distanta, adica spiritul. Tot Lavelle (,,De l’ Acte”) spune ca noi nu simtim decat uneori tot adancul, oarecum infinit, de taina si de dar care ne este harazit in orice persoana ce ne este aproape. Obisnuinta ne ingusteaza vederea si capacitatea de a ne bucura prin contemplatie si participare de tot ce cuprinde ea pentru noi.

De cate ori nu ni se umple inima de duiosie dupa ce ni s-a departat o persoana trupeste, intelegand abia acum toata dragostea ei fata de noi si regretand toata neintelegerea noastra fata de ea. Aceasta inseamna ca acea persoana, departandu-ni-se trupeste, ne devine mai aproape, mai deschisa cu duhul ei, patrunzand de-abia acum inlauntrul nostru. Fuziunea sufleteasca se face deplin abia prin distantarea trupeasca. Iubirea are nevoie de o distantare trupeasca din cand in cand pentru intensificarea ei. Dar simtirea acestei apropieri sporite a celui plecat, cu marea amplificare de putere spirituala pe care o produce nu este numai rodul amintirii sau in general al vreunui proces pur subiectiv, ci al comuniunii reale, dar netrupesti, cu cel plecat. Acela este acum cu duhul sau aproape, cu tot duhul sau, cum nu putea fi pana era aproape cu trupul.

Astfel, Duhul Sfant coborat peste apostoli la zece zile dupa inaltarea Domnului la cer, este Duhul Lui, Duhul dumnezeiesc, in toata actualizarea puterilor Lui, prin El fiind cu mult mai aproape, in mod real mai aproape, ca in timpul vietii Sale pamantesti, insusi Iisus Hristos. Puterea Duhului Sfant, care este nedespartita de prezenta lui Iisus Hristos a inflacarat si inflacareaza in toate timpurile curajul slujitorului Domnului, de a-L propovadui.

Iata de ce, tocmai in preajma inaltarii Sale, Iisus le spune ucenicilor: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh [...]. si iata, Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” (Matei 28, 19-20).

Parintele Dumitru Staniloae

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2019

Vizualizari: 4332

Voteaza:

Cuvant la Pogorarea Duhului Sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE