Manastirea Condrita

Manastirea Condrita Mareste imaginea.

Manastirea Condrita este o manastire ortodoxa din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfantului ierarh Nicolae si este situata in satul Condrita, aflat pe paraul Catargul, la 15 kilometri de gara Straseni si la 26 de kilometri de municipiul Chisinau.

Manastirea a fost ctitorita mai intai ca schit, in anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Manastirea Capriana. In anul 1918, schitul de calugari Condrita s-a separat de Manastirea Capriana, devenind manastire de sine statatoare. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ridicata intre anii 1895-1897.

Manastirea Condrita - scurt istoric

Manastirea Condrita, avand obste de calugari, este un lacas de rugaciune inca prezent in inima Republicii Moldova. O legenda din partea locului spune ca prin aceste paduri isi avea ascunzisul un haiduc numit Condrea, de la care se si trage numele actualului loc. Nu se stie cu certitudine data primei asezari monahale.

Manastirea Condrita

Se stie insa, potrivit documentelor ca in anul 1783, ieromonahul Iosif, impreuna cu cativa monahi din Manastirea Capriana, au venit si s-au asezat in acest loc. Astfel a luat fiinta Schitul Condrita. Despre acestia nu s-au pastrat insa prea multe date. Documentele din acea perioada au fost luate de catre staretii de atunci si duse in Sfantul Munte Athos, la manastirile lor.

Crescand numarul vietuitorilor rugatori, in anul 1918, la 1 septembrie, Schitul Condrita s-a despartit, din punct de vedere administrativ, de Manastirea Capriana, devenind astfel Manastirea Condrita. Primul staret a fost ieromonahul Daniil Grozavu, acestuia urmandu-i arhimandritul Paisie, pana in anul 1930.

Manastirea Condrita

Prezenta comunismului si a ateismului nu a trecut nici pe aici fara a se face simtita. Astfel, in anul 1946, o parte dintre cladirile manastirii au fost ocupate de Scoala de Silvicultura din localitate. Scoala de silvicultura, a functionat in incinta manastirii pana in anul 1960.

Manastirea Condrita dispunea in acele momente de ceva pamant, vii, livezi, doua mori si multe animale. Manastirea avea o incinta bine amenajata, inconjurata de un gard inalt. Ea dispunea de 61 de hectare de pamant arabil.

Manastirea Condrita

Peste un an, in anul 1947, manastirea a fost inchisa, iar calugarii, impreuna cu ultimul lor staret, au fost transferati la Manastirea Capriana si la Manastirea Suruceni. Dupa anul 1960, complexul monahal din Condrita a fost transformat in tabara de odihna, care a functionat pana in anul 1993. Manastirea Condrita a fost reinfiintata abia in anul 1993.

Prima biserica, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, probabil ca exista deja in anii 1920, cand s-a construit clopotnita. In anul 1891, pe timpul economului manastirii Teofan Ursu, aceasta biserica a fost reparata. Intre anii 1895-1897 a mai fost construita o biserica, careia i s-a dat hramul Adormirea Maicii Domnului. Cam in aceiasi perioada au fost construite noile: trapeza, chilii, hotelul cu un nivel si cerdacuri, galerii si altele asemenea.

Manastirea Condrita

Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan dreptunghiular, 5 turle mici, ornamentale. Pronaosul a fost despartit, initial, de naos printr-un perete, dar pe timpul mitropolitului Gurie Grosu peretele a fost daramat, iar in pronaos s-a construit cafasul. La intrare s-a zidit o tinda. Peretii bisericii sunt grosi de 1,2 metri, sub ea aflandu-se un subsol. Tavanul bisericii are forma semicilindrica, in colturile caruia sunt pictati cei patru Sfinti Evanghelisti.

Manastirea Condrita

Fresca bisericii a ramas cea veche, pentru ca a fost acoperita cu var si s-a pastrat intacta. Fresca, restaurata in 1995, este realizata in stil rusesc. Iconostasul se afla pe o solee inalta, avand cinci trepte. Rastignirea deasupra usilor imparatesti, cu cei 12 Apostoli, dateaza din secolul XIX si a fost adusa din Manastirea Noul Neamt dupa 1993, iar cele doua icoane de pe catapeteasma sunt aduse in anul 1995, de la Manastirea Capriana.

In curtea manastirii se afla o piatra veche, cu semnul crucii sapat pe ea si o inscriptie ilizibila. Dupa parerea calugarilor, aceasta piatra indica locul unde se afla vechea biserica de lemn, din secolul al XVIII-lea. Biserica de vara are urmatoarele dimensiuni: lungimea de 34 de metri, iar latimea de 16 metri.

Manastirea Condrita

12 Iunie 2012

Vizualizari: 16770

Voteaza:

Manastirea Condrita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE