Manastirea Bogdanesti

Manastirea Bogdanesti Mareste imaginea.


Manastirea Bogdanesti

Manastirea Bogdanesti este o manastire amplasata in satul Bogdanesti (din judetul Suceava), la o distanta de circa 5 kilometri de orasul Falticeni.

Aici a fost construita o biserica, in jurul anului 1363, de catre voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Distrusa din temelii de tatari, obstea monahala a fost stramutata in anul 1542 la nou-infiintata Manastirea Rasca, construita in vecinatate.

Manastirea Bogdanesti

Satul Bogdanesti este o asezare de vechi razesi, aflata in apropierea primei capitale, Baia. In aceasta localitate, in jurul anului 1363, voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), impreuna cu doamna Maria, a zidit o manastire denumita Schitul Bogdanesti (sau Bogoslovul), pentru a servi drept biserica domneasca si loc de rugaciune.

In lucrarea "Istoria Sfintei Manastiri Rasca", arhimandritul Narcis Cretulescu precizeaza urmatoarele lucruri in legatura cu intemeierea ei: "Pe la anii 1343-1365, un Bogdan-Voda, poate cel dintai cu acest nume, se intoarce din bejenie de la Maramures, inconjurat de moldoveni si cler, se stabileste in targul Baia, se face proprietar pe mosia cu satul Bogdanesti si in memoria descalecarii lui cladeste biserica Manastirii Bogdanesti, pe numele lui, biserica cu hramul Sfantul Nicolae".

Manastirea Bogdanesti

Fiind construita din lemn, biserica a rezistat curgerii timpului si atacatorilor timp de 150 ani, pana in anul 1510, cand a fost distrusa din temelii de tatari. Intre anii 1511 si 1512, cativa calugari vrednici au vrut sa o refaca tot pe vechiul amplasament, cu sprijinul lui Bogdan al III-lea cel Orb, fiul lui Stefan cel Mare.

Dupa cum afirma Narcis Cretulescu in lucrarea sa, "Bogdan o inzestreaza cu obiecte de gospodarie, cu mosia Bogdanesti, inconjuratoare manastirii, ii da zestre alte pamanturi domnesti, luate din trupul pamanturilor manastirii Neamt".

Manastirea Bogdanesti

Incercarea de reconstruire a manastirii nu reuseste, astfel ca in anul 1542, domnitorul Petru Rares a stramutat vechiul asezamant monahal, mai la deal, intemeind Manastirea Rasca.

Documentele istorice mai amintesc in sec. al XVII-lea cateva incercari de revigorare a vietii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan, dar si acestea sunt de scurta durata.

Astfel, documentele mentioneaza intre anii 1528-1574 un schit de calugari, iar intre 1620-1740 sau 1630-1745 este mentionat un schit de maici si acesta cu multe intreruperi.

Manastirea Bogdanesti

In Patericul Romanesc din anul 1998, este mentionat numele unui monah de la Manastirea Bogdanesti, numit cuviosul Iov Sihastrul, care a vietuit la manastire timp de cativa ani la sfarsitul secolului al XIV-lea, dupa care s-a retras in pustiu in padurile seculare de sub muntele Plesu, unde a sihastrit in aspra nevointa peste 40 de ani.

Acest mare ascet era considerat ca avea darul Sfantului Duh si era facator de minuni, izgonind duhurile rele din oameni si prevestind cele viitoare. Ca urmare, in jurul sau s-a adunat peste 15 calugari, cu care a intemeiat in padure o mica sihastrie, cunoscuta multa vreme sub numele de Sihastria lui Iov, iar mai tarziu Poiana Iova.

 Manastirea Bogdanesti          Manastirea Bogdanesti

In anul 1993, credinciosii din Bogdanesti au marcat locul vechiului lacas de rugaciune printr-o troita. La data de 20 iulie 1994, din initiativa preotului Gheorghe Loghinoaia s-a pus piatra de temelie la rezidirea Manastirii Bogdanesti, in prezenta PS Gherasim Putneanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si fiu al satului.

Anul 1994 va aduce o noua etapa in viata vechii manastiri. Credinciosiii locului incep rezidirea Manastirii Bogdanesti pe un nou amplasament, dupa ce in 1993 au marcat locul vechiului locas de rugaciune prin inaltarea unei troite. Astazi aici fiinteaza un camin pentru batranii fara posibilitati materiale.

Manastirea Bogdanesti

Elementele componente ale ansamblului manastiresc sunt urmatoarele: biserica propriu-zisa, aghiazmatarul, asezamantul crestin filantropic "Acoperamantul Maicii Domnului", clopotnita si cladirile anexe, monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul.

Biserica a fost construita din piatra, dorindu-se ca aceasta sa fie un altar inchinat Voievodului descalecat din Maramures.

Manastirea Bogdanesti

In interiorul bisericii, s-a ampolasat mobilier sculptat de catre mesteri din stejarul padurilor bucovinene. In interval de 10 ani de la punerea pietrei de temelie, s-au inaltat biserica (care a fost pictata in tehnica fresca), turnul-clopotnita, chilii, o fantana adanca de 20 de metri, monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul, totul imprejmuit cu zid temeinic, de piatra.

Dupa cum spune si pisania aflata la intrarea in biserica: "Biserica actuala si cladirile dimprejur s-au construit numai in scop filantropic, din jertfa si contributia credinciosilor din com. Bogdanesti, din localitati invecinate si din alte parti. Primul slujitor si ctitor al Manastirii Bogdanesti a fost Preotul Gheorghe Loghinoaia si prezbitera Aurica ajutat de Nistor Ion si multi binevoitori crestini."

Manastirea Bogdanesti

La data de 7 mai 2006 a avut loc slujba de sfintire a bisericii, care a fost celebrata de catre un sobor de arhiereu si preoti, in frunte cu IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. La aceasta ceremonie au luat parte peste 5.000 de credinciosi din comuna si din localitatile invecinate.

In jurul bisericii, in anul 1995, a luat fiinta Asezamantul crestin filantropic "Acoperamantul Maicii Domnului", ca opera a crestinilor ortodocsi si a preotului Gheorghe Loghinoaia. Aici si-au gasit adapost, hrana si odihna rugaciunii 70 de batrini fara posibilitati materiale de intretinere.

 Manastirea Bogdanesti          Manastirea Bogdanesti

In curtea bisericii se afla statuia voievodului Bogdan I al Moldovei, executata de catre arh. ing. Catalin Batar. Statuia a fost sfintita in anul 2001 de catre IPS Pimen.

Hramul Manastirii Bogdanesti este sarbatoarea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit aici in prima duminica dupa 20 iulie. Deasemenea, o alta importanta zi de pelerinaj este si sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului - 8 septembrie, al doilea hram al bisericii.

Sfantul Cuvios Iov - Sihastrul de la Bogdanesti

Sihastrul Iov era cu metania din Manastirea Bogdanesti-Suceava, unde s-a nevoit cativa ani la sfarsitul secolului al XIV-lea. Apoi, dorind sa slaveasca neincetat pe Dumnezeu, s-a retras in padurile seculare de sub Muntele Plesu, unde a sihastrit in aspra nevointa peste 40 de ani, rabdand grele ispite de la diavolul.

Vestea acestui mare ascet se facuse indata cunoscuta peste tot, caci avea darul Sfantului Duh si era facator de minuni. Apoi izgonea cu rugaciunea duhurile rele din oameni si prevestea cele viitoare.

Manastirea Bogdanesti

Adunand in jurul sau mai mult de 15 calugari, a intemeiat in padure o mica sihastrie, cunoscuta multa vreme sub numele de "Sihastria lui Iov", iar mai tarziu "Poiana Iova". Aceasta era sihastria calugarilor din Manastirea Bogdanesti-Rasca. Secole de-a randul, pana spre zilele noastre, s-au nevoit aici sihastri cuviosi, neadormiti rugatori ai neamului.

Chiliile ucenicilor se aflau in apropierea chiliei Cuviosului Iov, iar in mijloc se inalta o mica biserica de lemn, unde faceau zilnic cuvenita rugaciune. In sarbatori savarseau Sfanta Liturghie si primeau Sfintele Taine.

In traditie se spune despre Cuviosul Iov ca era renumit duhovnic si dascal al rugaciunii. La el veneau multi calugari si mireni pentru rugaciune si cuvant de folos. Dupa o astfel de nevointa pustniceasca, Cuviosul Iov Sihastrul si-a dat sufletul in mainile lui Hristos si s-a adaugat in ceata cuviosilor parinti. Cuvioase parinte Iov, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 21600

Voteaza:

Manastirea Bogdanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE